Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Thursday, July 26, 2012

Aku rasa aku teruk

Assalamualaikum


Lepas baca apa yang Ibnu Batoota https://www.facebook.com/Ibnubatoota cerita tentang isterinya, jujur aku jadik tak senang duduk.

Kagum edisi kali ke 2 kepada isteri Ibnu Batoota, selepas kagum aku yang pertama pada sahabat aku dalam artikel yang aku tulis “dia menangis bila lelaki suka dia

Aku tak sangka, tak pernah jumpa barangkali. 

Kalau aku pi MATRI (Ma'had Attarbiyah Al-Islamiyah) atau join aktiviti yang depa buat, duduk dengan depa saja aku dah rasa 
“uishh kecik nya aku” 
“uishh lekeh nya aku” 
“uishh rupanya jauh lagik perjalanan aku”. 
Itu belum lagik cakap… 

Aku tahu Allah itu memandang semua hambaNYA 
Tapi kalau depa itu yang slalu basahkan lidah dengan alunan Al Quran dan zikir boleh kata 
“Apa yang hebatnya farid, akak masih terlalu hina dik” 

Pastu aku camna? Di tingkat mana kah iman aku? T_T sedih tak terkata.. 

Seringkali Tuhan temukan aku dengan orang yang hebat imannya.. 
Seringkali Tuhan temukan aku dengan orang yang indah akhlaknya.. 

Buat isteri Ibnu Batoota, (Oleh sebab umuqnya pun baru 19, jadi elok lah aku bahasakan adik dan akak ja) Dik, 
Andai Allah izin, betapa akak harap nak jumpa! 
Sungguh kita terlalu banyak bezanya! 

Dan sungguh akak jeles !
Akhir zaman ni ada lagi wanita sehebat adik!
Bersih, suci terpelihara dari segala debu-debu dosa di sekeliling..
Rasa  malu yang adik pamerkan buat kaum adam buat aku terfikir kat mana letaknya rasa malu aku?
Sikap berluma-lumba adik untuk habiskan 10 juz dalam masa sehari, buatkan aku malu kat diri sendiri, 1 juzuk sehari pun aku terkial-kial..
Cara adik jaga diri dengan baik,buat aku tertanya, selama ini sejauh manakah aku jaga diri?
Sebutir manik yang wujud di jubah hitam pun dia menjadi khuatir lelaki pandang dia..
Tetapi aku tak pernah risau pun tentang hal yang amat mudah tapi lansung tak mau buat!

Allah..sungguh kagumnya aku dengan hamba ciptaan mu ini
masih wujud rupanya insan-insan camni..T_T.

Adik ini dah bukak mata aku besaq-besaq,
kata Ibnu Batoota, isterinya buta teknologi,
Bagi aku tu satu rahmat,
Lebih baik tak tahu dari tahu tapi menglalaikan,
dari tahu tapi tak mampu menjaga,
dari tau tapi hati jadi sakit,
dari tau tapi hubungan dengan Tuhan jadi retak..
Kita bukan insan yang terlalu suci hatinya untuk kata tu tak jadi kat kita..
Buat yang mampu menggunakan teknologi ke arah menaikkan islam..Tahniah aku ucapkan
Kalian hebat..tapi aku tidak!

Ya Allah, Engkau telah menunjukkan pada ku
Bahawa jika Engkau mahu,
Engkau pasti wujudkan, Engkau pasti tunjukkan..
Terima kasih Tuhan sebab tunjuk ada lagik orang camni..terima kasih T_T

Wasalam




Monday, July 23, 2012

Ada ada saja

Assalamualaikum,
Nyamannya bulan ramadhan ni..lapang dada…

Zaman la ni kan tulis apa pun tak kena!
Cakap apa pun semua salah!
Especially cakap benda baik..

Aku pun dah naik muak untuk rasa PELIK
So bila ternampak ja peristiwa –peristiwa pelik, aku terus sengih ala-ala kerang busuk.. Busuk betoi..

Meh sini aku listkan perkara pelik yang aku nampak. Aku nampak okeh..bukan satu Malaysia nampak..

1) Bila nampak ja orang pakai tudung labuh terus si fulan-fulan ni bercakap “ cehh pakai tudung labuh bukan nya semestinya baik. Tah tah lagik teruk dari kita kita yang biasa ni”

Aku kata : haru la weiii, dah tak mau buat benda tu pi fitnah orang plak..haishhh -_-“

2) Ada seorang Ustaz tu dia nasihatkan benda baik ja..tak dak pun ayat dia yang salah..just perkara-perkara yang disalahertikan bila berpuasa. Tup tup ada komen kat bawah : “ saya bukan nak kata la, tapi ustaz-ustaz ni bukan semuanya boleh percaya sangat, banyak kes r **** + l ****..so hati – hati lah yer..nak dapat ilmu agama bukan nya dari ustaz and ustazah jerr”

Aku kata : “saya bukan nak kata” tapi dah kata pun kan,..benda baik pun tiba2 nak cakap ustaz jangan dipercayai sangat..dah tu take action la, sampaikan something dari dok salahkan something -_-“ haihhhh laaaa..

3) Post hadis ngan ayat-ayat ingat Tuhan kat wall..”eleh..tunjuk alim la kunun nya..! Puiii”

Aku kata : orang tu post pasai benda-benda ingat Tuhan bukan main lagik melenting tak tentu hala, bila orang tu post maki-maki orang, pandai plak ‘like’…
Tolong la JANGAN LIHAT PADA ORANG YANG POST tapi LIHAT PADA BENDA YANG DI TULIS ATAU DI UCAPKAN..kalau betul ikut..kalau tak betul tegur dan jangan ikut.. Dakwah bukan tanggungjawab orang tertentu ja..ianya tanggungjawab semua okeh..-_-“ apa lah...orang tu freehair sekalipun dia sebut benda yang betul misalnya “ kita haruslah bersedekah dengan ikhlas”..cer cerita kat aku part mana yang dia salah? Betul la Dia TAK MENUTUP AURAT tapi apa yang disebutnya tu kan betul…

4) Bila ada orang tegur benda salah, berderet ja komen kat bawah tu yang tolong mengata-ngata skali,hukum skali, tak kurang jugak yang backup...kemain lagik ayat power-power dan jugak ada yang siap sebut "masuk neraka lah kau" " perangai cam setan lah kau" "camni ka orang beragama tegur orang?" "korang ni benda ni pun nak jadik isu" "dengki la tu"

Aku kata : Adehhh..Tuhan tu kan Maha Pengampun, kita semua takkan tahu pengakhiran kisah hidup kita, hari-hari kena doa "Ya Allah matikanlah aku dalam iman, jauhi lah aku dari jalan-jalan kesesatan" bahasa apa pun tak pa, Tuhan tau..jadi jangan mudah menghukum "tak ketahwan hala"..JANGAN...orang yang rasa diri dia baik sehingga bila pandang orang lain semuanya dia rasa lebih teruk darik dia, haaa baik tobat banyak-banyak..MASALAH tuuu...RIAK tahap gaban dah...
Yang tolong kata, baik pun backup, ayat tu bagik kena dengan cara..apakata darik ayat masuk neraka, tukaq ja dengan ayat " Moga sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah" contoh ja okeh..tak semestinya kena guna ayat ni ..gunakan kreativiti yang TUHAN bagik...bukan guna nafsu amarah tu..

Hurm okeh la..tu dulu perkara-perkara yang aku dah muak nak PELIK..nanti aku sambung lagik...bahahaha
Wassalam ^^