Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Saturday, May 28, 2011

Design lagik!

Assalamualaikum

"Dunia ceria haruslah ditonjolkan.."

Lalu bagik menyokong penyataan di atas si Farid dengan otak yang sedikit sewel tapi tetap macam biasa masih cute, mendesign lah satu kupon games dan hadiah untuk famili day shorubber

Hasil yang terhasil pun sedikit jugak sewel nya...:






























Dan untuk family day staff office shorubber plak lebih simple dan santai sebab tak banyak bilangan dia…






Wasalam

Perghhhh panjangnya entry aku..buahahaha

Wednesday, May 25, 2011

Scene scene seterusnya

Assalamualaikum

Di pagi yang tak brapa nak hening bertempat seperti kebiasaan cerita iatu pusat sakit jiwa yang diberi nama shorubber

Kelihatan si Farid sedang begitu sibuk berpura - pura kusyuk membuat kerja...

Tengah dok baik punya mengadap screen monitor yang bersaiz 19 inci,

Satu gumpulan kertas yang telah dironyok seperti bola yang saiznya lebih besar banyak sikit darik gengaman tangan orang yang menggengam tangan,
telah mendarat dengan ala -ala mengejut lalu membuatkan aku sakit jantung serta terpinga but still cute...

Terlatah seketika
"Allah..."

Ya aku tau sapa punya kerja ini..
Sudah tentu kudrat si budak ingus lah yang telah melemparkan gumpulan gumpalan ini..

Cis....Aku mengeluarkan sedikit suara sambil berpusing ke meja beliau (Meja beliau di blakang aku saja)

"Erm tak pa aih..'memang' tempat baling sampah kat meja ni (sambil menunjuk ke meja aku)..baling la...baling la lagik"  kata aku dengan nada meng'perli'

Dia buat muka blur blur .....(bajet tak bersalah la tuuu...)
Tapi muka blur itu hanya mampu dibuat beberapa saat saja kerana beliau dok tahan nak tergelak...

Lalu oleh kerana tidak lagik mampu bertahan,
beliau pun tergelak dengan puas...

Aku pun gelak sama sebab tengok muka beliau macam lawak saja..
Kemudian tetiba sahaja naluri hati aku merasakan seperti bos tengah tengok saja..

Lalu aku kembali berpura- pura sibuk gila kembali...

Cerita tamat disini

Wasalam


Salah memahami

Assalamualaikum


Lokasi : Office wad gila shorubber
Time: Aku sure memang belah belah petang
Tempat spesifik : Meja Kak Liza

Kak liza : Farid mai tengok sat komputer kak liza, email tak masuk

Aku yang comel : Alamak, why tak masuk pulok..ada hantar email size besaq - besaq dak?

Kak liza: Tak dak pun...

Aku : Erm sat saya check kat server...

Kak Liza : Okeh okeh

Aku: password email kak liza apa tah?

Kak liza: TAK TAU

Aku: alamak..takkan tak tau? Abang long tak penah gitau ka?

Kak liza: Yang tu la yang abang long bagitau, TAK TAU

Aku: alaaaa kak liza...kami nak buat email kak liza niii...gitau ler

Kak liza: ler...TAK TAU...

Aku: yelah yelah..nah kak liza taiplah sendirik password nya

Kak liza: menaip password sendirik

Dalam hati : uishhh beliau kata tak tau tadi..

Bebarapa minit kemudian

Aku: okeh settle

.......Selang beberapa minggu kemudian.........

Kak liza: Farid, email kak liza problem laaa..

Aku : jadik lagi? okeh okeh (bergerak ke tempat beliau)

Aku : password?

Kak liza: TAK TAU

Aku: Aduh kak liza...taiplah sendirik

Lalu settle....


.......Selang beberapa minggu kemudian.......


Kak liza: Farid, email kak liza problem laaa..

Aku : Okeh saya pi tempat kak liza

Aku : password?

Kak liza: TAK TAU

Aku: Kak...betul - betul la..apa password nya..

Kak liza: ler darik awal -awal lagik kak liza dah bagitau..password dia TAK TAU....

Aku: waaaaaa...kalau tak tau camna buleh taip password nya...wuuuuuuu T_T

Kak liza: yelah dah password dia TAK TAU..abang long yang buat password dia camtu

Aku: (Baru nak faham bahasa......) lerrrrr........iskisk..mati -mati saya ingat kak liza tak mau bagitau kat saya  -_-" 

Kak liza: laaaa...takkan kak liza nak buat camtu..(sambil tergelak kat aku)

Sekian..cerita tamat

Wasalam

Oh password tu tak betul pun....cuma cerita saja di sini...Password yang sebenar tak boleh dimentionkan di sini okeh...>_<

Sunday, May 22, 2011

Aku yang kolot sekali lagik

Assalamualaikum


Sekali tengok rasa ecececece, ewah ewah...
Dah dua kali aku tengok, nak jugak aku tengok kali ketiga

Tak pa tak pa tengok spesis yang sama ngan aku,
Bukan tengok lelaki lelaki

Hahahah...
Aku nih sebagai insan yang kolot berganda -ganda sekali lagik nak bercakap pasai fesyen

Fesyen 1
Baju beliau yang kecik - kecik..
Ketat sangat baju, sampai aku yang tengok pun rasa semput nak bernafas..

Fesyen 2
Elok -elok dah pakai tudung,
Pi  pakai lengan pendek pulak...

Fesyen 3
Dah comei comei  sarung tudung
Tiba tiba pulak si rambut terjuntai kelaur,

Fesyen 4
Cukup ayu dah tengok dia dressing ditambah tudung yang menutup memang dah kena
Tapi tup tup..perghhh dada beliau pulak terbukak..

Fesyen 5
Beliau dah tutup rambut = pass
Beliau pakai baju dah lengan panjang dan tak kecik = pass
Seluar kecik sampai nampak betis yang bajet cute dan slim habisss = aduhhh failed terus


Fesyen 6 
Dekat luar pakai tudung, tengok -  tengok dalam facebook?
Adehhh..baik punya rambut beralun ala - ala cute gitu terpampang...
Dah tuu profile lak tak private kan gambar
Satu dunia buleh menonton beb....

-----------------------------------------------------------------------------------------
Haishhh fesyen fesyen...
Bertambah - tambah jenis yang mengarut..

Nak berfesyen buat ja..Aku pun tak kesah punya...
Tapi bagik la ikut seni islam sikit cara tu...

Labuhkan tudung..tak semestinya kena pakai tudung labuh,
Bagik kain tudung tu buleh tutup dada, kain tak jarang cukup laa...

Baju yang lengan pendek pulak,
Isk macam tak sesuai ja pakai kat luar,
Matahari tu kan panas,
Free free kulit burn nanti

Kalau nak pakai belah belah malam pun
Si nyamuk pulak terliur tengok
Nanti tak pasal - pasal  berparut pulak tangan tu sebab dok garu - garu gatal kena gigit nyamuk...

Seluar tak payah ketat - ketat pun tak pa
Senang sikit nak jalan.
Nak terberak pun senang nak bukak nanti...

---Mood serius dah masuk---

Kira kalau ikut seni islam,
Memang takkan rugi punya lah
Kalau kita buleh kata
" Ada hikmahnya Allah uji kita ni"

Sama jugak ngan suruhan Allah suruh kita tutup aurat (bukan balut aurat)
ADA HIKMAHNYA kawan...
banyak pulak tuuu..kalau cerita sampai bisok tak habis punya...

Wasalam

Ada

Assalamaualaikum

Balik keja tengok famili aku segirangnya tengah makan dengan makanan penuh atas meja...
Ngan baju tak salin terus melompat duduk dan melantak skali..

Tapi tengah -tengah dok buat gaya  nak suap masuk mulut,
Tiba - tiba makanan tu pun melompat jugak..
Beliau dengan sesuka hati tidak mau masuk ke dalam mulut dan perut aku

Lalu tetiba memori aku pun teringat kata - kata murabbi aku
"Benda atas muka bumi neh bukan hak kita,Allah yang punya,  kadang -kadang makanan nak masuk mulut pun buleh terjatuh lagik"

Terinsaf seketika di situ..

Ada orang rezeki sangat murah..
Jalan kehidupan beliau jugak mudah...

Tapi ada orang jalan kehidupan beliau sangat susah...
Result 4.0 flat tapi keja TETAP susah nak dapat....

Kesimpulan yang aku menganyam kat sini
PERCAYALAH DAN YAKIN LAH PADA ALLAH...


Cerita budak ingus

Assalamualaikum

Buat ayat terharu dan guna bahasa baku:

Masuk SHORUBBER...ada seorang budak ingus yang turut masuk ke situ ..lambat sebulan darik aku
Aturan ALLAH..jadik sahabat baik aku...

Masih buat ayat baku tapi kena menggila sikit (sikit saja):

Scene 1

Pukul 5 lebih lebih tapi tak lebih sangat,
Tengah aku nak jalan pi parking moto

Aku lantas ternampak beliau menaiki kereta dan beliau pun membukak tingkap kereta, beliau memanggil aku
"oittt monyettttttttt...."

Mesin sedut habuk betul, kau panggil aku monyet..
Panggil ler arnab ka, argus ka
Aku kan cute macam mereka..hahaha

Scene 2

7 lebih lebih tapi tak masuk pukul 8 lagik..kira lebih 7.30 lah tapi bukan pukul 8 tau...

"Fariddddd, monyetttt......"

Aku yang tengah jalan bajet konfiden pun berkata di dalam hati
"Eh macam ada orang memanggil aku saja.."

"Faridddddd....wuuuuuuu..lama nya tak jumpa...waaaaaa..rindu rinduuuuu"kata budak ingus

"Ha ah...memang kalau tak jumpa sehari tu lama kan..." aku menjawab

gelak guling -guling sama -sama kat situ...
aku yakin sapa yang nampak ingat kami budak terencat akal...

Okeh atceli aku dah ilang ingatan untuk menyiapkan scene - scene seterusnya
Tapi jangan pura - pura risau,
InsyAllah aku akan sambung cerita di masa yang depan depan...

Wasalam

p/s  oh jangan tanya bila..aku kan pura - pura sibuk sekarang...hoh~

Syukur

Assalamualaikum

Duduk depan cermin skali lagik..
Nafas panjang...
Satu kalimah ALHAMDULILLAH berjaya diucapkan dengan girangnya....

Walaupun orang kata aku budak praktikal
(sebenarnya mereka nak kata aku muda la tuuuu..heheheh..oh oh terima kasih)
Walaupun manusia kata "eeeee..tak panas ka..dah la kain tebal"
Walaupun "Isk tak dak shape lansung, buat la bagik ada shape sikit"
Janji aurat tak terbukak, Tuhan pun tak marah....Kerja tu pun berkat...heeee

Satu nazar yang aku letak,
Kalau awal bulan 5 baju aku tak bertukar jugak,
dengan muka ala -ala konfiden,
lalu mengadap bos "Hoi bos, saya mau berhenti..hahahahah" (sambil gerakkan tangan sikit ala -ala action kamen)

Aturan Tuhan yang aku yakin ada hikmahnya,
BAJU SIAP SEBELUM BULAN 5..

Jadi buat pompuan - pompuan dan laki laki di nun jauh dan dekat sana
jika mau sesuatu yang tak langgar syariat,
aku yang tetiba nak pesan,
Biar bersungguh...Terus cuba dan jangan putus asa...

Maka,
duduk lah aku kat SHORUBBER tu lama sikit..sikit ja..hohohoho...(ini adalah gelak tersipu sopan)
Wah wah macam la aku dah sure sure nak dapat tempat lain..hahahahah

---kembali serius----

Oleh itu INGAT! Allah itu sentiasa dengan kita...

Walau sejahat mana kita dikata pada mulut mulut orang manusia
Tapi ALLAH itu Maha Mengetahui sejauh mana sikap hambaNya

Cerita tamat disini..^^


Wasalam

~~Gambar rembat dekat google..~~

 P/s Lebih kurang beginilah baju baru aku, cuma si baju ini tak mempunyai poket atas kerana aku cakap kat tukang jahit itu "tak yah ler pakcik membuat poket atas kerana baju tersebut tidak cantik jika mempunyai poket atas"....dan dan dan orang cute tetap cute pakai apa pun..hahahahaha ;p

Tuesday, May 10, 2011

Hahahahaha

Assalamualaikum

Yah yah rancangan suprise kat ibu telah menjadi ngan jayanya
Malah aku telah ter sweet sweet gitu meng'suprise' kan ibu ngan mengheret balik si anak beliau yang nun jauh di Ipoh sana...

Kisahnya aku pun masuk kedalam rumah dengan langkah yang bernada hati - hati serta sopan sedikit

Aku :Ibu..nih ada kawan kakak nak jumpa ibu

Ibu : Kawan ? (sambil memakai spek beliau)...sapa? (soklan biasa kalo membawa kawan ke rumah)

Lalu beliau tersengih sengih sambil berkata : ahhaaa masuk ler

Dalam hati aku: mak aku nih nak pekena aku balik kah..tidakah beliau nampak, ini adalah anak beliau..haishhh aku tetiba menjadik musykil mengenangkan suprise aku tak menjadik...

Ibu: aik..(tetiba panjang beliau tarik) ler...nurul..iskisk..(buat muka terharu secara ayu)

Aku: buahahahahahha (gelak paling jahat time neh)...yes yes telah berjaya mengejutkan ibu sekaligus abah

Lalu cerita ini telah pun tamat...

p/s Oh oh kepada cik bidadari...untuk plan suprise kenakalan itu telah pun berjaya dilakukan..buahahaha

Monday, May 2, 2011

Bagi apa?

Assalamualaikum



Tengah dok terpikir - pikir neh...
Seketul benda yang digelar 'hadiah'

Nak bagik apa kat ibu?
Bisok harijadi beliau yang ke - 46

Huh~ parah neh.
Aku ingat nak beli keta ferrari ja kat beliau
Tapi beliau dah ada dah sebijik keta walaupun bukan ferrrari..
Nanti pening pala plak beliau nak bawak yang mana satu...

Nak bagik rumah pun beliau dah ada...

Ar..aku tau tambah saja koleksi minyak wangi......
Alaaaa baru 6 botol beliau ada...tak sepoloh lagik

hurm...tapi....
Buhsan jugak kalau minyak wangi...
Bulan - bulan pown dah slalu bagik minyak wangi

Apa kata baju?..auwww
Baju lagik?! (hemohhh hemohhh....banyak songeh pulak hati si Farid neh)

Kalau camtu aku hadiahkan 'ciuman' saja lah
Buahahaha...ahaaaa..bernas...

Kalau sebelom pi kerja cium ibu 4 kali kiri kanan,
kali ni bagik ciuman 6 kali kiri kanan..perghhhh
Penyayang giler aku ni kan?

Ahahahahaha....okeh dah set dah nak bagik apa
Bagi ................. RAHSIA ar..
Nanti ibu  terbaca blog anak mithali ni free free beliau dapat tau awal...
(padahal beliau tak penah baca pun)
Hohohoho..okeh..

Perancangan untuk keesokan:

1) Pagi -pagi bangun awal sikit dari kebiasaan, buat sarapan special sikit..heeeee

2) Bila nampak ja beliau (sebab beliau slalu bangun pukul 5) terus cakap "HAPPY BIRTHDAY IBU"

3) Pastu sebelum berangkat ke  keja cakap lagik "HAPPY BIRTHDAY IBU, KALI NI KAKAK BAGI ADIAH CIUMAN SAJA LAH"...then cium cium beliau....

4) Balik awal sikit sebab nak beli hadiah n kek, sambut birthday beliau dengan famili malam tu, buat bagik beliau terharu sikit....ngeeee

p/s bukan aku tak mau buat kek tapi buhsan asyik kek tu saja (kaver malas sebenarnya)...

p/s 2 tapi tapi ibu tak suka kek aising..dush dush....nampak gayanya kena beli kek coklat juga tapi yang lain sikit dari yang slalu buat..hurmmmm...pi tengok kat kedai lah...

p/s 3 baru selesai check kat dapur, alamak bahan tak cukup nak buat kek...aiseh...yang awai tadi tak teringat nak beli pun....dush dush..amik ketukan maut kat kepala...camna nak buat suprise kalau bakaq kek kat umah...haishhhh

Sunday, May 1, 2011

Imbau

Assalamualaikum


Pukul 10.00 malam satu ketika dahulu
Lokasi : Pusat Islam Politeknik

Tengah duduk makan - makan selepas selesai usrah
"Bahasa Kelantan ngan bahasa perlis mana lagik best" tanya ustaz iruwan, seorang yang berasal dari kelantan

"Ar mesti la bahasa perlis" jawab aku yakin

"Hisshhh mana ada..Kelantan la." jampuk Nabil, seorang sahabat juga darik kelantan

"ler...awat pulak..." kata seorang sahibah

"Cuba buat ayat pergi - pergi dah tiada" kata si ustaz mula tersengih

"Pi pi dah tak dak" aku menyebut dalam slang perlis

"Gi gi dah tak dak"sahabat juga menyebut dalam bahasa kelantan

"Tengok..tengok..ada ka PIPI tak dak..mana logik....kalau GIGI tak dak baru la logik" jelas ustaz sambil tergelak

Aku : -_-" sudah terkena rupanya...hoh~

Terlupa

Asslamualaikum


Angin apa petang ni....
Tetiba rasa dengan girangnya nak makan cucur bawang + teh strawberi

Lalu terus bergerak ke dapur untuk membancuh tepung..
"Yahhh kasi letak sayur campur banyak - banyak, baru la healthy"  hati aku bermonolog (perggh ayat sastera beb)

Aku yang sopan serta santun menahan air ke dalam cerek dan meletakkan si cerek di atas dapur...

40  minit  kemudian....

Husihhh cap zebra kah cerek ini..?
Mengapakah beliau tak berbunyik?

Aku pun melihat kebawah -_-"
Sungguh bersabar aku menunggu rupanya si api lupa dihidupkan...

Cessss...Kalau camni sampai esok pun tak masak...
"Sapa la yang masak air ni..haisshhh" kata aku sambil pura pura lupa yang aku lah yang telah memasak air tersebut

Wasalam..

p/s tengah update blog sambil goreng si cucur...Tak dapat nak panjang -panjang