Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Monday, December 28, 2009

Kedekut Ilmu

AssaLamuaLaikuM

alamak?? kedekut ilmu..ahaaaaa
satu tajuk yg isk isk isk...bikin panas saja jika terkena...
huh~
aku pelik + raihan eh eh hairan ngan sikap manusia2 yg kedekut ilmu neh...
dalam byk2 bnda leh kedekut, pasai pa  lah ILMU jugak yg kena kedekut?
yahhh..mari kita kupas tajuk neh (ekele pura2 pakar  lah plak)

itulah realiti sikap kebanyakan kita....
mau jugak aku tnya, kalo kita kedekut ilmu neh kita dapat pa ya?
adakah kalo kita bagi ilmu kita, kita akan ditangkap (jeng jeng...)
atau sebaik saja kita ajaq orang, kulit kita akan mnggelupas sehigga berdarah n mnyebabkan penyakit kulit tahap kritikal?
pa da..nak pndai pown mau pulun sorang....sampai bila orang islam nak bangkit cmneh?

TAPI...aku jugak nak tekankan kat cneh...xbagi TIRU bukan kedekut ilmu okeh...
MyEm0.Comtunjukkan usaha kita sket..
neh kalo orang tak bagi tiru dikatakan kedekut ilmu..
apakah jenih pemikiran neh?
kalo kita diberi assigment atau keja umah atau seangkatan ngan nya,
then2 after carik2 n usaha kita xjumpa, barulah kita tanya kawan2 kita yang dapat..
jangan tanya jawapan tapi mintak ajar n tanya camna beliau wat...
jangan tunggu semua orang suap....USAHA kena adaaa...
kat cneh la kalo org tu xbagi, beliau itu dikategorikan sebagai seorang yang kedekut ilmu...

ahaaa..n n salahkah kalo kita ada sesuatu nota kita bagitahu kat orang len:
"arrr aku ada nota neh, sapa mau, sila lah ke bilik"
ataupon photostat saaj nota itu (satu untuk dirik sndirik n satu habuan orang pinjam)
rasa teruk kah? atau rasa isk smpai camneh skali mau buat??
terpulang pada diri masing2
kalo agak rasa uish melampau ar sampai nak photostat, kita mintak mereka salin kat bilik kita (uhuuuu)
kalo tu pown asa teruk, i dunno...

macam selalu aku kata
len manusia len cara...
sapa lah aku mau mengata..ngeee~
takut aku lak yang buat tapi xsedaq
ingat kawan, rakan2, sahabat2 ku..
KALO aku SALAH TULUN TEGUR OK...MyEm0.Com

pandangan aku xsemestinya betul...
MyEm0.Comsama2 lah kita baiki diri...
wasalam..

Tuesday, December 22, 2009

Futur

AssaLamUaLaikUm ( pebret kaler)

isk isk isk.....nampak nya aku suda pura2 bz  lalu mninggalkan blog neh..tidakkkk...oh oh~ (ngada2)
adehhhh.....erm untuk keratusan kali neh nya (ratus ka?)---pa yang aku ckp? (sila buat2 paham) ngeeee
aku mau kongsi pasai futur
memandangkan kengkawan aku suka sungguh mengguna kan ayat neh (berlandaskan sikap aku sndirik - xmenahan)
ok ok...FUTUR tu pa ya?
ahaaaa futur neh adalah sejenih kueh, eh eh jangan amik statement pertama neh, sangat xbetul... (tulun siyes wahai kakak senior----uhuk2 senior lah sangatttMyEm0.Comgelak tersipu malu)

MyEm0.Com kalo anda2 suma mau tau futur neh lebey kurang asa malaas a.k.a lesu emosi dalam islam atau dalam bahasa tepatnya = kEmerOsoTan atAu kemaLapaN yang BerlaKu pada iMan

futur terbabahagi pada 2 : ringan n berat
RINGAN = mudah ragu2
                    = banyak wat benda2 mubah : banyak ckp, banyak tidur, banyak mkn n len2 yang sewaktu
                        ngan nya

BERAT  = turun kualiti ibadah kita
                = tambah2 lak wat bnda2 yang "HaRaM"

Meh kita usha (tgok) BENTUK2 kelesuanMyEm0.Com
1. malas nak ibadah
2. mati xbagi kesan kat hati dia ( melihat orang meninggal)
3. maksiat jadik biasa pada dirik
4. suka tengok benda2 maksiat, buat benda2 x paedah
5. ukhuwah jadik longgar (ukhuwah neh lebey kurg hubungan kita ngan kengkawan2 la)
6. bz ngan dunia sampai buang masa ngan keja yang x paedah (tidur smpai lebey waktu Subuh)
7. xsedia bagi komitmen
8. tangguh keja (melemahkan keja2 yang mendidik)

pa PUNCA dia lak?MyEm0.Com
1. matlamat x jelas (ingat matlamat x halalkan cara)
2. lemah dalam ilmu agama (thats y kita kena sentiasa blajar)
3. x ikhlas dalam beramal
4. lihat dan baiki perkara2 yang bentuk islam sebagai serpihan
5. buat keja lebey sifat individu ( dia sorang nak wat suma walaupown duduk dalam jemaah)
6. lemah tarbiah (pengisian yang xdak tarbiah) banyak tnnjuk kat orang ja...

n akhir skali
camna mau RAWAT futur?MyEm0.Com
1. jauhkan dirik kita neh darik daripada dosa samada besar or kecik (dosa kecik ibarat cam racun tau)
2. istiqomah dalam wat amal soleh (amal soleh mkanan roh)
3. sentiasa merebut masa2 yang baik (1/3 malam, hari Jumaat, waktu2 cuti) bangun solat malam- 2 rakaat pown jadik laaa - ari len pown kena gak
4. jauhkan dirik daripada melampau dalam melaksanakan ibadah (posa xbukak2 n solat x tiduq2)
5. letakkan dirik secara teguh dalam jemaah (jangan tinggai jemaah)
6. sentiasa hati2 hadapi halangan dalam keja2 islam - dahulukan yang utama
7. sentiasa bersahabat dengan orang2 yang soleh/solehah (laki ngan soleh ya n pompuan ngan solehah)
8. bagi hak pada badan untuk rehat (rehat dalam mmbina kekuatan)
9. bagi peluang pada dirik untuk wat perkara2 harus (sukan, berkelah, main)
10. ingat mati n peristiwa yang berlaku pas mati

erm...dipendekkan kata suma orang ada futur...termasuk lah aku..(isk iskMyEm0.Com)
so sama2 lah kita perbaiki diri n dalam masa yang sama kita ajak orang len sma, jgn ar nak baik sorg2...
sedikit perkongsian darik aku yang aku dengar darik usrah..
agak2 yang aku tolis neh ada salah, jangan malu2 untuk tegur...
jadik semoga kalian sentiasa dalam rahmat n kasih sayang Tuhan (ayt pebret yang diajar oleh Ifa).....
wasalam...

Tuesday, December 15, 2009

Exam


                                   Assalamualaikum...




alhamdulillah...selesai jugak exam...
merdeka kah? oh x ag...isk isk isk..
sem akhir iatu sem 6 menunggu ngan penuh cabaran...
tapi pa2 pown syukur lah 
sebab Tuhan izinkan aku ingat menda2 yang MySpaceaku baca...
x seperti masa aku sem 3 dulu,
nak dijadik kan cita masa 2tu aku black out, pa pown xingat...
isk isk...tapi x pa... 
Tuhan dah rancang yang terbaik untuk aku..
(+ve mind..hoho) jabji usaha beb...



erm but still aku sedang cuba MySpaceimprove diri sendirik supaya x jadik student yang stadi hanya semata2 sebab exam, abes exam abes lah ilmu..
asanya aku da post kata2 neh dalam entry aku yang lepas2...


jadik ksimpulan nya syukurlah atas pa yang Tuhan dah beri neh...
moga kalian sentiasa dalam rahmat n kasih sayang Tuhan..


      ...............wasalam.................            MySpace