Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Tuesday, March 30, 2010

Terima Kasih Sahabat

Assalamualaikum....



Aku dengan neh mengucapkan jutaan n bermillion-million terima kasih (wahhhhhhh)...eh eh eh eh
wait wait..poyo ja ayat tu...hohoho..
awooooo terharu..
before this xpernah lagik if  event tu buat "penghantaran disediakan kepada orang2 yang anda sayang"...
so far xpenah dapat ag, tengok orang ja dapat..heeee..
dan tetiba aku dapat kemarin..wahhhh rasa suka suka suka nya...
sangat terharu...
oh ya sila jangan salah sangka, kalo dari lelaki aku xkan makan..iskisk...
sebenarnya dapat adiah kek dari dua sahibah yang sayang pada saya...(eh eh suka2 ja ngaku)
satu darik ukhti aisyah n satu lagik darik adik tanpa nama...
xmu bagitau nama nya, tapi meninggalkan pesan "lupakan kenangan yang lalu"
fuyohhhh.....boley akak tanya sket...kenangan apa dik?
meh ler kita sembang2, mau jugak akak tau kenangan apa ya?
heheh...well2..neh ada la gambo sedikit....sila2 tengok..(tengok ja lah)
(kek dah abes..baru makan..hakhak~pelahap betul)

yang ada kertas kuning tu darik ukhti ecah..yang bulat tu errr ntah aku pown xto...
Tapi darik pompuan for sure..(suda ditanya darik pengirim a.k.a tukang antar)
pa2 pown tima kaseh ya..sedap sebab pree..ngeee..(sesungguhnya aku melawak saja-sila jangan amik siyes)


Saturday, March 27, 2010

Ikhlas

....Assalamualaikum....

Ari selasa malam rabu yang lalu ada usrah...
Dan pengisian nya cukup membuatkan jiwa2 yang menghayati merasa tenang ala2 dapat kekayaan..
(opsss jangan salah tafsir..kekayaan yang aku maksudkan d cneh ialah kekayaan hati)
(buang masa betul minah neh..bila taun dia nak mula)


Ahaaa usrah tu disampaikan oleh cikgu Azmi..(our murobbi)
Tajuk nya Tanda2 ikhlas..(wahhhhh)
Apa tanda2 nya?


.....(1) TAKUTKAN PADA SANJUNGAN DAN PUJIAN.....
- Orang2 yang ikhlas neh dia cukup  x arap ler manusia memuji a.k.a buat sket nak pujian 
- contohnya"wahh pemurahnya bagi derma" baru bagik derma dah iklan sana cneh..kalo bley nak satu dunia tau..iskisk
- Orang yang ikhlas gak dia  x tercalar ati dia bila orang nak kritik2 dia..yelah, lantak ar orang nak cakap apa..orang kata kita xwat itu dan ini..tapi sebenarnya kita wat...xpa lah...Allah Mengetahui...
mana kita pilih? derma suma orang tau atau derma orang taktau pastu sesedap strawberi celup coklat ja kata kita x derma? 
- Ya ya sapa lah aku untuk kata orang tu ikhlas ke tak kan? tapi pilih ler sedari n sedara sekalian..
nama xmasyur n dapat Redha Allah ka atau nama masyur tapi Allah xredha?

.....(2) ANGGAP DIRIK SENTIASA CUAI.....
- mereka neh sentiasa rendah diri
- contohnya : dia xkan kata "akulah manusia paling baik kat muka bumi neh" (kalo jumpa spesis neh jangan la caya..alooo orang baik kalo dia ngaku baik, itu maknanya dia xbaik ler...huh~ tapi kalo dia buat lawak ja, jangan la kata dia jahat plak)
- haaaa bila manusia2 len memuji dia akan rendah diri.....rendah diri bukan bermakna dia kutuk diri..takkk..
- tapi bermaksud dia tak tenggelam ler dalam pujian tu..bukan ka kita neh manusia banyak sifat riak?
if banyak sangat orang memuji free2 ja dapat riak tuuu..haaa so? pikir2 ar...bila dah kena puji tuu banyak kan istigfar supaya dijauhi riak...

.....(3) SUKA WAT BAIK a.k.a AMAL KEBAJIKAN SEMBUNYIK2.....
- ini barulah ikhlas, buat apa2 pown xyah orang tau (benda2 baik ler)
- neh x...yang jahat tu sembunyik bagai nak rakk...tapi sampai time wat baik..fuhh "weii2 aku baru ja tulun masak kat pusat islam tadi"

.....(4) TAK GILA PANGKAT.....
- huh~ neh lagik satu masalah neh...ikhlas ka kau buat keja if kau asik nak jawatan?
- xleh ka sebagai ahli bawahan buat keja ikhlas2?
- kalo kita ikhlas, kita pegang jawatan kecik2 ka, xpegang jawatan lansung ka, kita still bleh wat keja tu..
- neh x, sebab kita xpegang jawatan, kita rasa kita xbleh wat keja tuu..almaklumlah..nama yang dicarik..bukan redha Allah..iskisk..

(5)TAK KIRA KEREDHAAN MANUSIA TAPI AMAT PENTINGKAN KEREDHAAN ALLAH
- aku suka yang neh..sangat berjaya memenangi award ke hati aku...
- cuba kita tengok balik diri kita...selama neh banyak yang kita wat mengharapkan redha pada manusia ja...(xsuma camneh..sapa yang buat ja)
- sibuk nya kita nak amik hati manusia.."aku mau lawa kerana dia","aku nak kaya supaya orang sanjung n hormat aku" , "aku nak jadik manusia yang hebat, supaya suma orang kenal aku" n banyak ag laaah
- iskiskisk gila beb...why not = "aku mau lawa dihadapan Allah kelak", "Aku nak kaya supaya aku leh guna duit neh di jalan Allah n Allah redha ngan aku", " aku nak jadik manusia hebat, kekasih di sisi Allah"
- orang yang ikhlas neh dia cukup xpedulik punya if spesis2 manusia xsuka kat dia..alooo apalah sangat if manusia benci? manusia tu leh tulun kita ka kat akhirat esok2?
- tapi if Allah yang benci huh..dia amat amik kira..mementingkan Allah dalam segala hal...
- TAPI TU BUKAN BERMAKSUD dia x pedulik lansung manusia neh..if ada manusia yang xsuka dia, dia akan dengar segala kritikan yang orang2 neh bagi kat dia, then dia tengok betul atau tak..
- setiap krtikan tu sedikit pown x terkesan di hati dia..fuhhh hebat orang2 ikhlas neh ya...
-  so?? tepuk dada tanya akal? selama neh redha sapa yang kita dambakan? MANUSIA or ALLAH?

..(6) APA POWN YANG DIA BUAT, SUMANYA KERANA ALLAH..
- benci,cinta, memberi, menahan, redha, marah dan banyak ag..., sumanya kerana Allah..
- walau APA PUN yang kita buat kaitkan dengan Allah...
- arr jangan loyar buruk okeh..bukan buat jahat kerana Allah...(huh sangat loyar buruk)
- orang yang yakin ngan janji Allah, xharapkan habuan darik manusia..(wei2 manusia bleh bagik apa weh?)
- ag pown lah kan, secara logiknya ada ka lukisan yang jadik sendirik, kalo tak orang yang lukis atau buat dia? so camtu ar jugak alam neh, jadik sendirik ka? mesti lah ada pencipta dia kan? sapa? Allah la...
- jadik? kalo Allah bleh cipta langit without tongkat, Dia boley bagik habuan lebey lagik darik manusia boley bagi kat kita...abes tu pedulik apa manusia nak kondem kita? yang izinkan manusia tu buat buruk2 kat kita pown sapa gak? Allah jugak...
- jangan sangka buruk plak kat Allah..percayalah setiap yang Allah beri xdak yang xdak sebab...macam entri2 aku yang lepas2...contohnya : Allah bagik kita jatuh, percayalah mungkin darik jatuh tu satu penyakit kita ilang, siapa tau kan...kita xtau tapi Allah tau...

(7) KENA KATA CAMNA POWN TETAP TERUSKAN PERJUANGAN (DAKWAH)
- orang mukmin ikhlas xkan mudah melenting walaupown ditegur kasar...(maksudnya tetiba ja orang tu marah2 kita sebab kita buat keja islam)
- ada orang bila buat keja dakwah, bila kena tegur ja dengan kasar terus lari n dah xmu wat keja2 islam dah..
-  kalo kita ikhlas, kena tegur camna pown tetap kita berlapang dada menerima (yang betul kita amik, yang fitnah buang jauh2..Allah tahu kita xwat)
- time neh la keimanan kita diuji..Allah beri fitnah tu kat kita sebab nak tengok, takat mana kita hadapi nya...
- besa lah keja dakwah neh memang makan masa sket, kadang2 sampai bertahun-tahun,so orang yang ikhlas dia takkan mudah rasa jemu....
- Cikgu Azmi kata bila kita wat kerja islam, janganlah kita abaikan segala2nya dalam kehidupan kita, contohnya keluarga..kena laa seimbang...kalo blajar kena lah seimbangkan.... (ikut kemampuan kita dalam wat keja2 islam neh)

(8) GEMBIRA PADA ORANG2 YANG ADA KELEBIHAN PADA DIRIK DIA SENDIRI
- manusia yang ikhlas neh dia xkesah if ada other manusia yang lebey baik darik dia..malah akan rasa happy dan akan bagik laluan sebab hajatkan kemenangan dalam islam..
- takkan terasa diri terpinggir kalo nampak orang yang lebey hebat masuk ke organisasi atau pown kelas kita
- neh x...nampak orang hebat lebey pada kita sket mulalah nak membenci la..nak xsuka la...nak jelez la..huh busuk betul ati manusia neh...
- instead of membenci why not kita sama2 berjuang? why tak kita skali blajar sama2?

Tu ja lah sepanjang2 perkongsian darik usrah yang ku hadiri...(woaaa panjang siot)
insyAllah ada kelapangan kita berjumpa ag...
Tata..
.....Wasalam....

Riadah


Assalamualaikum...


http://emo.huhiho.comWah wah wah syukur alhamdulillah Tuhan maseh izinkan nikmat yang x terhingga buat kita suma...


Arineh ada riadah....n aku rasa rilex abess
memang sempoi arr...(suka3)http://emo.huhiho.com


Terima kaseh aku ucapkan wat kak mar, kak jihah, kak aisyah, kak dayah, makcik onin,kak saba, ifa,ecah,
http://emo.huhiho.comsi lidiey, hajar,athirah n aisyah..(ada 3 aisyah kat cneh..ngeee)yang sudi menghadirkan dirik meng 'spend' kan masa bersama kami..(jazakillah)


Mula2 macam besa ada tazkirah sebelom kami mula main,
sedikit makanan untuk rohani before kita main n cergaskan fizikal..
Then terus main badminton (opsss warming up dulu ler)
walaupown cara main aku sangat terok http://emo.huhiho.com(yuhuuuuu) tapi still santai..
(hakhak) sangat kasihan sebenarnya
Pas ja main kami suma makan bihun yang kak mar masak (sedap2, rugi oooo x makan)
minum plak air oren sejuk..huh penat ilang teros...


Huh~ before aku pura2 lupa..
http://emo.huhiho.comTo lidiey : "i'm really sorry...maaf yer enti..iskisk ana betul2 lupa sama enti.. "(hoH?!apa yang jadik?)


hoho sebenaqnya kawan aku neh nak mai join skali riadah kami,
beliau da abes pown blajar kat cneh a.k.a. politeknik tapi still ikut aktibiti lagik
then then beliau kata terpaksa mai lewat sket sebab nak menguruskan kumpulan hijjaz yang buat persembahan kat kendurik kawen...
maka2 aku pown ngan senang jiwa nya ke pusat sukan untuk beriadah..punya ler aku sedap2 angin dok kat situ http://emo.huhiho.comsampai aku lupa sahabat aku yang sorang neh.....
(ayaiyaiyai..kasihan sama beliau..http://emo.huhiho.comhuh terok betul si hanis neh..iskiskisk)
alhamdulilah la Tuhan izin sahabat aku ecah nampak nset tengah berkelip-kelip..(akibat silent)
Aku tengok2..fuyohhh jam dah pukul 10.49 a.m..mak ai..makna nya da sejam 49 minit  beliau sampai..
Aku da ler xbagitau beliau riadah wat kat mana...fuhhh apa lagik
aku tipon ler beliau dengan pantasnya...huh~
xbalik lagik upanya..siap tertidoq ag..iskisk
(http://emo.huhiho.comsangat terharu sebab menunggu- tima kaseh enti)
jadik kesimpulanya kalo dah berjanji jangan silent nset...(serik)
adoiyai...maaf bebanyak sahabatku..


apa2 pown makaseh sahabat2 ku...
aku sangat gembira bertemu kalian....
InsyAllah kalo Dia maseh izinkan kita berjumpa ag.....
Sayang kamoooo (ayat madiha) http://emo.huhiho.com









 bersungguh2 main yer...








gambar kabur sket sebab amik ngan kamera nset ja






heheh xbanyak sangat gambarnya..maklumlah kalo banyak x clear watpa...hoho..tu ja nak kongsi..
Wasalam...
http://emo.huhiho.com

Sunday, March 21, 2010

Aku juga mau tabah seperti mereka

               Assalamualaikum.....

http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com


Suka aku tengok mereka...
Dengan izin Allah aku jumpa mereka
Tabah gila  mereka neh...Aku pown kagum...
Hati xyah cakap arr..suci beb
Aku jatuh cinta ngan akhlak mereka...
Aku jadik tenang beb bila bersama  mereka..
Selain ibu n abah, adik2ku, merekalah sahabatku....
Duniawi n ukhrawi....

Meh aku nak story sket 

Sahabat aku yang neh da xdak ibu
pelbagai dugaan Allah berikan pada dia...
Tapi muka nya tenang ja...(perghhh nak nak jugak)
Tak da plak resah2..
Nak tengok dia nangeh?
Bilang ngan jari beb...
Nampak xdak masalah
tapi sebenarnya hati dia dah yakin dengan Allah..
Aku kadang2 rasa cam ada kakak plak bila ngan dia..
Naik jatuh aku,dia ada kat sisi
Xjemu plak dia dengar masalah aku,
Xjemu plak dia nasehat aku....
Isk isk isk aku terharu abes....
Kadang2 tu naik malu dah aku ngan dia neh..heheh

Sahabat aku yang neh  seorang gadis tabah setabahnya..
Ibarat idup pown xdak masalah..
Muka orang2 happy....
Ramah n pandai bawak diri...
"Nak hidup enti" slalu aku dengaq ayat neh....
Dia penah wat keja macam2 dalam satu ari..
Sampai bleh pakai keta sendirik..
Hasil usaha dia beb..
Siang kelas, petang hingga malam keja,
Malam di carik nya pula ilmu akhirat...
Dia memang kuat sungguh...

Yang 2 orang neh plak jenis suka wat lawak..
2 orang  neh puteh gila ah...
Muka xmacam orang umo 22...yelah perangai nya gila2 cam aku..heheh
Xkering gusi aku duduk ngan mereka dua neh..
Lawak memanjang....

Sorang tu dah tua sesangat dah..wajib kawin tuuu (kahkahkah - jangan marah yer kak)
Bab makan jangan cakap, kalo bleh beli kat aku,
kenyang sampai bisok pagi..
Aku da kata "jangan ler...enti tu tengah xdak duit"
Selamba itik ja dia cakap "Xpa rezeki Allah tu ada kat mana2..sok2 dapat la balik duit tuu"

Haaa yang sorang neh..
Banyak yang aku blajar..
Indah gila idup jaga syariat...
Mulut dia fuyohhh sokmo aku tengok berzikir memanjang...
Kalo perhati betul2 baru nampak dia slalu zikir,
If  x, orang memang xprasan punya...
Aku suka tengok dia..
Yang neh pown spesis positif mind gak neh...
Pusing2 punya pusing last2 "Semuanya darik Allah"
Ati pown jadik sedap beb....

Xpayah ler aku cita suma..
Tapi dipendekkan cita aku neh..
Aku memang puas hati...syukur beb...
Dalam aku mencari sahabat sejati..
akhirnya Tuhan temukan aku ngan mereka..
Ramai plak tuuu...
Tak ambah ag yang adik2 sayang ku....
neh baru cita sket...
If aku cita suma memang xbley satu post ja..heheh

Kesimpulanya..
TERIMA KASIH SEBAB TERIMA AKU SEADANYA..
buruk baik aku u guys still terima aku sebagai aku...thanks...
Moga2 ukhuwah neh berkekalan..
Amin....
Uhibukki Fillah

Thursday, March 18, 2010

iskiskisk

...Assalamualaikum... 
Wahahahahahah http://emo.huhiho.com(kurang siuman da budak neh)
http://emo.huhiho.comLucu rasanya ngan sikap 'segelintir' manusia...
Kadang2 rasa menyampah n n
tingin nak guna kuasa power ranger bagik terbakar raksasa neh...yahhhhh bip bip
(bunyik kuasa serangan)
Suda2....jangan mengarut
Ya berbalik pada topic...
Amik balik pada connection kita ngan Allah,
"Xpa dia mampu, Allah yang izin tuuu"

Ya laaa...bayangkan
http://emo.huhiho.comKita tegur orang bagai nak rak (gila2)
Tapi bila orang tegur kita,kita bengang n sakit ati...(ngeh ngeh ngeh)
Sangat sadis manusia2 macam neh...
Xley trima teguran tapi menegur orang merata...
Kalo tegur tu cara elok xpa lah jugak..
Ini tegur mak aiiii nanah telinga beb...(awuuuu2 aboooo-trademark ini diambil darik dayah)
Bak kata abah,
"Gajah depan mata xnampak, semut itam atas batu itam tengah2 malam buta boley ja dia nampak" http://emo.huhiho.comhttp://emo.huhiho.comheheh (sesuka ati tukaq perumpamaan)



http://emo.huhiho.com:Analoginya :
Babun melawak ngan unta,
babun kata unta busuk,
unta gelak "kehkehkeh"
then then bila unta kata babun busuk gak,
http://emo.huhiho.combabun secara automatiknya menarik muka nya menjadik panjang 
(dalam erti kata len merajuk a.k.a terasa ati)
Unta pown automatik dalam ati cakap
("jangan tanya kenapa babun neh makan nasik pakai straw)
Dalam ati ja laaa...(al-maklumlah jaga hati si babun punya pasal...hikhik)

=Huh moral cita neh =

"alooo bai, bai kalo da tegur orang tu berhemah sket bai,                  
then kan bai, bila orang tegur bai balik kan,
bai jangan ar marah,
bai kalo tak ley trima teguran, jangan sound orang bai...
kena ar sentiasa "GIVE AND TAKE"
tak gitu bai? wahahahahahaha
ini bai asik 'give' jaaa, 'take' nya xmu...iskisk bai..."

http://emo.huhiho.com
http://emo.huhiho.comwahhhhh wahhhhh wahhhhh wahhhhhh ewah ewah ewahhhh
silap2 bai neh bagi penampor kat aku -yaahhhhhhh kadush 
(bunyik penampor sedap hinggap kat pipi aku)
bukan takat penampor, silap2 di bunuhnya aku...ngaingaingai
fuyohhh padan muka aku..
kahkahkah
abes da aku merapu....

Okeh tu ja laaa aku nak cakap..
Dapat idea pas sembang ngan abah...
I LOVE YOU ABAH (you are the best father in the world laaaaah)
opsss before aku pura2 forgot.....still want to mention it opkos...
I LOVE U TOO IBU (deep love punya)

...Wasalam...

Wednesday, March 17, 2010

Penenang jiwaku..

Assalamualaikum...

Aku suka mendengar lagu2 dari syamil,
sebab alunan bunyik muziknya sering berjaya menyentuh jiwa aku...
iskisk memang terharu mendengar....
http://emo.huhiho.com