Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Sunday, April 11, 2010

masa

Assalamualaikum...


MySpacewahhhh...berenti seketika...lama lah jugak 
(ecece..xlama mana pown)
hahahah..sebenarnya aku dalam kekalutan sedikit...
(sket ja lah)
pasneh insyAllah lagik lama lah nak update...
ada banyak keja nak disiapkan.. 
( pura2 sibuk)


MySpacewahhhh 5 projek akhir yang harus disiapkan before pertengahan mei..
masa..memang tajam..
lambat kita, pasti terbelah.... 
(ibarat pedang)
jauh ketinggalan di blakang sana...
MySpacenun jauhhhhhhhh........ibarat masa dah sampai johor kita maseh di perlis neh...
(amacam? boley x perumpamaan camtu?)
xpown masa da sampai ke marikh, kita maseh di bumi...oh oh~
jauh nyaaaaa....


MySpacehahahaha...insyAllah bila Tuhan izinkan kesempatan masa kat aku nanti,
aku akan update sebanyak-banyak nya....hoho
(errr.....buat yang sensitip a.k.a sensitif jangan baca...hahahahahaha....)


keja2 yang kena disiapkan before menamatkan pengajian :
MySpace- 5 final project
- ujian online (9 bab) = yang neh memang tiap2 sem kena ...kekekekeke
- asignment vb.net (jam kedit  3), network design (jam kedit 5 = 7 jam seminggu), english for communication (2 jam kedit), network security (jam kedit 4)
- dan final terbesar network project (jam kedit 4)
- test, quiz....dan bla bla 
(untuk setiap satu subjek - yahhh normal la tuuu)


yahhhh sket saja tuuuu....
MySpaceinsyAllah boley siap..insyAllah....
Moga aku n kita  xjadikan kesibukan neh alasan untuk berjuang dan membuat keja2 islam
Wasalam.... 

p/s Tima Kaseh kat En Fadli sebab selalu membantu kami suma..... 
Sangat bersyukur kerana Allah berikan PA (penasihat akademik) yang baik pada kelas DNS 6

Tuesday, April 6, 2010

Pemberitahuan 2

Assalamualaikum...

neh komen yang aku rasa aku kena jawab...
ar tima kaseh gak kamooo..
sebab sudi usha blog aku..(chewahhhh)
dan sudi memberi pandangan...


~AKU JUGAK INSAN YG LEMAH~ said...

btol2...aku stuju ngan anon d atas...mmg xsesuai la ngan ang pnya personaliti.sbab aku tau blog ang pn darik fb ang..aku da la gak kaji2 psai ang ni...imej ang xmcm apa yg aku bca dlm ni..sepatotnya la...kn..ni pendapat aku la..ang kna la tnjuk kan something yg baik utk jadik ikotan org len..cntohnya, org cm aku la...dlu time aku xikot blog ang, aku cm respect la jgak kt ang ni..dok baca kt fb ang pn rsa cm "ooo...ok la minah ni, bleh jadik ikotan yg len..nmpk lemah lembut, sopan, ttup aurat..mcm gud2 la..." tp bla aku bca blog ang ni..."ek eleh...rsa rugi plak ada muslimah yg cmni.." (sory klu trasa)..apa yg jadik suma Allah dh aturkan utk kta....kta kn manusia yg lemah, tima ja la..mmg la bkn snang nk tima tp agak2 la ang nk post cmni kt blog ang yg ang publish merata2..kt fb la..kira suma org tdekat ang bleh baca...klu la rasa cm nk lepas kn marah sgt, wat la blog yg jauh darik suma org...yg org2 luaq ja yg baca..kn snang...org xkenai ang, ang xkenai org...xla org pkiaq ang bukan2..pendapat aku as a blogger la..mayb ang ni new blogger, xtau pa2 lagi kot..klu ang rsa selesa cmni, n suka org nmpk 'slack' kt ang, troskan la...sgt bez bla baca cerita2 n gelagat ang...wat aku tgelak bila aku view gmbaq2 ang kt fb..ok la, dh pnjg sgt kot ni...


~selamat ari rya, maap zahir batin..kuang3~

telah di komen pada 6 April 2010 9:13 AM
klik sini
http://emo.huhiho.com

yahhh eagerly aku jawab neh...


heheh....
xsesuai kah? hohohohooho...beb aku xleh mau ubah ar..
seriously bagi aku masa untuk aku ubah..
aku xterus2 macam neh..(imej dan sikap aku maseh dalam proses)


http://emo.huhiho.com
gambo?

er aku ada letak gambo kah? ahhhaaaaa maybe yang kawan2 aku tag kowt..


http://emo.huhiho.com

menjadik contoh ikutan:
aku xmo dirik aku neh jadik contoh ikutan..
sebab aku insan yang sangat dhaif..
sebab aku insan yang maseh penuh ngan kesilapan....
aku jugak manusia..ada lah jugak yang slack kat mana2...
xley perfect all the time..
bak kata murobbi usrah aku:
"sambil kita didik orang, kita pown sama2 didik diri sendirik"

kamooo besa jumpa kah sahabat2 yang betoi2 kenal sama aku?
(sahabat aku yahhh, bukan kawan2)
pernah?
kalo pernah kamoo tanya lah mereka aku bagaimana..
aku xkata aku baik..
aku gak insan yang lemah..
kalo orang nak pandang slack kat aku..
SILAKAN...
aku dah penat tagih redha manusia..
aku hanya akan cuak if only Allah pandang slack kat aku beb..
yang tu aku takut....
but takat manusia aku da penat..
aku da penat mencarik redha manusia..
cukuplah redha manusia aku kejar...
caya la beb, bila kita carik redha Nya, berjuta sahabat yang dia hadirkan..
dan alhamdulillah Dia, Allah beri aku insan yang bergelar sahabat.... 
(ramai plak tuuu..fuyohhhh..Terima Kaseh Tuhanku)


lagipown kan kamooo...
manusia neh kita buat baik pown dia kata,
kita buat jahat lagik dia kata...
suma serba xkena..
jadik?
amik yang betul..yang mana salah aku amik dan beri pada kuceng aku makan..
boley kan?


http://emo.huhiho.com
Rasa rugi ada muslimah camneh?
kamooo..aku xterasa walau pown sedikit...
sebab yang boley judge aku bukan kamooo....
tapi sebaliknya Allah...
kamooo hanyalah salah seorang yang xkenal sama aku...
insyAllah aku cuba perbaiki darik semasa ke semasa..
kalo kamoo rasa kamu nak terus2 judge aku. SILAKAN
kalo kamoo rasa kehadiran aku merugikan orang, silakan..
tapi ingat...siapa yang hadirkan aku ke muka bumi neh?


bak kata aku..
banyak sangat benda yang kamoo xto pasal aku..
sebab kamoo xkenal aku...
jadik terserah...
aku tolis ada sebab..


syukur alhamdulillah..
kamoo menegur aku..
xlen xbukan Allah saja yang izinkan kamoo..
menjadikkan kamoo akal untuk kamoo berfirkir..


orang seperti kamoo dan sedara/i yang satu lagik
amat berguna dalam medan dakwah...
suda ada banyak potensi untuk berjuang..
insyAllah maseh boley dibaiki..
no one perfect right?
jadik selamat berjuang ^^


http://emo.huhiho.com
yup..apa yang jadik suda diaturkan

yang neh aku setuju..
cuba baca kembali post2 aku...
baca baik2...
aku pasti akan tolis balik yang sumanya darik Allah..
means aku menerima seadanya..
cuma bak kata aku lagik tadi...aku tolis bersebab...
xdak benda yang aku wat xdak sebab...
sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..


http://emo.huhiho.com
baru xbaru aku xkesah..
yang penting aku tolis bukan saja2..
ada SEBAB...
dan aku xminat nak kongsi sebab tu di khalayak ramai camneh..
kalo agak2 nak tau send mesej kat aku dalam fb..insyAllah aku akan cuba jawab..



http://emo.huhiho.com
Lastly aku nak amik kesempatan neh untuk mintak maaf..
selagi aku leh tolis
aku mau tolis....
selagi aku berdaya aku akan teruskan..
kalo sampai suma orang da xmu tengok blog neh pown xpa...
is ok..ada banyak ag alternatif len yang aku sebagai manusia leh buat..
aku mohon maaf jikalau kata2 aku agak xsesuai...
ada banyak benda lagik kita boley sama2 lihat dan juangkan..
hal2 yang besar xsibuk kita amik port..
tapi hal2 yang kecik kita terlalu kalut..
insyAllah moga2 Tuhan bukakan pintu hati aku yang serba kekurangan neh untuk menjadik hebat di sisi Dia..
Moga2 Tuhan bukakan pintu hati kita suma untuk berubah..
aminnn...

wasalam....
http://emo.huhiho.com

Pemberitahuan

Assalamualaikum
 
Mula2 skali aku mau cakap arigato gozaimas....means trima kaseh for the comment..
http://emo.huhiho.comwokeh2 xmu panjang cita..ini komen yang aku dapat darik post aku yang tittle dia 'sikap'
Chill...to be honest sedikit pown aku tidak marah..malah bersyukur sebab akhirnya ada gak makhluk2 yang sudi menegur n aku rasa still caraya berhemah...
 jazakallah (thanks)
aku guna pebret kaler aku neh...

here the comment : (yang mana aku highlight tu maksudnya aku suka penyataan tuu)

Anonymous said...


assalamualaikum.. aku dh agk lma gak la dok ikut ko punya blog, tp cam aku prnah asa ja pa yg jd kat ko ni..
tp kn bezanya antra kita kal0 ko btul2 nk bnda 2, minat sgt2 bnda 2..asal ko xusha kn jgak bg dpat, agpun xkn la bnda 2 trikh ttup dy saat 2 jgak..i mean msti ari 2 last antar kn..nape ko xja wat n bg ja kat mahluk 2, agpun ko bdk IT of course la bleh jmpa mnatang yg nma nya PC or laptop kat mna2 ja kn..jgn jdkn pnghalang slagi b0le usha...right..tp aku xleh nk kta coz aku bukn kat tmpat ko..


ag 1 ko ni suka gna prkataan IF, bukn k dlm islam (stau aku la) xelok gna KAL0 2 coz dy mmbawa mksud kita seolah xm0 trima ktentuan yg dh jd..n last skali..aku tgok kat blog ko ni byak gak org yg dok ikt n sume nye baik2 blaka..tp bhasa ko 2 bleh than cam aku ja..bukn k bhasa mlambangkn diri kita..up 2 u la ini ko punya blog kn..just pada pndangan aku je la..luahan ati ko ni cam ko mrah sgt2 kat sstengah mahluk 2,dimana nya sab0 ko ye..
luahkn pada ALLAH lebih tenang tp ko luah kat cini xk mmbuatkn org len pun tumpng sama jd pnas..kbtulan org yg bca mmg tgah pnas bla dy bca post ko mkin pnas dy,dh mlahirkn 1 ati yg xtenang right..dri cra ko post, dri bhasa ko ni aku compius coz bg aku bhasa ko cam ko ni gengster hati batu tp..tgok ko nye pngetahuan n photos cam baik2 ja xcam aku..whatever ni just komen aku la..agpun ko kta salah jgn biar salah kn..bg aku bnda ni salah dowh.. sory la aku komen byk n maybe mnyakitkn ati tp klau btul gambaran aku ko ni cam baik2 ja msti ko ambl ni sbgai tguran kn..tp KAL0 ko gengster msti ko bengang nye kn..sory beb..




telah dikomen pada 5 April 2010 11:18 PM dalam entri 'sikap'
klik sini
http://emo.huhiho.com

jawapan aku :

wmslm sedara/i..aku tetap nak guna akuuu dan kamooo..
wahhh tima kaseh sudi jenguk blog burukkk...hakhak (untuk highlight yang pertama)

1) yahhh kamooo, aku suda usaha,
masa tu aku x bawak laptop n that person tengah marah2 n nak that thing on the spot...
katanya suda mau bagik kat lecturer that time...
kalo aku balik bilik taip dulu, da la petang tu xdak kelas, agak2 kamooo mau kah orang itu naik semula dari tingkat bawah ke bilik kuliah yang ada kat atas?
sedangkan aku mintak nak taip on the spot pown beliau kata lambat?
then2 kalo aku nak guna laptop or pc kena masuk makmal...masa tu da abes kelas...

aku tak berserah kat situ saja kamooo...
aku usaha beb pastu (nak cita panjang)...tapi2..
buntu..maka2 aku pown anggap Tuhan xizin sebab from the beginning ag da byk prob..
alhamdulillah aku ada membuat sedikit solat hajat...mohon kalo lah memang rezeki aku mintak Tuhan permudah...dan jika xsesuai mintak Tuhan sulitkan...
huh~ banyak betul masalah...maka selepas aku USAHA tidak ada lah rezeki aku...
tapi kemudian Tuhan bukakan kembali peluang  
syukur2
http://emo.huhiho.com



2) x elok guna if kan?
okeh ler kamooo, cuba kamoo lihat penggunaan 'if' aku betul2...
"if' only aku xsabar ....
maksudnya kalaulah aku xsabar..
itu kalau aku xsabar..dalam situasi neh aku sabar pa...
kalo x da lama aku membalas marah beliau di hadapan orang ramai..kan kan kan..ngeeee.....
if xley kat situ
 maksudnya kalo kita xbleh pilih satu cara, kita pilih cara yang len..
aku xto ler kamooo pahem camna..tapi penggunaan if kat cneh bukan beerti kita xleh trima kan?
cuba kamoo baca betul2..dan hayati (CHEWAHHH)

3) luahan hati...erm nampak cam marah ya? 
alamak..heheh..kena perbaiki lagik neh..
sedaya upaya aku nak bagik nampak cam xmarah..tapi cam marah la plak..hoho..
xpa2 yang tu aku perbaiki okeh :")...

tapi (ada jugak tapi) aku tolis2 cam marah, kemudian aku neutral kan balik...:
"Apa2 pown jika Allah xizin anda buat camtu kat aku neh,
benda tu xkan jadik kan.. So aku amik sebagai suma neh dugaan untuk aku..
Kerana Allah tahu yang terbaik buat aku...
Wasalam"
aku kaitkan ngan Tuhan balik..maksudnya marah tu hanya seketika saja...
tambah2 plak beliau2 neh slalu buat kat aku macam2..
(xpayah la aku sebut kan)
cuma kesabaran ada hadnya..
aku manusia beb...kali neh memang aku bengang...
tapi kamooo, ari tu saja aku marah...on that day..and just a few moment...
bak kata kamooo, kamoo tak ada di tempat aku..
tapi takpa2...aku akan perbaiki lagik..agar sebenarnya aku cuma mau perli...
bukan nya marah :")

4) bahasa yek..
arrr yang neh aku xsedia ag mau ubah...sori beb..aku mintak maaf bebanyak yang neh...
aku ngan bukan muhrim memang cakap aku ang..
aku tau blog aku, yang kaum sejenih aku pown baca gak..
tapi cam aku kata i'm not ready..
aku ada reason aku sendirik mau guna my own ayat..
xyah la aku cakap...

dan akhir skali..
aku xmarah...jauh skali melenting...syukran (tima kaseh) sebab sudi menegur..
yang betul aku amik..yang salah pown aku telan bleh x? (hohohoho)
sila jangan marah ya...

ahaaaa neh baru satu komen aku jawab..perghhh panjang nya...(baru bukak arineh)
lagik satu komen tunggu..aku akan balas yer...
"komen darik insan lemah"
arr buat sesapa yang nak meng komen nak menegur..., aku alu-alukan..
bak kata aku slalu 
jika Allah xizinkan kamu untuk tiba2 ter pikir untuk menegur aku, siapa lagik kan?
dan semuanya Allah yang izinkan....
Wasalam

http://emo.huhiho.com
p/s buat orang yang komen neh..kalo rasa jawapan aku xmemuaskan, jom kita berdiskusi kat cneh..

Sayang

..........AssaLaMualaiKum............

Monday, April 5, 2010

Sombong


Assalamualaikum....
Dari Anas bin Malik r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda,
Allah tabaraka wa ta’ala berfirman
“Wahai anak Adam,
selagi engkau berdoa kepada-Ku dan berharap kepada-Ku,
nescaya Aku ampuni dosa-dosamu yang telah lampau dan Aku tidak peduli.
Wahai anak Adam,
andaikata dosamu mencapai petala langit kemudian engkau memohon ampun kepada-Ku,
nescaya Aku ampuni dan Aku tidak peduli.
Wahai anak Adam,
seandainya engkau mendatangi-Ku dengan membawa sepenuh bumi kesalahan,
kemudian engkau mendatangi-Ku dalam keadaan tidak menyekutukan- Ku dengan sesuatu apapun,
nescaya Aku akan mendatangimu dengan sepenuh bumi ampunan”.

Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi, hasan.

http://emo.huhiho.com 
Sangat terkesan di hati...
Betapa Dia Maha Pengampun...
Betapa Dia menyayangi kita....
http://emo.huhiho.comTapi kita??
Sombong nya diri kita ini...
Taktala Tuhan bukakan pintu keampunan,
kita palingkan muka dan berlalu pergi...
Saat kesusahan bertandang barulah kita ingat padaNya..
Namun bila senang??
Kita alpa dan lupa....
Lalu kita bertanya "Kenapalah malang sering menimpaku"
http://emo.huhiho.comSedangkan kita terlupa bahawa Nabi dan orang2 yang soleh juga diuji...
Nabi itu kekasih Allah, 
Namun tetap diuji...
Sedangkan mereka dicintai Allah...
Tidak nampak kah kita di situ??
Bahawa kita di uji kerana Allah sayang pada kita..
Kerana Allah rindu pengaduan kita...
http://emo.huhiho.com
Lihat wahai sahabat...ALLAH MERINDUI KITA..
Allah Yang Maha segalanya..
Tapi sayang..
Betapa sombongnya kita..
Sombongnya kita..

Kembali lah sahabat...
http://emo.huhiho.comKembali lah ke pangkal jalan....
Sesungguhnya Tuhan itu Maha Pengampun...
Selagi masih ada kesempatan waktu...
Kembalilah..

Sunday, April 4, 2010

Pencarian Cinta Yang Satu


Assalamualaikum...


http://emo.huhiho.com"i lap u"
"u lap me lah"
heheheh apa lah dok lawan2 mengelap pulak..(kehkehkeh)
zaman2 darah tengah panas neh (remaja),
perasaan cinta tu adalah perkara besa.. 
(menandakan anda2 adalah spesis manusia yang normal)


http://emo.huhiho.comwaahhhh..terasa indahnya bila bercinta..
tapi (ayat biasa neh..wajib ada dalam post aku neh..kihkihkih)
sila tengok cinta anda tu jenih apa..
adakah jenih gaya pren (girlfriend) special pada buaya pren 
(boyfriend) spesis special...?
http://emo.huhiho.comatau adakah cinta pada ibu bapa ? 
(love both of my parent so much)
atau cinta anda pada alam?
atau cinta anda yang paling utama n penting skali, 
CINTA kepada ALLAH?
jika kita mencintai Allah maka secara otomatiknya (automatic)
http://emo.huhiho.comkita akan mencintai segala yang ada adalah kerana Allah..(yahhhhhh)
tapi (maseh ada lagik?, yahhh menang ada tapi)
ada ka mencintai buaya pren kerana Allah?
ah haaaa....(ini topik panas neh)
sila pikir sejenak....


http://emo.huhiho.comtapi bukan pasai neh yang aku nak cakap,
sebabnya aku dah berkali-kali sembang pasai neh..
maka, maka, maka aku hanya tinggal kan ia sebagai persoklan pada anda2 yang tersinggah di blog buruk neh..(sila pikir ngan baik...arrr jangan samapai migrain yek)



perkongsian yang aku nak kongsi sebenarnya:



Dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah S.A.W bersabda yang maksudnya :

" Cubaan itu tidak HABIS-HABIS menimpa badan seorang lelaki mahupun perempuan MUKMIN,
pada hartanya atau pada anaknya sehingga ia menemui ALLAH dalam keadaan TIDAK BERDOSA SEDIKITPUN"


"Bahawa Dia lah yang membuat orang tertawa dan menangis"


Firman Allah yang bermaksud :


" Dan jika kamu bersabar dan bertakwa, nescaya TIPU DAYA mereka sedikitpun tidak akan mendatangkan kemudaratan kepada kamu, sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka lakukan"


"DUNIA ini penuh dengan CUBAAN,
Bukankah bagi orang SIHAT sedang menunggu datangnya SAKIT?
Bagi yang DEWASA sedang menunggu umurnya TUA?
Begitu juga yang ADA sedang menunggu untuk TIDAK ADA......"


http://emo.huhiho.comSesiapa yang mengadukan musibah yang diturunkan atas dirinya kepada selain Allah,
tak menunjukkan rasa sabar,
akan SELAMANYA tidak merasa kemanisan iman....


aik? apa kaitan cinta pada yang SATU itu?
http://emo.huhiho.comarrr pandai2 ler kaitkan sendirik..heeeee
kalo anda menghayati maka anda2 akan nampak apa maksud entry neh..(chewahhh)
ya ya sila renung2 kan yer..
wasalam.....