Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Wednesday, July 14, 2010

Ragam

Assalamualaikum


Berdiri kat tempat tak dak orang (bajet tak dak orang nampak dia)
Tengok kanan....pastu usha kiri plak....(da macam orang nak buat jahat la plak)
then...mula operasi.....(bunyik lagu james bond)
yeahhhh gali..gali...
Dengan begitu sedapnya beliau korek idung..huh~ 
Adei..balik korek kat umah la bai.......


Itulah manusia...
banyak ragamnya..
banyak sikapnya....


Ada manusia yang hatinya baik...
Da baik kena pijak plak
Ada manusia yang sedia terima orang seadanya...
Ada manusia yang mudah berlapang dada dalam segala hal
Ada manusia yang suka kongsi ilmu
Ada manusia yang rendah diri dan berhemah
Ada manusia yang sopan dan santun
Ada manusia yang tak suka gadoh-gadoh
Ada manusia menganggap positif atas segala hal sampai naik segan plak kita cakap ngan dia
Ada manusia yang akhlak dia sangat indah sampai kita rasa nak jadik cam dia
Ada manusia pandai hormat orang tua dan orang lain tak kira muda atau tua

Ada manusia yang susah nak ngaku silap...
Ada manusia suka carik salah orang memanjang..
Ada manusia suka buat 'cekang' kat belakang
Ada manusia suka control ayu
Ada manusia bab kata orang nombor satu....
Ada plak jenih manusia yang dia melawak ngan orang kasaq..orang balas balik, dia plak bebai (merajuk)
Ada manusia yang sakit ati bila orang bahagia
Ada manusia yang rasa dia baguz gila...
Ada manusia kedekut ilmu
Ada manusia yang berdendam dan hatinya sangat busuk....
Pentingkan diri sendiri...


Ada manusia pi stesen minyak
isi minyak..
Abes isi minyak, 
dia tau ada orang kat belakang tengah tunggu turn nak isi minyak
Tapi beliau bleh buat tak to..
Turun pi beli barang2 dalam stesen minyak tu...
Haaa amacam??

Huh ~ 
Kalo aku list suma memang tak abeh...
Banyak perangai manusia neh...
Terlalu banyak...
Jadik apa motifnya?


Kita slalu lupa...
Bila orang tu ada buat salah
Kita lupa terus orang tu dah banyak tolong kita....
Sedangkan kita pown bukannya baik sangat nak someone yang sempurna...



Contohnya kita menjauhi seseorang 
sebab kita kata dia banyak buat salah yang sama berulang-ulang
Abes tu kita neh tak penah buat salah yang berulang-ulang ka?
Malaikat ka kita?
Kalo kita nak suruh orang pikir balik apa yang tak kena ngan orang tu
Ada baiknya kita dulu pikir balik apa yang tak kena ngan diri kita...


Camtu jugak kalo kita nak minta orang untuk meletakkan diri orang tu di tempat kita
Why dia buat camtu?
Kita bagaimana?
Dah letakkan diri di tempat orang tu?
Kalo kita hanya orang yang pandai cakap tapi perbuatanya jauh darik apa yang kita cakap
Kita lebih elok berhenti 'cakap pandai'



Dan apa kata kita amik cermin masa kita cakap
Bukan apa...at least kita bleh tengok rupa kita masa tengah cakap (ecece)
Ada tersembur ayaq liuq ka
ada taik idung terkeluar ka
Dan yang paling penting....
Kita buat dak apa yang kita kata tu?


Rasulullah pown sebelom nak tegur orang suruh kurangkan makan garam..
beliau sendirik buat dulu baru suruh....
3 ari amik masa untuk says "Suruh anak kamu jangan makan garam"
Jadik mari....
Mari kita contohi teladan yang baik neh....
Jangan la dok kata tak mampu....
Kalo Bilal Bin Rabah diseksa still  mampu...Kita??
Nak tunggu kena seksa baru nak mampu?



Benti bagik alasan bai..
"Ar esok aku berubah ar"
Tak yah la bai tipu dirik sendirik
Dulu masa bai skolah menengah bai kata 
"Ar umo 20 nanti aku tobat ar"
Tapi bila sampai umo 20
"Ar nanti umo 30 aku berubah ar"
Sampai bila bai?
Da....enough la bai...


Kita penentu diri kita
Bangun...bangkit.....wake up...
Kalo perut lapaq reti plak kita bagik penuh
Kalo rohani lapaq?
Why biaq dia kosong?

Tu ja aku nak kongsi..
Lama da aku dok merapu...
Wasalam....

Monday, July 12, 2010

Huh ~

Assalamualaikum




Di satu malam masa ngah makan malam ngan famili kat ruang tamu...
Adi da bangkit tanda beliau da selesai melantak..


Abah : Adi sila kunci pintu pagar rumah sebentar lagik


Adi : Er...haaa?? tak leh tak leh...Bizi (busy)
(perghh memang nak makan penampor budak neh)


Abah : Apa?? Tak dengaq
(Abah buat2 tak dengaq..kunun2 xdengaq padahai saja ja nak bagik budak tu cuak..ngeee)


Adi : hoho...dok aih...adi kata Bizi tu pad lock tu ha...dalam bahasa jepun.. http://www.emocutez.comBizi..Bizi..Haitt....
(sambil buat muka hampeh)


Aku : (menjampuk) cehhhh....tau takut....
(aku kan kakak yang bek..huahua sebab tu kena menjampuk..heheh)

Ada ka dia kata pedai ayam  tu 'bizi' dalam bahasa jepunhttp://www.emocutez.com...tobat  bapak aku tak caya...
memang 'karangkonkeng' adek laki aku yang sorang neh...huh~


p/s  oh oh pedai ayam tu adalah pad lock
       'karangkonkeng' tuu aku pown tak to..sejenih bahasa seni..


Saturday, July 10, 2010

Sambungan amacam

Assalamualaikum


Kibo lari-lari atas paper (gambar kat atas masa dia tengah larik kat luaq..)
(yang aku tengah dok cita neh masa beliau dilepaskan atas meja yang da dilapik paper)
Pastu dok masuk bawah paper then sembunyik..
Pastu dia "chakkkk" kat sebelah bahagian paper satu lagik
hampeh punya tikus belaan...
beliau bajet terselah lah ke 'kiut' tan (error dalam bm...budak2 jangan ikut) beliau itu..cehhh...
Ya ya ya sedikit selitan before aku sambung kisah entry yang lepas okeh...

Contoh?? (entry aku stop kat cneh yang lepas)
Contohnya.....
Aku bagik satu peristiwa masa aku tengah kursus
Kami suma (bebudak kursus) tengah tunggu nak masuk kelas bersama2 instructor kami
(slalunya ada sorang makcik yang tolong bukakkan makmal tu..aritu entah tak to sal pa lewat...heee)
Dan tengah2 tunggu ada lagik la budak kelas aku (peserta kursus tu la) baru mai..
mereka pown berkata-kata
"Ler tak masuk ag? bukan bleh bukak ka pintu tu?"
Ngan muka  selamba intructor aku mengeluarkan sesi pembelajaranya di situ
"arrr tu la firewall yang pertama lepas, tapi firewall kedua tak leh nak masuk la..dia sekat"
(maksud beliau ada dua pintu. pintu pertama leh bukak tapi yang kedua kunci)
kami suma gelak ramai2 kat situ...







nampak tak??
itu yang aku pada pandangan aku  "fun in learning"

Bila kita betul2 da faham,
sampai satu tahap kita leh cita apa yang kita blajar tu ngan kehidupan sekeliling kita...
Dan wujudlah insan2 seperti PA n instructor aku neh...
Mesej nya di cneh
Camna nak blajar tak mo bagik rasa tension or tertekan?
Aku tau suma orang ada their own way..
Tapi cara neh bleh dikatakan salah satu pilihan la
(nak buat baguz, tak buat xdosa pown haha)
Kita jadikkan benda yang kita tengah blajar sebagai keseronokkan
Nampak macam main tapi sebenarnya kita sedang blajar


Okeh aku bagik contoh satu subjek la...
network (sila amik perhatian dak2 network..hahah)
highway = rangkaian network
kereta = paket
tol = firewall


err paham tak? (ka aku syok sendirik terang??)
perjalanan network tu sendirik kita leh kaitkan ngan hanya guna highway
Jadikkan benda tu entertainment untuk kita
Secara tak lansung kita leh la jadik cam PA n instructor aku kan..
Aku tak soh anda2 jadik sehebat mereka tapi cukuplah kalo kita faham n boley fahamkan orang len..
Once da faham jangan la kedekut plak.....(opsss)


Dan kita takkan rasa tension punya lah...
Sebab kita main...
Sapa kata main banyak bleh gagal?
( tengok jugak jenih main..)
Apa2 pown bergantung pada kita ngan cara kita manipulate main untuk jadikkan dia blajar...
Selamat mencuba....

Wasalam

Thursday, July 8, 2010

Amacam?

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...
Yeahhh aku lulus ngan jayanya
With my own efford without any help....
Ngan izin Allah 
(opkos..kalo Allah tak izin aku takkan dapat mengingat n takkan dapat sampai pown situ)
Dan dengan kehebatan instructor aku. Encik Wan Ridzuan yang tak jemu2 menjawab soklan2 cepumas darik aku n dak2 kelas aku...

Yang pasti trauma ccna maseh menular masa aku tengah amik menda alah neh..
(dasat sampai trauma..iskiskisk)
mana taknya...beliau (ccna) adalah susah...  
(ccna umpama tangan yang nak cekik aku..hahaha)
 











(ya susah sebab aku tak paham..haha)
kau duduk di situ selama sejam
dan amik 50 soklan...itu tak masuk soklan configure lagik (kena ingat kod2..)
(er...kalo aku ajin nanti aku tunjuk contoh- jika rajin la..hahah)
markah dia 1000 n markah lulus 804...tak leh salah lebey darik 2..
tu yang depa bagitau..heee
masa aku amik ccna neh pown sama ja..tak dak sapa tulun..
so sumanya efford sendirik beb..(walaupown tak lulus tetap puas).
okeh what..lecturer pown amik dua kali baru lulus...
(so?? kira ok la tu kan?..haha)
tapi comtia neh bukan 50 soklan tapi 100 soklan...
dan masa pown opkos la bertambah...90 minit..
so sempat la nak usha sekeliling tengok gelagat orang jawab...(cehh...sempat ag tuuu)



Perkara pertama yang aku tengok masa result kuaq adalah  2 perkataan..
Aku da tak tengok da nombor2 bulat yang ada di situ (hohooho)
saat aku melihat monitor tu memaparkan anak buah beliau yang bernama "pass" dan "congratulation"
aku terasa seperti mau mencium monitor itu (tapi aku tak buat okeh)
Alahmdulillah (rasa puas sebab usaha sendirik beb)
Dan yang paling penting
AKU PAHAM...bukan amik semata-semata nak pass
dan dan dan opkos aku minat jugak...



Lawak jugak melihat aku sekarang
dulu aku memang rasa terlempar bila dok kos neh..(IT a.k.a NETWORK)
aku mau kos yang berkenaan meracun orang..hoho opssss silap
aku suka kimia sebenaqnya...
tapi oleh kerana kimia aku hanya B4..
aku terkategori dalam senarai manusia2 tak layak..ngeeee
maka aku pown cuba nak mencebur bidang kedua yang aku menang minat tahap gaban..
(memang abeh gaban da aku gila)
beliau bernama = juru ukur bahan
dan memerlukan spesis subjek yang nama saintifiknya ma...te..ma...tik
atau bahasa orang dahulu kala "ilmu mantik" (wahhhhhh seni nya)
tapi takdak rezeki..
malah depa membagi aku kos yang aku pown rasa berat gila nak pi masa dapat
sebabnya? apa itu IT ha? sejenih kueh? tong drum?
itulah aku masa mula2 aku dulu...sangat kering kebodohan nya...iskisk


Tapi still sapa lah aku without instructor kan....
Cara beliau sama ngan cara PA aku kat poli dulu2....En Fadlie
(hekeleeee dulu la sangat...hahaha)
aku suka ngan cara2 depa mengajar..
Camna?
"Mengaitkan kehidupan seharian ngan pelajaran tu"
Contoh?


Ahhaaaaa mau tau contoh?
ikuti lah kesah sambungan di post2 yang akan datang (poyooo gila)
yeahhhhh (buat muka tak besalah)

Tuesday, July 6, 2010

Erk??




Assalamualaikum...


Nampaknya aku suda ada pelapis (pirahhhh)
Sejak beliau mewarisi bakat kakak beliau dalam bidang menolis neh, rasa cam teruja ja..(hek eleee)
Lalalalala..okeh okeh...sebenaqnya aku nak tunjuk sebuah karya khas adeq aku ..
Ntah hangin kentut apa ntah beliau menghasilkan satu cita (sengal jugak adek aku neh)
Maka2 aku mau jugak share cita2 kesengalan yang beliau publish kat facebook -_-"
Ya ya sila hayati tuan2 dan puan2...jemput-jemput


cEriTa TenTanG AyaM-Ayam Aku~~~

Watak-watak :
Aku= AZWA
Ayam Jantan= MERAH
Ayam Betina= NOI


Al-kisah....
Setiap ari, tepat jam 6ptg....
aku akan kuar dari umah untuk bermain dengan ayam-ayam aku....
sebaik saja aku berada di depan muka pintu,
aku boley nampak ayam-ayam aku begitu kalut untuk keluar dari kandang mereka....huh...

lalu aku berjalan dengan stail slow motion....supaya ayam-ayam aku sakit ati...
sebaik saja, pintu kandang dibuka...
ayam aku keluar dengan begitu rakusnya....
mukanya plak menunjukkan sedikit kegarangan....
ternyata beliau sakit hati sama aku....yarhh!!!...aku berjaya sakitkan hati beliau sekali lagi..:-)

seketika kemudian aku dapat melihat kegembiraan di riak wajah ayam-ayam aku...
mereka berdua berlari berkejaran macam pasangan yang sedang hangat bercinta...
kemudian aku yang agak jeles dengan kemesraan tersebut,lantas menangkap Merah, untuk bergambar bersama aku....
ketika mengambil gambar bersama...aku dapat melihat yang Merah agak menyampah untuk bergambar bersama aku...aku bermonolog dalaman:
"mangkok punya ayam,tak sedarkah selama ini aku yang lepaskan mereka dari kandang agar mereka dapat menghirup udara kebebasan??..."
tapi aku xkesah...walaupun Merah tersenyum pahit...aku tetap hepi dapat bergambar dengan beliau...
selepas bergambar...ayam aku segera menjauhkan diri daripada aku...

haha...disebabkan Merah and Noi begitu sombong...aku terdetik untuk melihat jam di tangan...
waHh...sudah pukul 7.10 petang.....
ini bermakna ayam-ayam aku kena masok kandang balik....
aku bergegas ke tempat di mana ayam-ayam aku sedang memakan rumput dengan rakusnya....
aku tidak menghadapi masalah untuk menangkap Noi..kerana beliau sangat lemah lembut...
Merah plak seperti menggunakan kembali peluang yang ada untuk mengenakan aku...
aku terpaksa berlari sejauh 358meter untuk menangkap Merah yang begitu laju lariannya bak Watson Nyambek....
di situ jelas menunjukkan yang ayam aku lebih banyak exercise berbanding aku....hah...
aku kuatkan semangat aku....takkan la aku sanggup dibuli oleh ayam-ayam yang begitu kecik tu...
Setelah berlari hampir 3minit 75saat...aku berjaya menangkap Merah...

Semasa aku meLetakkan Merah ke dalam kandangnya...beliau tersenyum puas...
ternyata Merah kuat berdendam...
aku cuma mampu menggelengkan kepala,melihat kelakuan Merah...ish..ish..ish..
sambil dalam hati aku berkata" Ada Ubi,Ada Bas....Besok Hari, Aku Balas..."
Selepas memberi salam, aku terus berjalan, meninggalkan Merah yang masih tersenyum penuh kepuasan dengan tindakannya sebentar tadi....
Sebaik saja melangkah masok ke dalam umah...
TAMAT sudah kisah aku ini.....






                                                                                      

                                                                                     


sila teka mana satu merah? er noi?

 Kesimpulanya, kesian kat aku (tak dak kena mengena sama ada yang idup atau yang mati)
Depa kata dia memang laju.....laju merapu (iskisk adek sapa la neh)


Huh~ lately aku jugak banyak merapu..
Sila insaf wahai farid....^_^
Wasalam

Sunday, July 4, 2010

Google Office

Assalamualaikum

Ya incik, ada masalah ngan hard disk? sila hempuk hard disk anda...
Ya incik, owh masalah ngan browser? ar..incik tutup komputer n jangan bukak2 da..
(ayat di atas adalah merapu sila jangan buat)

Sebenarnya beta (ecece) nak nak tunjuk kecantikan pejabat pakcik google
beliau, walaupown pakcik tapi sangat menawan..
terasa cam nak jadik kuli ( pekerja) di bawah beliau saja..
okeh2...aku nak tunjuk neh..
teng teng teng...eh apa kebenda la neh..jeng jeng jeng (bunyik ala2 cam suspen sket)
saksikanlah..yeahhhhh

amacam? rasa cam tak caya ja kan? tak pa....tengok dulu sampai abes


























huh~ (bernada dengki)
neh yang beta rasa jeles gila neh...
adeh....beta mau jugak keja kat situ....santai abes
kata instructor beta :
"untuk keja kat cneh ada 7 layer (ecece macam OSI layer la plak) untuk temuduga..suma through benda alah yang namanya talipon (telephone la) "
ar bunyik cam mudah ja kan....tapi..(tetap ada pro n contra nya)
"mereka neh santai la asalkan keja siap" (erk abeh apa yang contra nya? hahah saya tidak tahu)
dan dan beliau pown menambah ag
"sapa dapat keja kat cneh bagitau saya ya"
ampeh...memang sah sah aku tak layak..adesh....
huh kalo la ada tempat keja santai camneh..(angan2 sat)

okeh sapa nak keja bleh  la ya carik sendirik ;p