Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Sunday, April 28, 2013

Saya nak kawin ;p


Assalamualaikum, 

Hahah tajuk mau kontroversi kan kan, lalalalalalalala

Lately benda ni selalu main kat pala otak 
Mungkin lebih kepada muhasabah diri jugak la kot..kot la,,hahaha

Agaknya bila Allah izin ada seorang lelaki yang  nak buat aku as bini kan kan
Berapa hantaran yang abah akan letak ya? Hahaha -_-“  
malu oi cakap pasai ni..okeh okeh, open sikit la..tajuk ni kan general..adehhh..semua orang nak dan akan kawin kan?

Teringat tahun lepas masa time nurul dan suami dia nak kawin,
Abah letak satu jumlah (tak sampai 10 ribu pun)
Then as kakak sulung yang ada perasaan ingin tau aku pun tanya,
“Kalau depa nak nego abah bagik?”

“Awat pulak tak bleh, abah letak saja, kalau depa setuju Alhamdulillah, kalau depa nak nego pun abah ok ja,kena jugak consider si lelaki, esok-esok dia jugak yang nak bela anak abah, kalau sampai nak kena berhutang, yang nak susah anak abah jugak kan”

Aku sengih ja..

Bukan ni yang jadi muhasabah nya,
Cuma aku hope sangat bila sampai turn aku dimana Allah jualah yang izin,
Aku harap abah letak kurang lagi pada Nurul,
Bukan nak rendah diri cuma rasa diri aku ni banyak kurang nak dibandingkan dengan adik aku
Serius..tak tipu..aku tau la sebab ni kan diri aku sendiri, takkan la aku nak cakap aku bagus sedangkan hakikatnya dok kan?

Kalau pikiaq balik baik-baik
Dari segi rupa, skill memasak, pekerjaan, fizikal, agama,
Serba serbi kurang ! 

Nak meratap sebab kurang tu takkan kot, 
Takkan la nak biaq kurang saja kan?
Usaha sekuat mungkin untuk menambah yang mana boleh tambah,
Yang tak mampu ubah aku wajib  ‘jirus’ dengan ‘baja’ syukur
Sebab Tuhan tu takkan uji kalau kita tak mampu kan..heheh..so terima seadanya dan baiki yang mana patut..

Aku ni kesian la jugak kat kaum Adam ni, 
Besaq jugak tanggungjawab depa, 
Nak sedia duit belanja, mas kawin, hantaran,
Pastu yang paling penting kehidupan lepas kawin tu, banyak benda nak kena ready,
Duit yang kumpui berkepuk selama ni, buleh jadi habis banyak masa kawin kalau bakal mertua letak tinggi, boleh jadi habis kat kenduri, boleh jadi habis renovate rumah -__-“

Tah maybe aku belum jadik mak bapak,
So aku takkan tau depa punya perancana untuk anak-anak..
Apa-apa pun terserah la kat abah aku, beliau kan wali aku jugak,
Sapa lah aku nak persoalkan bukan-bukan tapi still aku ada cakap jugak kat abah aku yang kalau buleh letak rendah sudah la,kakak ni besa-besa saja, feedback beliau adalahhhhhh…………… er rahsia ;p

Bukan senang nak dapat laki dan pompuan yang buleh seadanya terima KITA NI
Lepas da kawin banyak ‘hal’ akan terbukak dan sejauh mana masing-masing dapat terima?
Ramai orang kawin tapi ramai ka yang masih berkasih sayang sampai sudah?
Atau sekadar hidup bersama sebab dia tu bini aku dan dia tu laki aku
Memang ar sebelum kawin macam-macam kita kata kita boleh, tapi lepas kawin?

Apa kita boleh jadik tara Nabi Muhamad ngan Siti Khadijah?
Sampaikan bila Khadijah dah tak dak pun, cara ketukan pintu Khadijah  masih baginda cam
Pinggan diletakkan di tempat Siti Khadijah slalu duduk seolah-olah belaiu masih ada, boleh?
Kalau tak boleh sekalipun sekurangnya kita berusaha kearah tu kan..hahah cakap  memang la mudah cik parid oi..haishhh -_-“

Pompuan misalnya, bila dah beranak
Banyak ‘benda’ akan berubah, Lelaki buleh terima dak?
Bila sibuk uruskan anak-anak pulak, serabai sikit jadiknya,boleh mengadapkah?
Masa memasak misalnya, baju bau bawang bagai, camna?
Kalau yang chumel tu buleh tahan la jugak kalau yang tak tu?bolehkah lelaki?
Tepuk dada, muhasabah diri, Sediakah?
Bila marah, mampukah kawal perasaan?
Perempuan, mampukah menjaga diri , berhias dan mengambil hati suami?
Lelaki bila dah punya isteri mampukah menjaga hati supaya tak diserah pada yang lain?

Itu fizikal, rohani?
Sentiasa ingat mengingati, berpesan – pesan bila ada yang ‘ terlupa’
Cara menegur dengan baik, cara membimbing, apa sediakah?
Anak-anak mahu diajar, dibentuk sediakah?
Kedua pihak main peranan, SEDIAKAH?

Fuh banyak jugak ya benda nak kena sedia..
Tu yang aku sebut, yang tak sebut?
Bukan sekadar untuk menjadikan semuanya halal
Ada satu kisah baru yang perlu dilalui..
Kawin bukan benda mudah, bukan jugak benda yang dibuat main..
Bukan jugak semata-mata simply said “saya nak kawin”, tapi banyak definisi nya!

Apa-apa pun,  tak dapat dinafikan lah jugak,
Bila dah berjodoh kita tetap akan kawin,
Maksudnya kena lalui dan teruskan next fasa dalam kehidupan
Plus fasa ni jugak adalah salah satu jalan untuk kita cari DIA kan?

Apa-apa pun duduk dan muhasabah diri, Sediakan diri,
“Alahhh..Ada ja orang yang sedia bagai nak rak last-last cerai jugak kan”
 -_-“ At least kita berusaha..sehabis baik kita jaga tapi tetap  jodoh tak kekal panjang nak buat camna..
Aturan Tuhan, siapa kita nak menolak?

Aku pernah jugak la sempit punya pemikiran,
Pernah pikiaq “alah calon pun tak dak, nak buat pa sedia awai-awai”
Tapi lepas incik abah kata “kita kena ada target umuq brapa nak kawin, baru kita akan usaha untuk capai target tu”
So lepas tu secara gegeh nya terus aku target umuq 25 atau 26, bahahah la baru 24 wei which means next year..opsss
Andai Allah izin, umuq 25 tak jugak kawin, letak la target baru 26,
Apa nak buat ? Kan kita hanya mampu merancang, Allah jugaklah yang menentukan kan ? ;p
So lapang-lapang lah dada anda, letak target
Toksah risau ‘tak’ capai tapi ‘isi diri’ banyak-banyak

Bak kata sahabat aku ecah,
Kita kata ja kita tak ready tapi yang kita  belajar masak, tingkatkan ilmu, dekatkan diri ngan Tuhan, kumpul duit,
Tu semua nama dia usaha la  jugak tu..tanpa sedaq bila kita letak target insyAllah kita akan push diri kita untuk ubah apa-apa yang patut..

Lagi satu kita bukan nya nak buat jahat, bila nak buat benda baik ni insyAllah Allah  mudahkan
Lepas usaha, doa jangan lupa..

Tudia..panjang nya tajuk aku kalau bab kawin yer..Hahah
Yang mana boleh pakai tu, amik la, yang mana tah apa-apa tu, aku mintak maaf, ala besa la manusia kan
Bukan semua cakap aku ni buleh pakai..hohoho..
Please rujuk orang yang jauh jauh lebih pengalaman, aku ni kawin pun dok lagik boleh jadik cakap pandai saja -_-“
Ok lah, InsyAllah rajin-rajin nanti aku meroyan pulak..

Wasalam


p/s Jangan expect tinggi sangat kat bakal pasangan kita tu, takut nanti kalau tak macam apa yang kita jangka, kita tawaq hati plak kan?
Er ada sapa-sapa yang dah kawin  dak yang terbaca blog budak ingus ni nak advise sikit? Hahah..dah dah merapu dah  ni..

Eh ada satu kisah ni yang terbaca tang Facebook..sweet ja kata-kata dia..hahah :

Isteriku Tidak Cantik
Isteriku tidak cantik, biasa- biasa saja. Aku juga sedar bahawa dia tidak cantik dan kalau bersanding denganku maka aku nampak lebih rupawan dari dia. Kulitnya agak hitam, lebih putih kulitku..
Namun aku sedar bahwa aku telah memilih dia dengan ikhlas dihatiku, kan aku yang memilih, bukan dia yang memaksa, dan walau isteriku tidak cantik, namun aku mencintainya. Allah taburkan rasa cinta itu
Di mata orang dia tidak cantik, tapi di mata aku dia seorang yang cantik..bahkan aku tenang bila melihat senyumannya. Dia selalu menerima diriku ini seadanya, pernah aku pulang ke rumah  tidak bawa gaji seperti yang dijanjikan di surat  penerimaan karyawan bahwa gajiku adalah 4 juta sekian-sekian, namun karena aku selalu terlambat dan juga sering bolos lantaran mengantar si kecil ke rumah sakit dan juga si sulung ke sekolah maka hampir 40 % gajiku dipotong.
Subhanallah dia tidak bersungut, malah segera bersiap menukar menu makanan dengan yang lebih sederhana dan bersikeras meminjam komputer butut kami untuk menulis artikel yang dikirimkannya ke beberapa majalah yang terkadang satu atau dua artikel ditayangkan, dan baginya itu sudah Alhamdulillah bisa menambah sambung susu anakku.
Istriku tidak cantik, namun aku ingat, banyak sekali sumber daya alam yang buruk bahkan legam dan membuat tangan kotor namun tetap dicari, diburu dan dipertahankan orang, seperti batubara. Istriku mungkin bukan emas, dia mungkin batubara, keberadaannya selalu menghangatkan hatiku dan selalu membuatku tidak merasakan resah.
Aku membayangkan bila aku menyimpan batubara satu kilo dirumahku dibandingkan dengan menyimpan emas satu kilo dirumahku, maka aku tidak akan dapat berjaga semalaman bila emas yang kusimpan. Namun bila batubara yang ku simpan, aku masih punya izzah ada barang yang ku simpan yang cukup berharga, namun aku tetap dapat tidur nyenyak dengannya.
Bayangkan bila istriku sangat cantik, mungkin aku tidak akan tenang membayangkan dia ke pasar dilirik semua lelaki, membayangkan dia sms-an dengan bekas pacar-pacarnya dulu, membayangkan mungkin dia bosan padaku. Akh.. aku bersyukur istriku tidak cantik sehingga aku bisa tidur nyenyak walau banyak nyamuk sekalipun. Istriku tidak cantik, namun dia adalah istri terbaik untukku.

Amacam? sejauh mana kebenaran dia aku pun tak tau..hahahaha
Tapi aku yakin memang ada orang macam ni! ^^