Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Sunday, November 7, 2010

Sayu

Assalamualaikum....
http://www.emocutez.com
http://www.emocutez.comSebelum aku start entry kali neh,aku mau pesan...entry kali neh lebih kepada rasa emosi...
Jika sebut "emo" saja paham-paham saja lah bagaimana isinya...
Tak perlu baca jka takmau..tidak ada yang memaksa..


Ya...rasa sayu dihati.... 
Tak dapat lagi dibendung..
Tak dapat lansung di elak....
Hari yang aku lansung tak nantikan....
Hari yang aku tidak mahu masuk ke dalamnya mahupun menempuhnya....
Tetap hari itu aku terpaksa langkah dengan berat....


Mereka pulang akhirnya...
Pulang ke kampung masing-masing...
Nun jauhhhh...tak tercapai langkahku kesana...
Setakat ini belum Allah izinkan lagi....        
 
 
Merekalah sahabat dunia akhirat....
Sahabat dunia akhirat lah yang paling sukar dicari...
Kalau ada mereka hanya hadir sementara dalam hidupku
Kemudian,mereka pergi...pergi jauh dariku....         
Sahabat dunia akhirat yang asal "senegeri"juga merantau....




Mereka ada ketika aku susah
Mereka ada ketika diri ini dalam kegelapan
Mereka ada ketika aku melakukan kesilapan
Mereka ada ketika diri ini lalai
Mereka ada ketika aku memerlukan nasihat
Mereka ada ketika aku kesedihan
Ya mereka ada

Aku tidak pernah walau sekali mendengar mereka merungut tentang sikapku
Aku tidak pernah dengar "jemu" dari mulut mereka
Aku tidak pernah lihat mereka merasa putus asa dengan ragamku

Rasanya seperti baru semalam kita berkenalan...
Rasanya seperti baru tadi kita bercinta
Rasanya seperti baru saja kita memupuk ukhuwah ini
Ya Allah betapa aku sudah mula merindui....

Ya benar sahabat,
Sudah sampai masanya kita bawa diri masing-masing...
Sudah tiba masanya kita berjuang sendiri...

Kenangan, ukhuwah yang terbina takkan aku lupa...
Itulah cinta ukhuwah yang terindah pernah aku alami...
Betapa manisnya tak dapat ku gambarkan


Tadi dengan izin Allah waktu aku ke poli,
Aku berjaya peluk puas sahabat-sahabat ku....
Kemudian satu ketika otak aku ligat berputar...Aku termenung....
Di satu sudut..bermain kembali senyuman-senyuman ikhlas sewaktu berbuka puasa bersama...
Dalam satu talam...bersuap-suap sesama kita...dengan kenalan baru..dengan adik-adik
Di satu sudut  aku terlihat usrah-usrah yang kami hadir bersama
Di satu sudut aku seolah-olah nampak kembali memori memasak bersama
Aku nampak kita semua begitu gembira.....


Sewaktu mereka khabarkan kat  aku yang paper last mereka bulan 11,
Aku seolah berharap bulan sebelas tu tak wujud...
Tak logik..ya aku tau...
Tapi berhentilah bulan..berhentilah setakat bulan 10 saja dan ulanglah kembali semuanya...
Farida...itu semua mustahil
Berpijaklah di bumi yang nyata....
Adat perkenalan pasti ada perpisahan....

Jazakillah ya sahibah-sahibah
BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH
UHIBUKKIFILLAH ya sahibah.....


Wasalam

Friday, October 15, 2010

Kenangan dan emosi

Assalamualaikum


"Enti, ana teringin teh strawberi, heheh..."
"Meh la bilik ana, ana bancuhkan"
"Ahaaaa insyAllah ana pi lepas isyak okeh" 
"Okeh enti..ana tunggu"


Pada waktu tu Tuhan saja yang tahu,
Seronoknya bukan main kepalang....
seorang sahabat yang sering bersama waktu susah dan senang mau bertendang menyinggah ke bilik..


Ada satu "waktu."
"Waktu" yang  takkan aku  lupa sampai ke hari ini....
Malam,
Esok kelas cancel...Jadi lokasi aku adalah bilik sahabat yang tersayang...
Kehadiran aku seringkali disambut dengan gembira..
Seolah-olah komputer yang bakal di "upgrade" 
Seolah-olah sudah lama tidak bertemu...


Pada "waktu" tu aku memendam rasa...
Menghalimunankan atau lebih tepat lagi "hidden file" yang tak patut di lihat....
Kononnya cuba untuk happy....
Tapi ternyata, 
Sahabat aku still boleh "detect"
Kuatnya "anti virus" kasih sayang yang beliau pakai, 
hinggakan "trojan" sedih yang aku cuba sembunyikan beliau berjaya "scan" walaupun di dalam hidden file...
Aku keluarkan semua data yang dah dijangkiti virus
Beliau mendengar dengan baik...


Sehingga sampai pada satu "hidden file" yang tersembunyi di dalam "document and setting" dalam "local disk c',
data-data tersebut seperti tersekat......
aku tak mampu lagi menahan virus sebak...
Perlahan aku muntahkan sejenih titisan yang bernama "air mata"
Sahabatku menyapu air mata ku....
"Sabarlah Farida, enti janganlah sedih...Kalau enti sedih, ana lagi sedih
ana sayangkan enti, Enti jangan sedih ya"
Lalu dia dodoikan aku dengan zikir "Lailahaillawah" 


Takkan aku lupa alunan itu...
Takkan aku lupa detik itu...
Yang pasti satu ketenangan yang membuatkan diri yang lalai ini kembali mengingati Tuhan...
Virus yang tadinya menguasai, telah di "delete" dengan jayanya....
Terima kasih wahai sahabat....


Namun kini....
Rasa amat terkilan dihati...
Ketika beliau hilang orang penting di dalam hidupnya
Aku tidak disisinya
Ketika beliau sedih mengalirkan air mata,
Aku bukan disampingnya....
Ketika beliau menghantar mesej kepadaku,
Lewat petang baru ku balas...
Dimana peranan ku pula sebagai "anti virus"?
Dimana tugasku sebagai "firewall" yang sepatutnya setia "on" dalam  "operating system" ?


"Kesibukan" ku jadikan alasan...
Tugas "dakwah" aku tangguh-tangguhkan
Hinggalah sahabat sendiri memerlukan aku pun.., aku tidak disitu....


Moga-moga Tuhan temukan kami buat kali terakhir......
Sebelum sahabatku pulang ke kampung halamanya.....
Agar aku dapat memeluknya dengan puas.....
Agar aku dapat memohon maaf darinya..
Agar dapat ku katakan aku sayang padanya....
Agar dapat ku tatap puas wajahnya....


Wahai sahabat..maafkan aku.....
Kerana aku bukan sahabat terbaik untuk mu.....




Sunday, October 3, 2010

Tabiat "some" human

Assalamualaikum





Dia suda mau buat dah…
Darik cara gerakan memang sah..hoh konpiden betoi
Dia senget badan pastu buat muka lega..
Haha..bajet tak dak sapa tengok..ceh..
Kena spesis manusia yang “suka perhati orang” dok usha dia,
Haishhh...lagi pown tabiat manusia adalah satu perkara yang paling besh untuk ditengok
Fuhhh sedap betoi dia kentut, bau pown leh tahan..
Nyesal aku tak tarik nafas awal-awal




Apa reality sebalik perkataan yang aku sedikit sebanyak mengarut neh?
Ada manusia yang buat jahat tapi bajet tak dak sapa tau
Tapi hakikatnya ? Tuhan kan tau
Lupa ka?
Ya depa lupa…Kalo depa ingat dan takut Tuhan, takkan depa buat kan?
Ramai yang tau hakikat “Tuhan tengok apa yang kau buat”
Tapi tak ramai yang betoi-betoi “ingat Tuhan” bila nak buat jahat
Opsss sat sat beb, aku tak kata kentut tu jahat
Tapi amik la analogi kentut tu sebagai nasihat yang mendalam dan tersirat (chewahhh)




Ibarat kita rasa si fulan tu atau si fulan neh takdak
Alaaaa...depa bukan tau pown kalo aku buat..
Ceh kalo nak curik buat la depan-depan..huh~
Macam la ada orang brani curik depan-depan?
Tapi zaman la tak leh kira gak
Macam-macam da jadik,
Bunuh orang cam sembelih ayam..kejam…






Al-kisah bila “geng” aku balik cuti aritu
(Heheh geng itu adalah adik sekutu aku, kami bleh kata ibarat kawan baik sebab beza umuq cuma setaun)
Dia stori kat aku satu kesah
Hostel dia banyak orang “kebuluq” (terlebih lapar – ibarat tak makan lama dah)
Aku sebagai kakak mithali (ecece) pown tanya “apa pasai weh?”
Dia kata makanan yang dia beli bila letak dalam peti ais abeh ilang,
Disapu ngan sangat licin..sampai tuan sendirik tak dan nak amik secebis..
Adakah: hampeh punya orang?, kuceng pandai bukak peti ais?, makhluk ghaib?..


Skali dua bleh la niat sedekah
Tapi kalo da berkali-kali agak “perit” la
Beli bajet nak breakfast before pi kelas,
Tapi benda tu bleh takat jadik niat ja la..
Buka peti ais bisok pagi
Kabushhh = aik? wahhh ajaibnya...
Pi mana susu kotak yang simpan tu? salah letak?
Selongkar punya selongkar peti besi ais tu tak jugak jumpa…Kecewa
Nak buat camna adik oii, tak dak rezeki kau..


Dan benda keep happen,
Sapa saja yang simpan mesti ilang..
Memang sah..ada pencuri..
Maka aku telah memberi idea yang jahat gila
Memang sangat jahat
Buahahah..(gelak sangat jahat)
Dan rancangan neh menjadik rahsia..oh yeahhhh




Bukan nak buat aniaya kat beliau “si pencurik”
Tapi sebagai pengajaran buat beliau
Agar dia reti mintak dulu pada masa kedepan
dan paham “that thing” bukan dia “punya




Nak tuduh lagik la naikk mazmumah ati
Pastu dosa mengata lagik..isk isk isk
Bek kita carik dulu “sapa si pencuri”
So kita bleh bincang balik elok-elok..


Apa-apa pown kalo tak dapat tangkap jugak,
Moga Allah bukakan pintu ati pencurik tersebut..
Kalo takdak manusia nampak,
Tuhan tetap ada untuk “lihat”
Ingat tuuu…


Wasalam

Sunday, September 26, 2010

japanese lunch box

Assalamualaikum


Bushes Bush !!! (semak semak)...= broken english
kemas balik.....= selepas seketika= 
tadaaaaa...dah kemas balik..haha


teng teng teng  =bunyik moto=
"assalamualaikum" = masuk rumah dan terus ke bilik=
eh eh bilik aku kemas nya...barang tersusun eloknya..sapa la yang kemas neh
haha...i hate bush bush..


Kemas pown ada seni dia gak..
Nak tengok? Neh salah satu seni kekemasan yang kena tengok
Aku merasakan mereka sangat kreatif...hoho


 oh ya jemput makan ;p


















Hah...amacam? ciri kekemasan cam aku ada dak? 
kreatif satu hal..yang kemas cam aku satu hal..
Adoiyai....aku nak nak nak =yang halal saja= 
Tapi rasa dia tak to lah..haha..
Maka tu saja aku nak kata untuk episod kali neh..
Jumpa di episod seterusnya...
Wasalam

Saturday, August 28, 2010

my design

Assalamualaikum...

ya ya ya..software yang da siap memang amat-amat la mudah..,
arineh aku nak kongsi sedikit design yang aku buat pada mereka2 di pejabat..atceli mereka yang mintak..
maka ngan sengal-sengal jibon aku telah mendesign seperti kanak-kanak...hohoho







ar la neh target aku mau memahirkan dirik dalam photoshop supaya minat aku boley terus aku kembangkan..hahah..
maka, maka, marka opssss, maka aku akan berusaha..berusaha wahai farid..ohoooooiiii
wasalam

Sunday, August 15, 2010

Keja punya pasai

Assalamualaikum...




http://www.emocutez.comBila da aku dok kat penjara sineh baru aku rasa,
rasa dhaifnya dirik,
ya tak suma yang kita sangat gedik-gedik mau dan mahu kita dapat...
Tu pown da kira baguih aku dapat keja...


Tambah2 bulan ramadhan neh..
Baraqah pown banyak..sabaq mau kena banyak...
http://www.emocutez.comtapi still lagik terasa sayu tengok keadaan diri..
aku dah tak macam masa dok muda dulu-dulu...
Dulu kat politeknik
seminggu ada banyak pengisian...
Ada banyak kelapangan,
walaupown tengah-tengah sesak bleh lagik belok sana dan sini...
ada halangan bleh ja pakai firewall yang kuat tepis
Ada  sahibah2 patung bear2 yang comei yang tersayang...
http://www.emocutez.com
Boley kata tiap2 malam aku tingat lee dong wook (iskisk)
Memang rasa sayu..sebak pown ada


Rindu suasana soleh tu
http://www.emocutez.comRindu pengisian usrah Ustaz Sharihan
Rindu didikan Cikgu Azmi...
Rindu sangat nak dengaq penyampaian Kak Mar...
Aku rindu nak dengaq sahabat busuk tersayang  berleter sebab aku ketegaq (degil)..
Rindu sahibah-sahibah seperjuangan..
Adik-adik yang tercinta...


Mana nak dapat suma neh...
Masa lapang pown tak dak bila aku dok keja neh...
http://www.emocutez.comFull ke dunia saja...keja darik isnin sampai sabtu..
pastu 10 jam kat tempat keja..
Nak jenguk sahibah-sahibah pown tak sempat..
Ari ahad yang cuti, waktu tu lah nak basuh baju,
nak lipat kain yang tertangguh...


iskisk..Ya...aku menjadikkan keja aku sebagai alasan...
http://www.emocutez.comPerjuangan tu kat mana-mana pown takkan terputus...
Tapi bila jenguk-jenguk balik,
tempoh aku da masuk neh,
takdak skalipown aku sempat pi mana2 program...
Masuk pukui 7.30 balik pukui 6 baru sampai umah..kadang-kadang 5.30, 5.45...
http://www.emocutez.comUsrah? lagik la takdak..
Offer? memang banyak...
Tima kaseh banyak makcik Rohainon yang tak putus-putus send mesej bagitau ada usrah..
tapi sayang...Aku tak sempat pown singgah...
dah la tu balas pown dok mesej tersebut
akibat kedekut mau topup tak dak kredit




tiap-tiap kali dapat mesej,
http://www.emocutez.comada program, ada pengisian,
jiwa aku tak yah dok kata bebai tak sangga meronta-ronta..
Aku mau ada kat sana....
Jiwa aku dok melayang-layang terbang...
http://www.emocutez.comTapi nak buat camna..apa yang aku bleh buat?
aku ada tanggungjawab...
Ala yang orang puteh dok buat muka sopesen kata "where is your commitment" tu...


Mau tak mau aku tak leh buat suka2 ati...
http://www.emocutez.comtambah-tambah dalam tempoh percubaan..
ah... ikutkan ati gila aku tak mau kompom pown,
Kalo kilang tu pak aku punya takpa gak..
Mustahil dulu sebab pemilik kilang tu jepun,
aku lak itam..hahah...so owner kilang tu sah sah bukan bapak aku..
(tak dak kena mengena ngan cita)


http://www.emocutez.comBukan aku kata tempat keja la tak baguih tapi aku tak sedap duduk ngan cara pakaian dia..
Kalo aku leh pakai sesuka ati takpa..
http://www.emocutez.comtapi masalahnya terikat ngan peraturan pakaian yang syariatnya longgar...
tu tak tengok lagik kalo kompom pakai camna..
oh ya ya..aku sedaq tu...aku bukannya baik sangat..
but at least bagik aku peluang untuk buat things yang dikategorikan sebagai wajib beb...


salah aku gak, tak tanya camna dressing dia masa masuk dulu..
http://www.emocutez.com"any question?"
n ngan muka yang ala-ala sengal "oh noo"
ceh nak amik dush dush kedebukkk balasan kau farid....
siyes masa temuduga aku main-main sebab aku dok feel feel tak dapat da
reason? mana taknya yang intebiu ngan aku tu suma laki beb..


http://www.emocutez.comBenti keja?
bukan aku tak mo...
cukuplah bebanan yang aku da bagik kat ibu abah..
masa aku sakit da beribu depa abeh..
sapa nak bayaq ptptipu (ptptn) kalo aku tak keja?
nak harapkan ibu abah lagik?
Ada la jugak rasa malu dalam dirik...reti gak la rasa segan...dok perabeh beraih (beras) kat umah...
yang paling best masa aku dok kat umah lepas abes poli..
http://www.emocutez.combulan2 depa dok bagik duit blanja..
tobat aku lagik malu..isk da besaq2 mak bapak dok bagik duit lagik..
Cukuplah apa yang depa da korbankan...
itu tak kira blanja membesaqkan aku lagik....


http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com
Aku mau keja pown sebab bajet nak earn duit sndirik untuk buat pjj kat mana-mana universiti with my own money dan tak dak da pinjam kat along ptptn...
dan dan mau cari experience sama dalam bidang aku neh..


Padan muka aku....
Aku dapat batu penat..still pengalaman tu ada la gak
http://www.emocutez.comPenampaq Pengajaran pown banyak aku dapat...
Pengisian? Aku kena carik sendirik laaa...
tapi tak sama...apa yang kita dengaq ngan telinga dan kita baca...
bila disampaikan lebih banyak penghayatan...feel pown lebih...
Tapi apa kan daya...


http://www.emocutez.comAku la neh bleh jadik pemerhati..observer (cehhhh...hak tuuuui)
pemerhati kebahagiaan sahibah-sahibah dalam status facebook...
Depa happy aku tompang happy....
setidak-tidaknya terubat sket tengok depa syok...


Aku neh ada satu ja permintaan...(cakap cam orang nak tinggai wasiat ja..iskisk)
http://www.emocutez.comKalo aku tak dak rezeki dapat tempat keja yang lebih bek..
Cukuplah aku leh berbuka puasa buat kali terakhir ngan sahibah tersayang...
sebab pasneh depa da balik negeri masing-masing...
Memang la dalam Malaysia gak....
tapi bila? dan celah mana aku mau pi?
taklama lak depa da jadik bini orang..dan komitmen depa akan lebih besaq..


sedikit rasa hati aku ter 'emo' arineh...
dipendam sakit...diluah opkos pada Tuhan la ianya menzahirkan kepuasan...
dan hanya sebagai pengajaran buat aku dan anyone lah...
Okeh tata..jepun kata dewa mata (see u) again..haha..
wasalam...
http://www.emocutez.com wuuuuuu.....oh oh ohhttp://www.emocutez.com..iskiskisk






http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com
SAYA MAU MAU MAU MAU..TAK KIRA MAU JUGAK
ini budak sangat mengada..yahhh beeeeep beeep kasi fire sama dia..huh~