Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Wednesday, December 7, 2011

Benda berfaedah

Assalamualaikum

Aku suka buku!
Kalau kurung aku dalam perpustakaan pun aku takkan bosan insyAllah...

Kalau aku pi kerja, keluar berjalan dan mana-mana skalipun aku suka bawak buku standby dalam beg, in case kalau tetiba aku nak kena menunggu masa tu aku tak buang dengan duduk termenung tengok orang walaupun hakikatnya tengok ragam manusiabest!!..bahahahaha

Antara buku- buku yang berjaya mencuri perhatian dan tumpuan aku :

Semua series enid blyton 



Tulisan fatimah syarha 



Komik anime 








Hari hari midori vol 1 - 8.

Ujang



Solusi




Reader digest 


Encyclopedia


Tulisan Pahrol Juoi



Tafsir Quran




Wasalam......

Saturday, December 3, 2011

Buat pertama kali

Assalamualaikum

"Peluang depan mata walaupun belum pasti kesudahanya akhirnya buat aku takut buat pertama kalinya dalam hidup"

Kisahnya bermula apabila iman yang makin goyah..
Prinsip yang dengan mudah aku biarkan ikatannya longgar,

Aku pikir kalaulah dengan percaturan yang sahabat aku aturkan ni menjadik,
Aku akan teruskan tanpa rasa bersalah,
Bersedia untuk menerima 'dunia baru' yang kononya tak ada salahnya..Hanya kawan saja....

Tapi akhirnya diri sendiri yang rasa tak kena...

------------------------------------------------------------------------

Pada satu ketika yang hening,
Aku sering mendengar cerita tentang dia, si lelaki melalui sahabat aku Dib,

Sampai satu ketika,aku mula lupa diri,
Membiarkan diri aku mula menyukai si lelaki yang sering diceritakan dib.

Pada mulanya diam-diam saja aku suka kat si lelaki,
Tapi yang dinamakan sahabat, Dib mula menyedari tanpa aku perlu bercerita pun..
Akhirnya dib tau jugak...

Aku pikir 'ah takpa lah dib saja yang tau',
Suka tak salah kan, bukan si lelaki tau pun...

Tak disangka-sangka Dib sedang merancang sesuatu yang tak aku duga,
Si lelaki dapat tau tentangnya,

aku :  Dib, malu la kalo dia dah tau, aduhhhh....baru pikiaq nak teruskan dengan tepuk sebelah tangan saja....waaa dib, why dib bagitau kat beliau, wuuuuuu...

jarum tak bersyukur mula hadir

aku :  kami ni dah la hitam, tak cantik, budak poli pulak, keja technician cabut saja..waaaaaa.....tak sekufu la dib...kalo dalam cerita fairy tale ada hero n heroin, kami ni watak sampingan yang gabungkan hero n heroin tu walaupun diam-diam kami minat dekat hero tapi drama tetap drama,akan ada watak yang tepuk sebelah tangan ^^ dunia ni ibarat pentas lakonan yang Allah pinjamkan buat kita untuk lakonkan watak menjadi KITA....even kat shorubber ada ayat-ayat halus yang secara tak sedar orang shorubber kata kat kami HODOH...tapi sekarang ni isu dia bukan about me being ugly ma, tapi is about SEKUFU lor...u see mak cik kantin pun tau bezakan sekufu atau tidak...itu mak cik kantin sayang, orang lain? im just really really  girl yang terlalu BIASA...i wish i am one of _______ best friend so i may find someone perfect for him..i was thinking one of my friend..sofyiah...they seem so perfect together ^^....honestly it is hurt to match someone you like with others..i would not lie to u lahhh..tapi i feel better this way..sebab dah 'mangli' dengan being middle 'girl' for someone i like...okeh okeh tak mau tacimmm...thank you so muchhhh sweetheart....muahhhh..u can resign now ;p is time for u to rest and think about your incoming marriage

dib : iii farid ni, tak baik tau, hishhh...farid cantik la, farid ni baik sebab tu dib nak sangat carik orang baik jugak kat farid...ahahhahaha. kamu niiiiiiiiiiiiii. shhhhhhhhhhhhhhh. jgn nak tacim tacimmm. tampo kaluuu. a prince is waiting for his princess the princess is adorable, noble, kindhearted, grateful in all sense and you have all that dear, that other girl might not have. If la, this sinetron could be a real scene, i'll be the first to cry. Cause you have your dream guy, and ___________ will get his guidance, he will never fall apart from Islam

aku : tolong la dib, kami tak baik macam yang dib sangkakan tau, kami ni jahat banyak..dib tak kenai kami lagik...

Dib main psikologi

dib : kalau farid yang macam ni pun kata farid tu jahat, tambah la dib ni, nampaknya dib berkali ganda la lagik jahat.....

aku: dib!!!!!! arghhh geramnya.....dib tak jahat la okeh..aduhhhh

---------------------------------------------------------------------------------
Pada satu hari

Dib : farid, balik sadgi tengok FB nah,.

aku: ar okeh..

aku tak syak apa-apa time tu sebab aku pikir maybe dib dah balas mesej aku dalam fb..so aku pun malam tu buat biasa saja lah nak tengok beliau balas apa...dan mungkin terdapat perbualan dib dan si lelaki tu, sebab dib sering copy paste perbualan mereka untuk bagik kat aku.

sebaik saja aku buka fb, jantung aku berdenyut kencang, kaki aku sejuk dan leher terasa panas...
Ada satu friend request!

Si lelaki ADD aku sebagai friend
Hati berbolak balik,
perlukah aku approve?

Untuk malam tu aku putuskan untuk tak approve,

Sepanjang malam, gelisah....tak dapat tidur.
Terlelap pastu terjaga balik,
Rasa bersalah, rasa macam nak demam, tangan ketar-ketar, hati tak tenteram
Sejuk -sejuk satu badan...Oh apa semua ni

First aku ingat ini nama dia GALAK dan ANGAU
Untuk menenangkan jiwa aku pun solat hajat,
Aku minta Tuhan beri aku jawapan
apa yang tengah aku rasa ni?
Patut ka aku teruskan? bukan nak buat apa pun, kawan saja kan....

Akhirnya Tuhan bagik aku jawapan
Rupanya perasaan tu bukan angau.
ianya adalah perasaan takut,
perasaan BERSALAH pada Tuhan...

Ya aku biarkan hati aku suka pada seorang lelaki yang tidak halal buat aku!
Kenapa fikiran aku bukan pada Allah?sebaliknya pada si lelaki saja?
Oh rasa menyesal tu Tuhan saja yang tau,
Menyesal sebab biarkan hijab terbukak.........

Hati aku sedang SAKIT!
Ini akibat terlalu lama tidak merawat hati!
Hati aku dijangkiti, dimasuki virus!
Salah siapa? Salah aku sendiri!
Mujurlah Allah masih hadirkan kesedaran,

Approve atau tidak ?

Tidak sama sekali
Apa yang aku perlu buat bukanlah menjadi kawan
sebaliknya aku PERLU menjauh..untuk mengelak hati menjadi SAKIT kembali...

Aku telah langgar prinsip


Ada satu prinsip yang aku pegang,
Aku tidak mahu bercinta dengan seorang lelaki selagi tidak ada ikatan sah,
Aku tidak mau cemari hati aku dengan cinta yang tidak halal,

Dan Tuhan hadirkan ujian untuk menguji prinsip tu..
Jujurnya aku hampir kalah sampai Tuhan bangunkan aku semula !
Alhamdulillah.......

Sebab tu aku sering kata "Kita tak tau lagi bagaimana kita di masa hadapan, jadi jangan sesekali kita hukum orang lain"

Oh aku harap prinsip ini takkan goyah lagik...
Agaknya inilah yang si gadis (rujuk sini)rasa kot pada satu masa dulu? Mungkin.....

Terima kasih Tuhan..terima kasih...

Wasalam

Kita?

Assalamualaikum,

Menagih kasih Allah tu satu kepastian dari mengharap cinta manusia kan?

Tapi kita slalu pilih benda yang dah sure-sure kita tau ada penghujung,
Kita slalu sangat pilih sesuatu yang boleh dilihat sang mata,

Bedua-duan dengan manusia itu lebih 'ASYIK' dari kita berdua-duan dengan Allah..

Ketenangan itu kita lebih suka cari dengan hiburan yan melalaikan dari zikrullah,

Kita tak pernah percaya pun dengan apa yang kita baca sebab kita hanya baca dan kita tak ambil port pun...
Bagi kita, bila ada orang bercakap hal kebaikan,itu adalah pendapat dia,
Sedangkan kita tak sedar pun yang Allah sedang mendekati kita dengan mengizinkan kita dengar, baca dan lihat...

Kita hanya biarkan saja hati kita terdetik tanpa ada effort untuk berubah...
Last-last Allah tarik kembali hidayah yang tadinya sampai kat kita...
Dia Allah tak rugi tapi kita sangat rugi..sebab dah lepaskan satu rahmat yang belum tentu akan hadir lagi..

Aku tahu, menulis dan bercakap itu adalah SENANG,
Tapi bila sampai pada perlaksanaan, aku pun belum tentu lagi sempurna,
Mungkin lebih teruk? Wallahualam
Allah Maha Mengetahui...

Wasalam

Thursday, December 1, 2011

Masih belum cukup 2

Assalamualaikum


Sambungan masih belum cukup


Penerimaan orang

Huh~ yang ini memang sakit
Macam nak give up pun ada masa mula-mula..T_T
Biasa la budak-budak lagik..akal pun tak brapa nak matang sangat.

Komen yang 'membina' dari kawan baik yang 'menyenangkan'

kawan 1 : huih anda pakai begini nampak seperti orang tua la

kawan 2 : ciss..perangai anda itu bukannya baik sangat..tak kena gaya lansung dengan penampilan anda

kawan 3 : nak buat apa pakai tutup tutup, kita semua ini dah macam adik beradik..tak payah la dok tutup sangat...

lelaki 1: tudiaaa ustazah farida...ustazah ustazah (buat tone mengejek okeh)

lelaki 2: woi..awat yang tiba-tiba anda jadik alim neh?! ustaz mana plak anda sangkut?

Dan benda neh berterusan..dikaitkan dengan setiap hal..Tak boleh buat salah..kalo gatai terbuat jugak, free - free saja dapat nama buruk dekat orang lain yang bertudung labuh...

Ya...ejekan, hinaan dan tomahan bukan berhenti takat sekolah menengah saja,
Kalau time tu aku pikiaq tak pa la masing-masing budak-budak lagik...

Tapi aku salah tafsiran..sampai aku dah umuq 22 tahun ni pun,
Ada lagik insan-insan yang rasa sakit jiwa dengan golongan macam aku...

Time aku masuk poli cerita dia versi lain pulak ;

kawan 1 : kami semua tak macam farid..mana layak kawan ngan farid...

kawan 2 : hipokrit, dalam bilik bukan main lagik tak senonoh, dalam kelas  pura-pura sopan

Kalo time keja aku dah pernah cerita dalam entry yang sebelum-sebelum neh..(klik sini)

Tapi alhamdulillah..kalau bukan kerana rahmat dan kasih sayang Allah yang masih izinkan hati untuk bersabar, masih izinkan hati untuk istiqamah, mungkin dah lama aku menjauhkan diri dari salah satu pilihan untuk menutup aurat dengan betul :)

Dan dengan semua dugaan ni la aku dapat jadi lebih kuat...barulah challenge sikit..tu baru saja sikit tak sampai tahap macam negara yang mengharamkan tudung lagi...
Barula ada  rasa manis di penghujung kalau perjuangan tu penuh duri di permulaan bukan?

Bagi seterusnya juga, Allah hadirkan sahabat sefikrah untuk satu tempoh yang telah  menguatkan lagik diri.. Kemudian DIA hadirkan pula seorang yang boleh menerima aku seadanya malah meminta untuk aku membimbing dia...Oh terasa tak layaknya aku! Sunggguh aku tak layak!

Sebab (akhirnya ada kaitan ngan tajuk..bahahah) jujurnya aku serba serbi tak cukup lagi
Banyak nak diperbaiki...akhlak sana sini berlubang..nipis iman.....
Hakikatnya 'jahat' aku masih banyak,

Jadi bantulah aku untuk meneruskan perjuangan ini...
Untuk terus tetap istiqomah bukan hanya luaran tetapi juga dalaman.....

Tulah sedikit perkongsian dari aku..Cerita tamat diisini

Wasalam

Masih belum cukup 1

Assalamulaikum..

'First day lepas cuti seminggu raya bulan 9 tut tut yang dah lama berlalu ' time melangkah masuk kerja, rasa pelik semacam..
Huh~ ada benda hilang...dok cari punya cari..aku duduk sat dan berfikir

Baik punya aku dok posing depan cermin, belek diri punya lama
Aduh dah jumpa!

Seminggu aku berpeluang 'full time' pakai tudung labuh
Bukan senang dari pagi sampai malam nak buleh dapat peluang...

Start aku kerja, tudung labuh dah jadik macam 'part time'
Hanya buleh aku sarung bila tak pi kerja saja atau bila aku balik dari kerja
Bila agaknya nak ber'full time' balik?

Masih fresh waktu aku mula-mula start pakai tudung labuh
Tak dak angin tak dak ribut.., terus pakai...umur baru nak masuk 15..penghujung 14 tahun
Aku pun tak tau apa aku pikiaq time-time tu...semuanya jadik terlalu laju...

Tapi dah lama sikit dalam 2 atau 3 tahun aku pakai aku ada terbaca :
Kalau nak berubah, kena pelan-pelan jangan bantai terkejut bewak macam aku buat neh..bukan apa, takut tak long lasting...hati kita neh bukan nya senang-senang nak bagik dia lembut kalau dok besa kita biaq dia keras..

Mai aku nak stori sikit pengalaman aku

Flash back (tuit tuit..ni bunyik muzik rewind style aku)
Pagi tu aku mangkit (bangun) tiduq
Ada satu feel yang pelik...Ada benda tak cukup kat penampilan aku

Time tu aku dok pakai tudung-tudung kosong, petak, corak-corak yang gaya macam makcik-makcik sikit
Pastu aku nampak tudung labuh yang maktuk aku bagik kat mak aku
Kebetulan ibu soh aku tolong simpan masa aku form 1 dulu...

Aku amik, try-try pakai
"Uish senang pulak jadik tudung neh, tak payah dok belit-belit.."
Pastu aku terdiam..Sebab ada dialog lain dok bertarung dalam kepala otak

Dialog tu berbunyi :

Si baik : Hah tunggu apa lagik..dah rasa selesa tu pakai la teruih (terus)

Si jahat : Tak yah la weii..nampak tua la kalo anda pakai tudung ni..

Si baik : Eleh nampak tua tak pa..janji selesa..Pakai pakai pakai...

Si jahat : jangan jangan..nanti anda rasa menyesal kemudian hari..apa orang-orang akan kata nanti?

Aku: ahhh...bila lagik aku nak berubah kalo bukan la ni ! Baik...aku nekad, mulai hari ni, ni la gaya mutu dan keunggulan aku...bahahaha

Bersambung......



Wednesday, November 23, 2011

Pandainya orang kita

Assalamualaikum

Ramai orang lebih pandai mengkritik dari melakukan sesuatu dengan baik dan sempurna.

Kalau rasa ‘hangin’ satu badan dengan hipotesis yang aku baru bagi, boleh point cursor anda dekat tanda pangkah kat atas tu atau boleh browse saja blog lain. Sebab banyak lagi aku nak ulas kat bawah ni dan oh please sini bukan tempat nak sentap...

Dan sekarang aku juga sedang mengkritik, see aku juga lebih pandai mengkritik bukan?

Betul atau tidak jika aku kata :
Orang kita sukar nak beri penghargaan. ‘terima kasih’ seolah – olah jika kita berterima kasih ada pula ketul emas akan jatuh keluar dari mulut…lalu kita akan mengalami kerugian yang besar… Aku kadang-kadang sampai terbayang, agaknya dengan berterima kasih nyawa terpisah dari jasad kot..

Tapi lain pula apabila diberi peluang untuk komen, yang buruk tu lebih banyak dari yang baik. Yang baik tak pula nak disebut “ya perkara itu sangat baik, terima kasih” tapi yang buruk ALLAHUAKBAR, boleh buat tajuk buku “100 annoying thing about bla bla”

Bila tiba giliran mereka untuk buat hal atau perkara yang sama, hasilnya tidaklah sehebat seperti yang di war-warkan, bagi mereka itulah kesempurnaan, tuala yang serupa alas kaki itu lebih baik dari jam meja cabuk yang pada aku kedua-dua hadiah sama saja, nampak murah…

Kalau diam saja tidak boleh kah? Perlukah kita menyakiti hati sesama islam sedangkan kaum cina saling menjaga antara satu sama lain. Kita orang islam? Sibuk menjatuhkan antara satu sama lain..begitukah?

Sibuk sungguh kan manusia ni..gila kuasa, gila pangkat dan sibuk nak tunjuk sesama manusia “UNTUK PENGETAHUAN U ALL I LAH YANG TERBAIK” tapi bila sampai pada agama, tak pula dikejar untuk buktikan pada pemilik nyawa, “YA TUHAN AKU MAHU MENJADI ISTIMEWA DI SISI MU”

Seperti aku katakan dalam post-post aku yang sebelum ni, apabila kita tidak ditempat orang yang kita hukum seperti kitalah Tuhan, kita takkan tahu bahawa sesuatu tu bukan lah semudah yang kita nampak…

Kadang-kadang kita tidak tahu betapa penatnya orang itu membuat sesuatu tetapi last-last bukan dapat terima kasih, suap lagi mereka dengan makian, kritikan dan komen.

Bagi aku, aku tak harapkan pujian, cukup dengan terima kasih. Itu adalah sebesar rahmat selepas lelah berhempas pulas. Tapi andai terima kasih pun terlalu berat, DIAM itu lebih memandai..CUKUP!

Bukan aku tak mahu mendengar kritikan atau cadangan. Tetapi biarlah dengan cara berhemah. Sapa yang suka bila orang tiba-tiba “sapa lah yang bodoh pi pilih benda ni”. Ayat bodoh itu lebih suka digunakan daripada berkata “ Saya cadangkan pemilihan souvenirs tu dibuat survey supaya kita dapat tahu apa yang pekerja nak” . Tunjukkan pada aku, sapa yang suka dikatakan bodoh?

Cadangan tu lebih sedap diberi dengan sogokan perlian terlebih dahulu, bahkan ada yang lebih prefer COMPLAIN daripada bagi solution...

Dan lebih baik juga kalau kita terlebih dahulu siasat sesuatu, ambil tahu dahulu situasi sebenar sebelum kita condemn.
Aku bagi contoh pertama. Pihak penganjur telah sediakan sebanyak 120 hadiah cabutan bertuah, tapi oleh kerana tidak ada rezeki, Allah tak izin si pengkritik dapat hadiah tu, dia jadik biawak komodo kelaparan, bengang…lalu dikomen dalam sehelai kertas “ hadiah sikit sangat, tak sampai seratus pun”
Nah, sapa yang bodoh di sini? Si pengkritik atau si penganjur?

Contoh kedua:
Ada seorang ayah yang sudah tua berumur lingkungan 80 an, sakit teruk sampai tak boleh jalan. Si anak lelaki yang berumur hampir 50 an pun menjalankan tanggungjawab sebagai anak. Suap makan, tukar pampers, usung ke toilet yang berada di tingkat bawah dan mandikan. Kalau kita baca balik nampak simple bukan?

Tapi cuba letakkan diri kita kat tempat si anak lelaki. Seorang yang dah hampir 50 an, nak angkat seorang yang seberat 80 kg, nak mengadap taik lagi dan nak melayan kerenah. Pagi pukul 6.30 pagi urus ayah, pastu pi kerja 8 sampai 6 petang, Dalam tempoh kerja tu jugak lari balik dari pejabat ke rumah sebab risau si ayah tak makan, tak dak sapa nak jaga..pukul 2 pagi baru balik rumah sebab besok nak keja, besok awal-awal dah bangun balik.

Namun dah bersengkang mata dan badan pun jadi lesu berbulan jaga si ayah, orang kampong dengan baik hati menelefon si anak lelaki “ Hello, assalamulaikum, niii balik la mai jaga ayah ni, sakit teruk ni, jangan la dok abai ayah”

Belum sempat si anak lelaki nak menjawab, terus diletakkan telefon, tak perkenalkan diri sapa, tak juga bertanya terlebih dahulu sebaliknya terus melontar bicara dengan amarah?

Di kampong pula heboh cerita si anak ni tak ambil tahu tentang si ayah. Ha ah ‘MEMANG’ seorang yang tidak boleh berjalan LOGIKNYA tukaq pampers dia sendiri kan? Logik kan? ‘

Apa perasaan kita kalau kita di tempat si anak lelaki?

Hebat bukan orang kita…Hebat dalam berkata-kata…hebat dalam mengkritik..atau dalam kata sebenar, hebat dalam MENGFITNAH..

Kita lansung tidak sedar bahawa kita sedang menjadi PEMBUNUH
Lebih baik kita bunuh saja si fulan-fulan yang kita kritik, kerana DOSA si fitnah dan si pembunuh sama saja..

Sayang juga, masing-masing bukanya budak sekolah lagi. Dari anak dara, teruna, mak, bapa, nenek dan datuk orang pun ada tapi minda? Percakapan yang menggunakan akal amat berbeza dari yang tidak menggunakan akal.

Kadang-kadang belajar sampai spm, sijil, diploma dan degree pun belum tentu IQ kita "A" 

Kesimpulanya, ya orang kita memang PANDAI MENGKRITIK! Lebih pandai bercakap dari BUAT..

Wasalam

Saturday, November 12, 2011

Saya hodoh

Assalamualaikum...

Hish dah la lama tak menulis, skali tulis tajuk kontroversi bukan main..Hahah..

Dengan hanya baca tajuk maybe orang akan kata aku neh antara minah atau hambaNYA yang tak reti bersyukur,..

Seriously sekarang aku sangat selesa menjadi aku yang tidak mempunyai rupa yang cantik,
Just sebagai gadis biasa..
Ditambah pula berkulit gelap...satu package lengkap si bukan rupawan...

Bukan tak reti nak puas hati,
Cuma kadang-kadang benda yang dok dalam dada yang nama dia hati tu, tiba-tiba nak ter 'touching' dengan 'segelintir' orang sekeliling yang 'mungkin' nak melawak saja dengan aku..
Haishhh sang 'hati' ni pulak buat teruk pi anggap serius..apa lah...

Salah sendiri sebab suka ambil port dengan  pandangan orang dan apa orang kata,
Tahap keyakinan diri aku pernah down satu ketika dahulu,
Hilang terus dan sangat merendah diri,
Aku pernah merasakan 'kasihan' pada yang 'memandang' diri aku kerana aku sangatlah tidak cantik,
Malah merasa amat bersalah jika suka pada seorang lelaki...

Semuanya berlaku atas faktor diri sendiri dan sekeliling
secara jujurnya dah ramai yang secara terang mahupun halus mengeluarkan satu ayat yang bermaksud aku tidak lah cantik,
itu tidak termasuk perilaku dan tindak tanduk lagi,
Malah ada sehingga tahap dibandingkan dengan adik-adik sendiri...,

Sebab cantik tu telah pun diletakkan kriteria nya haruslah putih..jadi bila hang hitam, hang huduh..
Itulah mindset aku satu ketika dulu,
Sibuk nak jadi cantik...sibuk nak kejar pandangan manusia...

Tapi bila kenang balik rasa lucu pun ada,
Entah apa yang aku kejar...
Sedangkan Allah dah beri aku seribu kelebihan,
nak dibandingkan dengan sahabat-sahabat yang rupawan, besar sungguh halangan mereka,
sampai dah kawin pun masih ada yang berharap..Paling teruk dibomohkan demi untuk mendapatkan si cantik...nauzubillahminzalik...
Baru aku tahu aku sangat sangat BERTUAH


Aku kayuh basikal sorang-sorang sejauh 10 km pun alhamdulillah tak dak sapa nak kacau,
Alangkah bertuahnya aku..
Aku pakai apa pun mana ada orang nak komen,
Then tak dak orang nak bersangka-sangka aku nak rampas boyfriend beliau ka..

Part yang aku rasa paling bertuah skali,
Bila sampai masa Allah izin aku temui pasangan,
Sebab lelaki tu sangat hebat,
Beliau mampu membuang kriteria gadis yang cantik fizikal dari ciri-ciri pilihanya, menilai perkara lain,
Dan memilih aku si gadis biasa....


Apa-apa pun bila dah biasa di lawak kan dengan jenaka "farid hitam", "farid tak cute", "kalau orang cantik yang mintak benda ni, kami akan blanja farid" ,
sekali bila tiba- tiba ada yang memuji cantik, muncul satu perasaan tidak suka dengan pujian tu, rasa seperti orang bersimpati, dan mau menjaga hati..rasa takut kalau-kalau jiwa syok sendiri dengan pujian,

Tapi jangan salah faham,..tak semua aku rasa camtu, aku tau sahabat-sahabat aku sering menilai aku dari semua aspek...dan aku tau mereka mahu aku bersyukur dengan apa yang aku ada....dan terima seadanya anugerah hebat yang Tuhan beri..

Yang pasti bak kata aisyah "Cantik luaran tak kekal, yang penting cantik iman"

Harap-harap Allah izin hati ni terus redha dan syukur syukur syukur...
Jangan la aku gatai pulak dok touching-touching pi compare diri sendiri dengan orang yang Allah beri keistimewaan cantik...-_-"

Wasalam...

Friday, September 9, 2011

Sejukkkk

Assalamulaikum

Di satu tengahari yang indah...luar kawasan gunung shorubber

Dibah : Farid nak sweater tu...

Aku: nah..hish cuaca baik-baik neh pakai apa la berlapis-lapis

Dibah: (sambil menutup kepala dengan sweater) grrrr sejukkkk farid sejuk (buat mulut ketar-ketar)

Aku : uihhh betoi la sejukkk nya..grrrr

Dibah: Fariddd...tak tahan nii..sejukkkk...grrrr (buat sejuk teruk-teruk)

Tiba-tiba ada angin yang kuat menghembus...

Aku: Dibah bertahanlah..oh oh kenapa tiba-tiba angin kuat nii?

Dibah: sejuk sejuk...grrrr

Aku : Jom kita berhenti kat pokok tu duluuu....sejukkk sangat nii

Dibah : jom grrrr sejukkk jom

Aku dan dibah menuju ke pokok tepi jalan

Dibah: dah grrr sejuk sejuk..jom la kita gerak..nanti lagik sejuk..grrr

Aku : jom..per..la..han lahan di..bah (cakap dalam nada slow motion) kita jalan dalam salji mesti susah kan nak jalan laju...

Dibah: ya ya...grrr sejuk sejukk

Kami dua buat pergerakkan slow motion (macam susah nak jalan sangat-sangat)

Setelah jalan lama sikit

Aku: ada pokok lagi di situ..mari berteduh

Dibah : tak boleh tak boleh ..ada gurun berapi disitu

Aku : wahhh hebat sungguh kawasan salji ini kerana mempunyai gurun berapi

Dibah  start gelak sampai tertunduk

Aku yang tengok pun tak tahan jugak lalu gelak skali

Aku: bayangkan kalau ada orang nampak apa kita buat tadi..

Dibah : tak payah tunggu orang lain nampak..pak guard sudah..bahahahahah

Hohoho..Dibah yang start dulu, aku pak turut ja ;p (bunyikkan tone mengajuk pondan dan buat muka suci tak bersalah)

Wasalam

p/s berkesan untuk hilangkan stress..cubalah!

Thursday, September 8, 2011

Sedappp..betul tak tipu!

Assalamualaikum

Cerita ni back dated sikit sebab tarikh masak tu 22 Ogos..Abah buat yee mee untuk berbuka puasa..

My most favourite dish

Ini yee mee bandung..abah buat khas untuk aku sorang saja


Yee mee hot plate ;p untuk ibu


Ahaaa ni la chef dia..heeee

wasalam

p/s nota untuk adik aku : Nuroi jangan jeles...sedapppp

Hadiah hari lahir aku

Assalamualaikum

20 Ogos yang lalu genap umur aku 22 tahun..
Walaupun dah lepas, aku tetap nak cerita jugak..

Terima kasih atas setiap hadiah, ucapan dan ingatan ..Isk isk terharu habis

Hadiah dari abah: RM 200..beliau soh beli kasut..Aku tak beli lagik sebab nak carik yang paling cute..

Hadiah ibu : RM 50..tak dak specific barang yang beliau soh aku beli tapi aku bercita-cita nak jahit tudung baru..Boleh ingat ibu slalu..

Yang ni pula hadiah dari adik perempuan aku..Terima kasih Nurui busukkk
Hadiah pertama yang aku dapat..dari seorang sahabat sejati dan juga officemate aku Adibah..Terima kasih darling...


Hadiah dari kak am  officemate aku siap dengan  kad ucapan skali ..Terima kasih kakak am


Cawan hijau ni hadiah dari anak kak linda officemate aku..Terima kasih iylia dan mimi...Kakak terharu sungguh.....


Hadiah dari kakak yew ching hooi..Terima kasih kakak yew


Hadiah dari orang office.Mereka kongsi duit  30 orang dan beli untuk aku..Oh tafsir yang paling aku nak sangat..Baru berniat nak beli tiba-tiba kak liza cadang untuk buat sebagai hadiah hari lahir...Terima kasih banyak semua...T_T



Wasalam

Wednesday, September 7, 2011

Dia menangis bila ada lelaki suka pada dia

Assalamulaikum

Gadis itu menangis bila dia dapat tau ada lelaki ajnabi punyai perasaan 'suka' melebihi seorang kawan pada dia
Hati nya penuh kerisauan dan kesedihan

Aku yang at the moment yang still lagik tak paham, rasa sangat pelik...
Aik? awat nak nangis pulak?
Bukankah lebih banyak pilihan bila ramai yang memuja?

Aku siap buleh cakap : Uishh bertuah lah ramai lelaki suka..tak payah carik susah payah..depa mai sendirik

"Tak macam ana, sebelah mata pun depa tak pandang, camna nak tengok, gelap sangat..tak nampak" aku menambah sambil buat ayat yang tersangat hampeh

Si gadis menjawab : Bertuah lah jadi Farid..diri Farid terhindar dari dosa..Bila tak ada yang memandang, lebih senang nak menjaga diri...

Aku: (bertambah heran) menjaga diri dari?..maksudnya?

Si gadis: Farid...,ana risau bila ada lelaki bukan muhrim suka pada ana, ana rasa berdosa pada Tuhan, apakah ana yang buat mereka lalai dari mengingati Allah dengan mereka asyik mengatakan cinta pada ana dan bukannya pada Allah? Enti, bila mereka katakan mereka sukakan ana kerana Allah, ana skali lagik takut dan sedih..Benarkah kerana Allah? atau itu hanya satu propaganda untuk mendekati seorang perempuan yang mereka mahukan? Malah nama ana menjadik sebutan di bibir mereka..Bukan kah sepatutnya zikir yang dilafazkan?

Aku: tapi tu bukan salah enti..Tu kan fitrah bagik seseorang manusia? Depa yang suka, jadik tu salah depa la bukan salah enti...

Si gadis : Enti, suka tu tak salah sebab kita kan manusia biasa saja tapi cara tu yang salah...kalau suka jangan biar seseorang itu tahu..Doa banyak-banyak moga Allah izin untuk lupa kalau 'suka' tu hanya berlandas nafsu, maksudnya sebab seseorang tu kacak atau cantik...ataupun buat cara yang betul..yang islam suruh...Guna orang tengah untuk merisik..bertanya dan istikarah selepas usaha...

Si gadis menerangkan panjang lebar : Ini tak..dah suka sibuk plak nak bagitau..sibuk nak menjalinkan hubungan yang kononnya berlandaskan syariat....Hubungan islamic lah....kejut bangun tahujud lah...enti matlamat tetap tak menghalalkan cara..yang haram jika kita ucapkan kalimah syahadah pada benda haram tu sekali pun tetap ianya menjadik haram....Kalau enti terjun dalam lubang taik, sudah tentu enti akan berlumuran taik..mustahil untuk enti menjadi bersih melainkan enti memakai baju protection yang benar-benar menutup enti tapi tu pun mesti akan terkena jugak kat kulit enti time enti nak bukak baju protection tu untuk cuci kan?

Si gadis menambah lagi:  ana sedaya upaya cuba menjauhi semua nya, ana jaga syariat, ana pakai jubah, pakai tudung labuh supaya tak menjadi perhatian sang lelaki..biar ana tak dipandang lansung..itu lebih baik..Tapi ana hairan..makin ana menutup makin ramai pula yang hadir seolah -olah menjadi tarikan pula..

Aku : betoi jugak tu tapi sebab pa lagik yang buat enti rasa terbeban?

Si gadis : Ana khuatir dengan hati ana...Ana juga manusia..kalau ana layan lelaki-lelaki ni, ana memang la boleh cakap yang ana tak mau kat dia tapi ana risau kalau hati ana satu hari nanti akan terpaut jugak..Macam enti kata, cinta tu fiitrah seorang manusia..Ana insan yang lemah jadi ana sedar setakat mana iman ana..Ana takut kalau tiba-tiba ana jugak 'terjatuh' hati pada salah sorang, ana risau kalau cinta yang ana sepatutnya beri pada Tuhan kita sewenangnya ana berikan pada makhluknya kemudian ana mengaku pula "aku mencintai si fulan fulan kerana Allah" ...Allah..berat berat..sangat berat enti...Bukan senang nak mencintai kerana Allah
Tambahan pulak dengan yang bukan ajnabi..Sebab tu ana cakap enti bertuah..sebab enti lebih mudah nak pelihara hati..

Aku :...... terdiam...

dalam hati : kagum..sampai situ dia fikir..indah sungguh akhlak dia..kuat sungguh dia jaga, dia pelihara diri dia...aku baik punya dok pikiaq "isk aku neh buruk sangat ka tak dak laki suka"
Tapi dia..dia lebih prefer nak jadik aku....

Masih ada rupanya cinta seorang gadis pada Tuhannya macam Rabiatul Adawiyah time time dunia dah semput ni...

Dia ada pesan kat aku :
"Farid..kalau farid cintai Tuhan, DIA akan berikan seseorang yang juga mencintai DIA..takkan ada halangan untuk farid meletakkan DIA sebagai yang dicintai paling utama sebab Farid dah dapat seorang lelaki yang jugak mencintai DIA..jadi si lelaki itu akan lebih ke arah nak mencarik cinta dan keredhaan Allah"

Serius aku cakap, akhlak dia sangat baik..
Perilaku dia membuatkan dia tanpa sedar dah jadikan diri dia idola aku sampai sekarang
Muka dia sangat tenang bercahaya yang bila aku tengok dan bila aku bersama dia  mesti aku akan ingat Tuhan...
Barulah aku faham apa erti nya bila Tuhan soh kita berdamping ngan sahabat yang soleh dan solehah..

Fuhhh...(aku dok tarik nafas panjang-panjang niii)
Rindu sangat nak jumpa ngan sahibah - sahibah..adik-adik
Rindu nak berkumpul
Rindu suasana soleh
Rindu pengisian
Rindu ingat mengingati
Rindu teguran
Rindu nak makan bersuap...
Nak sangat balik zaman lepas..hahah..mustahil Farid oi!

Wasalam

Syukran sahabat

Assalamulaikum

Sangat suka kata-kata yang adik surita post kan dekat facebook

*Ukhti*

Jangan menangis, jangan bersedih, hapus keraguan di dalam hatimu
Percayalah pada-Nya, Yang Maha Pemberi Cinta, bahawa ini hanya likuan hidup yang pasti berakhir
Yakinlah saat itu pasti kan tiba
Tak usah kau risau kerana makin memudarnya kecantikanmu
Kerana kecantikan hati ; iman yang dicari
Tak usah kau resah kerana makin hilangnya aura keindahan luarmu
Kerana aura keimananlah yang utama
Itulah auramu yang memancarkan cahaya syurga

Dan untuk Adibah nyet nyet ;p
Terima kasih sebab comfort kan saya...
Terima kasih sebab slalu faham macam mana perasaan menjadik 'the things'

Buat Aisyah sayang,
Jazakillah for the word :
"Alhamdulillah... Allah bagi rasa bahagia walaupun hidup sederhana... :)"

Dan untuk semua sahabat
Syukran atas ingatan, atas kasih sayang yang kalian berikan :)

Wasalam

Tuesday, September 6, 2011

Oh Farid~

Assalamualaikum

Aku rasa nak berlari di rumput lapang yang gebu, lalu baring kemudian renung langit lama-lama

Tak mau pikir apa-apa
Biar dia si otak sedikit 'tenang'....

Tapi bila aku tersenyum, mau bukak lagi mata ni luas-luas sambil katakan kat diri "oh ini bukan mimpi kan" ,
TIBA-TIBA semua hilang..

Aduhh..sepatutnya aku just biarkan keadaan keluasan mata aku dibuka tadi..
Merungut pun tak dak guna..'keindahan' tadi dah hilang

sigh~
Mengeluh panjang (sangat tidak baik...)

Oh Farid
sekurang-kurangnya kau masih ada tempat tinggal 'tumpangan' milik ibu dan abah dan tak perlu menyewa! tolong bersyukur!

Oh Farid
sekurang-kurangnya gaji kau yang kau asyik merungut kata sikit tu, kau masih boleh makan tanpa perlu menadah tangan meminta-minta! Kau masih buleh beli moto sebijik...kau masih buleh beli pakaian yang baik...gaji tu masih cukup walaupun cukup cukup! tolongla bersyukur!

Oh Farid
Walaupun kau tak dak kereta dan amat berharap kau ada sebijik kereta habuan kau berulang alik bila matahari terlalu menikam kulit dan  kadang-kadang langit tiba-tiba mau nangis ,sekurang -kurangnya  time hujan mak kau masih buleh hantar pi kerja walaupun masa kau sampai pintu office belum dibuka lagi ! tolong -tolong bersyukur!

Oh Farid
Sekurang -kurangnya kau masih dibagi cuti walaupun satu hari ,nak di bandingkan ada kenalan kau yang hari-hari kerja dan tak dak cuti pun! bersyukur bersyukur lah farid!

Oh Farid
Sekurangnya Tuhan masih izin kau istiqamah walaupun dan setahun lebih kau keja dekat tempat yang tak izinkan kau tutup aurat dengan sempurna..ya ya beryukurlah duhai farid!

Oh Farid
Masa nya akan sampai untuk kau sambung blajar mengikut cara yang kau mahu..Tak payah sentap nak rasa menyesal atas keputusan yang kau dah buatdi masa yang lepas! bersabarlah!

Oh Farid
Tak payah nak banding-banding dengan orang yang jalan hidupnya lebih baik sebab kalau kau buat, kau hanya akan terbit rasa tak bersyukur pada PEENCIPTA kau...!

Oh Farid
"If you cannot beat them, then join them.."....Smile and remember that Allah always with you!

Oh Farid
Jika Tuhan lambat makbulkan doa kau itu bukan tanda kau untuk berputus asa tapi ertinya Allah mahu beri yang terbaik buat kau! Bersangka baiklah pada Allah wahai Farid!

Oh Farid
Walaupun kau hitam dan huduh, kau tetap ada semuanya...fizikal sempurna tanpa cacat, keluarga yang baik dan kelengkapan yang cukup untuk seorang manusia! Jadi bersyukurlah dan berhenti merungut!

Oh Farid
Politik pejabat sangat kotor tapi kau bukan nak kerja sampai mati di situ kan? Jadi bersabarlah..masa kau akan sampai untuk kau pergi! Bersyukurkah kau ada kerja nak dibandingkan dengan orang yang masih tercari-cari pekerjaan!

Okeh habis motivasi diri sendiri tapi,
Saat ni aku masih sangat mau berlari-lari di dalam angin sepoi sepoi, atas hamparan rumput karpet, rebahkan diri dan mengintai lagit di celahan tangan aku...

Pastu bila cukup time panjat naik masuk rumah aku kat atas pokok, mandi dan solat kemudian renung langit di sebelah malam....Subhanallah! cantik nya langit yang beraksesorikan bintang!

Amacam ada baik dak angan-angan aku?

Wasalam

Friday, August 12, 2011

Bukan

Assalamualaikum



Aku pakai tudung labuh bukan sebab nak dengar pujian
"So sweet dan cute"

Tapi kalau ada ALHAMDULILLAH (^_<)

Aku pakai tudung labuh bukan berharap
"Ang nehhh baikk noh"

Sedetik aku lansung tak ingin pujian dan anggapan manusia pada aku = dia ni baik
Bukan tu yang aku nak.

Aku pakai  KERANA ALLAH TAALA dan sebab AKU NAK, AKU  SELESA, AKU  NAK JAGA MARUAH AKU SEBAGAI SEORANG POMPUAN  noktah

Dan aku tak kata kalau free hair dan tudung biasa tu JAHAT.
Sebab bagik aku semua orang, SELAGI dia laksanakan PERINTAH Allah sebagai orang ISLAM, masih ada IMAN di hatinya.

Ang ingat pakai tudung labuh tu baik sangat ka?
Aik? bila masa aku ngaku kat semua orang "AKU BAIK"
Okeh hari ini aku ngaku ya "AKU ADALAH JAHAT"

Sekian terima kasih.

p/s Ada satu perkara yang mampu membezakan kita semua sebagai manusia = IMAN

wasalam

Wednesday, August 10, 2011

Sharing is caring

Assalamualaikum




"Kalau kamu melihat seseorang berbudi luhur, berusahalah menyamai kebaikannya dan kalau kamu bertemu dengan seorang berbudi rendah, periksalah dirimu sendiri"


Oleh dan demikian demikian JOM kita perbaiki diri ^^


p/s Selamat beramal..dan salam ramadhan


p/s oh oh pasal video ai ai nanti-nanti lah aku ambik lain video yang tanpa suara punya...Ada masalah teknikal kat video tu..Nampak gaya Allah tak izin video tu duduk lama dalam blog ni...


Wasalam



Thursday, June 2, 2011

Malu tapi rindu

Assalamualaikum

Tengah dok kusyuk dengar  ustaz sharihan cakap tiba - tiba aku yang time tu tengah jalan boleh accident dengan TINGKAP van...

Muka aku betul - betul dah berlaga dengan cermin van tu
Semua sahabat - sahabat gelak kat aku..

Aduh...camna pulak boleh tak nampak segedabak van yang nan indah di depan ku ini

Dan van tersebut dengan tak bersalahnya mengeluarkan bunyi yang aneh..
Ah habislah aku....
Si van bunyi pulak,
Dah la pelik semacam saja bunyi beliau..

Eh wait wait wait (perghhh aku melantunkan ayat orang puteh tuuu)
Memang pelik sangat ni bunyi nya

Aku pun melihat ke arah jam dan berkata
"Aku ni tengah mimpikan?"

Tetiba rasa macam nak buka mata
Setelah dibuka..aku nampak jam loceng handphone tengah berbunyi...
"Cesss..sah la aku bermimpi, patut la buruk ja bunyi van tu..haishhh"

Fuhhh alhamdulillah  mimpi saja yang part melanggar van tersebut,

Tapi yang aku harap jadik kenyataan yang part jumpa Ustaz Sharihan..
seorang murabbi yang banyak mendidik aku..

RINDUNYA....

Wasalam

Saturday, May 28, 2011

Design lagik!

Assalamualaikum

"Dunia ceria haruslah ditonjolkan.."

Lalu bagik menyokong penyataan di atas si Farid dengan otak yang sedikit sewel tapi tetap macam biasa masih cute, mendesign lah satu kupon games dan hadiah untuk famili day shorubber

Hasil yang terhasil pun sedikit jugak sewel nya...:






























Dan untuk family day staff office shorubber plak lebih simple dan santai sebab tak banyak bilangan dia…






Wasalam

Perghhhh panjangnya entry aku..buahahaha