Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Monday, December 28, 2009

Kedekut Ilmu

AssaLamuaLaikuM

alamak?? kedekut ilmu..ahaaaaa
satu tajuk yg isk isk isk...bikin panas saja jika terkena...
huh~
aku pelik + raihan eh eh hairan ngan sikap manusia2 yg kedekut ilmu neh...
dalam byk2 bnda leh kedekut, pasai pa  lah ILMU jugak yg kena kedekut?
yahhh..mari kita kupas tajuk neh (ekele pura2 pakar  lah plak)

itulah realiti sikap kebanyakan kita....
mau jugak aku tnya, kalo kita kedekut ilmu neh kita dapat pa ya?
adakah kalo kita bagi ilmu kita, kita akan ditangkap (jeng jeng...)
atau sebaik saja kita ajaq orang, kulit kita akan mnggelupas sehigga berdarah n mnyebabkan penyakit kulit tahap kritikal?
pa da..nak pndai pown mau pulun sorang....sampai bila orang islam nak bangkit cmneh?

TAPI...aku jugak nak tekankan kat cneh...xbagi TIRU bukan kedekut ilmu okeh...
MyEm0.Comtunjukkan usaha kita sket..
neh kalo orang tak bagi tiru dikatakan kedekut ilmu..
apakah jenih pemikiran neh?
kalo kita diberi assigment atau keja umah atau seangkatan ngan nya,
then2 after carik2 n usaha kita xjumpa, barulah kita tanya kawan2 kita yang dapat..
jangan tanya jawapan tapi mintak ajar n tanya camna beliau wat...
jangan tunggu semua orang suap....USAHA kena adaaa...
kat cneh la kalo org tu xbagi, beliau itu dikategorikan sebagai seorang yang kedekut ilmu...

ahaaa..n n salahkah kalo kita ada sesuatu nota kita bagitahu kat orang len:
"arrr aku ada nota neh, sapa mau, sila lah ke bilik"
ataupon photostat saaj nota itu (satu untuk dirik sndirik n satu habuan orang pinjam)
rasa teruk kah? atau rasa isk smpai camneh skali mau buat??
terpulang pada diri masing2
kalo agak rasa uish melampau ar sampai nak photostat, kita mintak mereka salin kat bilik kita (uhuuuu)
kalo tu pown asa teruk, i dunno...

macam selalu aku kata
len manusia len cara...
sapa lah aku mau mengata..ngeee~
takut aku lak yang buat tapi xsedaq
ingat kawan, rakan2, sahabat2 ku..
KALO aku SALAH TULUN TEGUR OK...MyEm0.Com

pandangan aku xsemestinya betul...
MyEm0.Comsama2 lah kita baiki diri...
wasalam..

Tuesday, December 22, 2009

Futur

AssaLamUaLaikUm ( pebret kaler)

isk isk isk.....nampak nya aku suda pura2 bz  lalu mninggalkan blog neh..tidakkkk...oh oh~ (ngada2)
adehhhh.....erm untuk keratusan kali neh nya (ratus ka?)---pa yang aku ckp? (sila buat2 paham) ngeeee
aku mau kongsi pasai futur
memandangkan kengkawan aku suka sungguh mengguna kan ayat neh (berlandaskan sikap aku sndirik - xmenahan)
ok ok...FUTUR tu pa ya?
ahaaaa futur neh adalah sejenih kueh, eh eh jangan amik statement pertama neh, sangat xbetul... (tulun siyes wahai kakak senior----uhuk2 senior lah sangatttMyEm0.Comgelak tersipu malu)

MyEm0.Com kalo anda2 suma mau tau futur neh lebey kurang asa malaas a.k.a lesu emosi dalam islam atau dalam bahasa tepatnya = kEmerOsoTan atAu kemaLapaN yang BerlaKu pada iMan

futur terbabahagi pada 2 : ringan n berat
RINGAN = mudah ragu2
                    = banyak wat benda2 mubah : banyak ckp, banyak tidur, banyak mkn n len2 yang sewaktu
                        ngan nya

BERAT  = turun kualiti ibadah kita
                = tambah2 lak wat bnda2 yang "HaRaM"

Meh kita usha (tgok) BENTUK2 kelesuanMyEm0.Com
1. malas nak ibadah
2. mati xbagi kesan kat hati dia ( melihat orang meninggal)
3. maksiat jadik biasa pada dirik
4. suka tengok benda2 maksiat, buat benda2 x paedah
5. ukhuwah jadik longgar (ukhuwah neh lebey kurg hubungan kita ngan kengkawan2 la)
6. bz ngan dunia sampai buang masa ngan keja yang x paedah (tidur smpai lebey waktu Subuh)
7. xsedia bagi komitmen
8. tangguh keja (melemahkan keja2 yang mendidik)

pa PUNCA dia lak?MyEm0.Com
1. matlamat x jelas (ingat matlamat x halalkan cara)
2. lemah dalam ilmu agama (thats y kita kena sentiasa blajar)
3. x ikhlas dalam beramal
4. lihat dan baiki perkara2 yang bentuk islam sebagai serpihan
5. buat keja lebey sifat individu ( dia sorang nak wat suma walaupown duduk dalam jemaah)
6. lemah tarbiah (pengisian yang xdak tarbiah) banyak tnnjuk kat orang ja...

n akhir skali
camna mau RAWAT futur?MyEm0.Com
1. jauhkan dirik kita neh darik daripada dosa samada besar or kecik (dosa kecik ibarat cam racun tau)
2. istiqomah dalam wat amal soleh (amal soleh mkanan roh)
3. sentiasa merebut masa2 yang baik (1/3 malam, hari Jumaat, waktu2 cuti) bangun solat malam- 2 rakaat pown jadik laaa - ari len pown kena gak
4. jauhkan dirik daripada melampau dalam melaksanakan ibadah (posa xbukak2 n solat x tiduq2)
5. letakkan dirik secara teguh dalam jemaah (jangan tinggai jemaah)
6. sentiasa hati2 hadapi halangan dalam keja2 islam - dahulukan yang utama
7. sentiasa bersahabat dengan orang2 yang soleh/solehah (laki ngan soleh ya n pompuan ngan solehah)
8. bagi hak pada badan untuk rehat (rehat dalam mmbina kekuatan)
9. bagi peluang pada dirik untuk wat perkara2 harus (sukan, berkelah, main)
10. ingat mati n peristiwa yang berlaku pas mati

erm...dipendekkan kata suma orang ada futur...termasuk lah aku..(isk iskMyEm0.Com)
so sama2 lah kita perbaiki diri n dalam masa yang sama kita ajak orang len sma, jgn ar nak baik sorg2...
sedikit perkongsian darik aku yang aku dengar darik usrah..
agak2 yang aku tolis neh ada salah, jangan malu2 untuk tegur...
jadik semoga kalian sentiasa dalam rahmat n kasih sayang Tuhan (ayt pebret yang diajar oleh Ifa).....
wasalam...

Tuesday, December 15, 2009

Exam


                                   Assalamualaikum...




alhamdulillah...selesai jugak exam...
merdeka kah? oh x ag...isk isk isk..
sem akhir iatu sem 6 menunggu ngan penuh cabaran...
tapi pa2 pown syukur lah 
sebab Tuhan izinkan aku ingat menda2 yang MySpaceaku baca...
x seperti masa aku sem 3 dulu,
nak dijadik kan cita masa 2tu aku black out, pa pown xingat...
isk isk...tapi x pa... 
Tuhan dah rancang yang terbaik untuk aku..
(+ve mind..hoho) jabji usaha beb...



erm but still aku sedang cuba MySpaceimprove diri sendirik supaya x jadik student yang stadi hanya semata2 sebab exam, abes exam abes lah ilmu..
asanya aku da post kata2 neh dalam entry aku yang lepas2...


jadik ksimpulan nya syukurlah atas pa yang Tuhan dah beri neh...
moga kalian sentiasa dalam rahmat n kasih sayang Tuhan..


      ...............wasalam.................            MySpace

Monday, November 30, 2009

R.I.N.D.U

AssaLamuAlaikuM















heheh..
walaupown aku xdak lam gambo neh.., tapi aku mau jugak cakap yang aku rindu sesangat kat suma... jumpa sem depan....



Masa neh jamuan perpisahan untuk mereka yang LI (latihan industri) sesi Julai 2009...
(aku lak masa neh tengah LI..huar huar) pa2 pown aku arap Allah izinkan untuk aku jumpa mereka sem depan (Januari 2010) InsyAllah......



Salam sayang n salam rindu buat semua sahibah ku.....

Kawin

AssaLamuaLaikuM...

Oleh kerana gambo neh lambt sket dapat..(heee sebab aku xamik gambo pown),
maka lambat lah sket post dicneh..hikhikMySpace
MaJlis PerkaHwinaN kawan sekolah menengah aku Norain bersama suami beliau Yaakob pada 29 NovemBer 2009... (dah kawin dah kawan2 ku...hikhik)






Yang neh sebelah malam (aGkt niKah)...
aku x p pown...
heee





Norain dan Yaakob

Tahniah....
SeMoga BerbaHagia sehingga ke akHirat...







Semua raKan sekeLas skolaH meNengaH yang hadir..
Mcm reunion lah plak...
Ada jugak rakan2 yang len..tapi xamik gambo skali pown...weeee





Pasneh saPa lah puLak yer? heee

apa2 pown xsabo nak tgok "who's next"
ntah2 maKcik liDiey plak kowt...agagagagagaga MySpace(amin.....)
xpown fiZa? MySpacejeng jeng....
xpown bukaN kawAn skOlah?MySpace kaWan2 diiPt plak?
ngeee....
apa2 pown sumanya darik AllahMySpace...
Moga dipermudahkan segala urusan....
Amin....
wasalam...

Sunday, November 29, 2009

Lidiey dan baby

Assalamualaikum..

Arineh merupakan ari yang penuh ngan kenDuri n kendara...MyEm0.Com
kengkawan yg suda kawin n ada yg suda mempunyai baby...
maka aku telah dibawa untuk menziarah ke umah seorang rakan seperjuangan di skolah menengah suatu ketika dulu.... (dulu lah sangat)

MyEm0.Comnak tunjuk gambo sket..
tapi bukan gambo baby n mak dia,
sebalik nya gambo baby ngan makcik lidiey
heee..(beliau yang menggelar dirik beliau sebegitu....)

amacam? ada gaya x jadik seorang ibu mithali?
(to lidiey : wah wah..hikhik)










 kusyuk betul dia dodoi..
kira smpai tertidor lah bayi tersebut..heee
MyEm0.Com


2 ja perkongsian untuk arineh,,
wasalam............
to lidiey : ana tunggu enti upload gambo kenduri kawin rakan kita.....
MyEm0.Com

Friday, November 6, 2009

Tilawah Al Quran





Salam kasih sayang buat keluarga tercinta (ngeeee),
rakan2 sperjuangan sahibah n adeq2 yg sangat disayangi..
Arap sumanya dalam keadaan yang sehat rohani, sehat iman nya n sehat fizikal nya..insyAllah..,http://www.emocutez.com


Heheh…kali ntah ke brapa ‘kali neh’ aku guna., aku mau kongsi sket pengalaman menyertai tilawah Al Quran…
Seblum tu aku mau kata jangan lah salah paham http://www.emocutez.commaksud aku mau cita…xdak niat mau menunjuk cuma mau kongsi serba sket experience dan perasaan yang agak terkilan ngan dirik sndirik neh…
kali neh wlaupown suda kali kedua,aku maseh sangat2 neves (nervous)
http://www.emocutez.com..
mana x nya, kali prtama juz wat kat pusat islam n x ramai orang…
dah tu ada banyak peserta….25 orang beb..
so untuk orang yang x teror macam aku memang layak dok ranking last2 saja…
tapi kali neh hanya ada 3 orang peserta…
dah sah2 aku dapat no 3 walaupun sebenaq nya sangat2 x layak..(biaq xdapat no pown xpa)
neh siap dapat hamper n trofi n sijil..
jazakallah FATIN AMIERA…..
lawan lak kat dewan besaq yang nama nya dewan harum manis (isk isk)…-bkn isu

maka aku yg tersangat dhaif http://www.emocutez.comilmu neh n x sedaq dirik pown msuk…(wuuuu)

mula2 cakap memang xdak orang lansung…so aku pown masuk lah (bajet lawan kat pusat islam)
pastu cita nya aku diberitahu ada saringan plak...so aku lega banyak lah sebab confirm2 aku xlepaih untuk msauk final…
alih2 tegok2  x dak saringan sebab program x dapat sambutan…(isk isk..kalo program nyanyi bukan main lagik)
teroih masuk final…(http://www.emocutez.comwaaaaa cuak gila..bleh nangeh dengaq)

Maka aku sangat2 lah berusaha keras….3 minggu b4 lwn aku buat macam2 persediaan…
termasuk meminta sahabat ku yang teror bab tajwid untuk mengajar aku secara free…
(isk isk kowt nak bag upah)..
buat NOR SHAHIDA a.k.a IDA merangkap ustazah tajwid ku terima kaseh banyak2 sebab mengajaq dengan penuh sabar darik aku sangat teruk sampai aku muleh….
Maaf la…ready punya baik tapi masa lawan abeh suma terabuq sebab trlampau neves (alasan saja)

Punya lah cuak…dah baca macam2 doa tapi isk isk…xckup prsediaan lagik neh…

Jadik masa lawan, abeh la aku….terabuq..tajwid ntah kemana n laju…
Isk isk,,,,teruk gila,,xlayak dapat no 3….
Dah tu lawan ngan org yang sangat hebat…
Sorang penah wakil politeknik (kak zai) n sorang lagik (sakinah-juara) selalu wakil darik skolah rendah sampai skolah menengah serta ada cikgu tilawah sendirik….


http://www.emocutez.com
Lagik satu thank to all sahibah yang hadir untuk bagi sokongan..yang mesej aku n ucap gud luck amat lah banyak (thanks…especially SOFYIAH)..
yang tuju lagu nasyid khas untuk bagi semangat- MADIHA(amat terharu)
adeq2 darik KDI n SPI..
dayah yang teman akak..ngeee

sahibah2 darik kelas ku ..
sahibah2 yang terlibat secara lansung atau x….
LIZA yang susah2 tolong bawak kasut sendal kat aku (aku pakai selipar saja masa tu- isk isk ada ka ptut)
(buat nama2 yang aku x sebut, usah lah terasa..terlalu banyak mau sebut kat cneh)


http://www.emocutez.com
Apa2 pown aku amat terharu dengan keprihatinan kalian…
Moga redha Allah sentiasa dengan kalian…
Maaf lah sebab xmampu bagi yang terbaik…banyak lagik yang nak kena perbaiki

Skali lagik TERIMA KASIH….
Jaga hati, jaga iman dan assalamulaikum….

Wednesday, September 30, 2009

AURAT??

AssalaMualaikum....

Syukur alhamdulillah dapat cuti tambahan seminggu..heheh
raya sakan..isk isk MySpace(sakan ka??)


MySpace
AURAT.....
satu hal yang pompuan kena banyak jaga...
laki pown serupa saja..
tapi aku mau highlight kan pada pompuan...
heheh....
pakaian nowadays memang aku x paham...MySpace
susah mau paham n still aku xmo amik tau about pesyen yang ntah pa2...
mana x nya, lagik terdedah lagik mahai...lagik ketat lagik mau pakai....
baik amik baju then gunting2 bagi terbukak n pakai..
baik jangan beli baju baru if nak pakai yang ketat2...
after that bila orang tanya jawab ar "neh kan pesyen...kolot lah u neh"

isk isk...sedang kan pompuan neh if dedah2 pown dapat pa?
jawab2 aku mau gak tau paedah2 nya...
MySpacetnjuk sana, dedah cni, dapat pa?
dapat syok n bangga orang usha?
sunok sebab orang puji up 2 date?

aloo akak2, adeq2....mkcik2, opah,n all muslim women out there...
as a woman kita tahu pa mahkota kita...

ingat lawa ka bila pakai baju ketat2 nampk seketul2 pa yang xpatut...
then kita kata "is ok..as long as kita baik" MySpace
ada ka patut...
isk isk..analogi nya kat cneh aku mau bagi..
if la kita merompak bank kan, xkan kita nak bagitahu suma orang kita rompak bank
of course lah kita xngaku..

yang aku mau kait kat cneh
if kita neh baik x kan kita mau pi canang (bagitahu) people out there "weh aku budak baik"
apa da...orang yang benar2 beriman dia x kan bagitahu orang yang dia neh beriman n baguz
malah lagik tinggi tahap iman seseorang, lagik dia rasa kechik disisi Tuhan...


MySpace
aku cukup x besh dengaq bila orang kata
"alaaa..yang pakai tudung n tutup2 tu pown ingat baik ka? baguz sangat ka? lagik teruk ada ar.."
"tengok 2, pakai ja sopan tapi perangai..isk2..nauzubillah"
then da plak cita2 melayu yang sesuka ati pi buat tentang orang yang pakai tutup2 aurat neh jahat...(memang nak kena fire ngan power rangers neh)

meh cneh aku mau balas sket orang yang suka cakap pandai neh...,
memang sepatutnya kita senyap ja...wat x tau ja..
tapi da sampai tahap melampau mnjatuhkan maruah orang islam, aku xley dok diam
kena tegakkan balik (chewah~)

neh neh..betul..dia pakai tutup2 n dia wat jahat..
tapi cuba pikir...
dia x tutup aurat pastu dia wat jahat..
da brapa kesalahan dia?
2 da kan?

compare to dia tutup aurat tapi dia wat jahat..
at least dia tutup aurat kan..
tentang dosa dia, 2 antara dia ngan Tuhan...
x yah la kita nak argue atau soalkan...
saap kita nak soalkan?

if kita xmo wat, jangan soalkan orang len...
just think about it...
jangan sebab SEKOR ULAQ PATUK MANUSIA, SEMUA ULAQ KITA NAK BUNUH.. (pa punya peribahasa da - lebey kepada nila setitik rosak susu sbelanga)

da yang menggunakan imej untuk menutup kejahatan..
means bila diluaq cam len plak attitude n dressing nya..
depan certain people pakai bukan men sopan tapi bila diluaq tudung pown xpakai...
dia buat sebab mnusia..
bukan sebab Tuhan...
itu dia kena tnggung..
kita tetap kena bimbing n sampaikan nasihat...
n still DOA....

sapa lah kita mau sangka2 buruk atau pikir bukan2 tentang orang...
tengok diri before kata kat orang.....

moga2 kita sentiasa DALAM RAHMAT n KASIH SAYANG TUHAN....MySpace