Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Saturday, September 29, 2012

Nasihat incik abah kepada anaknya yang cumel (kenyit mata sikit)

Assalamualaikum

"Semua orang boleh sembang pasai syukur tapi tak semua orang mampu buat dengan ikhlas" (tangan kat dada mata keatas..fuh fuh)
Agak agak setuju dak?

Hoho..sebenaq nya bila kita duduk dalam satu kedudukan yang selesa dan baik
semuanya mudah dan jalan tu kurang herot petot (bengkang bengkok) dan sweet sweet saja,
maka kita secara otomatiknya akan  sembang bab syukur tu dengan sangat baik..ya gitu la lebih kurang.(.tu pun ada jugak yang tak reti syukur..)

Tapi bila hidup kita sebaliknya, maka syukur tu sangat perit untuk di jalankan..

Macam mana pun tetap ada method dia..
incik abah selalu ajaq kat aku method-method untuk bersyukur,
Meh aku nak kongsi, macam mana nak bersyukur..

Sebab apa aku tekankan untuk syukur?
haa sebab zaman la ni, ketenangan hati dan kelapangan dada tu kita buleh dapat kalau kita reti syukur..
seriusss!
dalam Quran pun Tuhan banyak tekan ayat untuk syukur (salah satu dia = sila rujuk surah ibrahim ayat 7 "kalau kamu bersyukur nescaya aku akan menambahkan kepadamu")

So method pertama:

1) JANGAN  BANDING DIRI NGAN ORANG LAIN YANG LEBIH DARIK KITA..?

Aku nak bagik contoh..jom kita sembang pasai kakitangan kerajaan yang dapat kelebihan sungguh-sungguh banyak dalam belanjawan 2013..yahh isu ini amat hangat..swasta?
ada swasta yang lagik advanced pada kerajaan, means that bonus 5 bulan yang dasyat woo..tapi ada swasta yang lagik teruk darik kerajaan iatu kalau anda ada degree pun gaji anda boleh takat 1200 saja..
tak percaya? tolong la percaya ^^

Jadi untuk geng-geng yang tak dapat macam YANG KITA IDAMKAN..sila jangan dok perati orang lain yang lebih walaupun kita dok serumah, sebaliknya usha la sapa-sapa yang jauh lebih susah dari kita? banyak boleh carik..tengok kanan dan tengok kiri ^^

Aku nih 3 orang dalam rumah aku orang kerajaan, benefit tu tak yah kata, tapi macam mana aku nak bersyukur?
Mudah, abah aku ada kawan, kawan dia ada tunang, tunang dia ada degree tapi gaji dia RM 1200. Bulan-bulan kena bayaq keta bapak dia sebab bapak dia request keta sebab dia ada degree, mana minyak lagik, mana makan lagik, keja plak amat-amat tertekan.
oh awat dia tak keluaq? yang nama dia rezeki tu bukan hak kita, merata dia mintak tapi tak dapat..sekian terima kasih..
Renungkan..seorang yang dah berumur 28 tahun, bukan tak dak kelayakan, besaq kelayakan dia tapi?  tiba-tiba rasa sangat bersyukur...

Pastu aku ada kawan, kawan aku ada diploma, tapi gaji dia rm 600.., nak banding ngan aku sedap jugak..
bayangkan dia nak sara famili dia lagik, makan lagik, minyak lagik..uishh la untung banyak dah kita ni..

Seterusnya, tengok sedara seislam kita kat PALESTIN..ok noktah..tak syukur jugak tak tau la

2) SILA KEJAR PANGKAT..eh JANGAN KEJAR PANGKAT.

Aku paham why kita pulun nak kejaq pangkat. Nak nak plak kita ada degree dan ke atas kan. Bila ada pangkat gejala-gejala di bawah ini akan berlaku :

- orang sengih dengan begitu indah kat kita
- orang kagum kat kita
- orang er er..dah la sikit-skit satgi tak pasai-pasai blog ni panjang pulok..hahah

Kalau aku, pangkat tu bukan tak penting, buleh la sikit sipi penting (puii) tapi kalau kita jadik bos tapi kita tak reti nak buat keja, malu la jugak, pastu bongkak plak kan..hahah..tapi heii im the boss kan..so??
Walaupun kita jadik bos dengan kebolehan tapi jadik bos tu bukan benda yang senang, sebab berkebolehan la beban tu jadik berat..sebab kita tak cakap pandai saja :)

Dulu dulu, masa zaman muda-muda (la ni muda la jugak tapi berusia sikit la) time-time aku baru masuk keja, fuhh..bab syukur tak yah sembang la ngan aku, MEMANG TAK RETI LANSUNG..SIKIT-SIKIT MERUNGUT...silap-silap ketaq pala cakap pasai syukur..hahaha
tapi bila hari berlalu,lepas bapak aku BRAINWASH aku,TARBIAH aku, aku pun pi keja, buat keja, cukup bulan dapat gaji, dan ya experience pun aku dapat, bukan takat pasai komputer tapi pasai ORANG..yaaaa macam-macam ada ^^

Bukan apa, bila kita buat keja kita harap something, susah sikit la, contoh dia  camni :

A: Oi ang mai rumah aku sat, tengok tengok komputer aku tuh..jadi apa tak tau,. ang buat apa pun takpa la aku bagi RM 100 kat ang.
B: wowwww...orite-orite

So si B ni dengan pengharapan RM 100 dalam kepala pi buat komputer kat rumah si A, tengok tengok simple ja Si B ni buat..alaaa defragment ja pun..bila tengok keadaan tu si A ni bagik la RM 30 saja
Jadik secara tak lansung Si B ni mesti la rasa tak puas hati sebab dia  mengharap RM 100 tadi...

tapi cuba kalau dialog tadi camni :


A: Ang mai rumah aku sat, tengok tengok komputer aku tu..jadi apa tak tau,.
B: orite-orite


So si B ni pi la rumah si A ni without harap apa-apa.
Bila dah siap :

A: terima kasih wei..nah RM 30. ni ja aku ada, lepas-lepas ni aku belanja hang makan ka
B: ha sama-sama..takpa-takpa..

Si B tu pun terima duit tu dengan senang hati..

Jadi pengharapan tu tak dak..orang putih kata you dont expect more..means that as is saja la..dapat brapa pun takpa..so even kalau perbualan yang atas tadi tu pun boleh ja kalau nak buang tak puas hati tuu...BERHENTI BERHARAP..yaaaa...itu key dia
Sebaik-baiknya better harap kat Tuhan la..sebab qadak n qadar kita ni kita boleh ubah dengan DOA dan USAHA..yaa darik kita sakit hati tak ketahwan hala, baik kita usaha to do something kan kan kan.. (mata bling-bling)

3) BANYAK SUJUD SYUKUR WALAUPUN ATAS HAL YANG KECIK DAN BUAT SOLAT HAJAT

Hari ni agak-agak ada sujud syukur? alamak!
Ada sahabat aku penah kata "kalau nak ikutkan bernafas tu benda besaq kan, tapi kita tak reti syukur pun..iskisk"
Tuhan bagik hidup tu pun dah satu rahmat tapi kita? iskisk sombong, ramai mana yang mau sujud syukur sebab Tuhan izin bernafas saja? bukan susah pun, lepas solat tu sujud sat..nak sujud tu pun la payah benor..

Macam tu jugak solat hajat, 2 rakaat saja. lepas magrib cuba buat, kalau tak mintak ngan Tuhan camna nak dapat kan? semua harap mai golek-golek depan mata saja, pastu bila tak dapat salah Tuhan..dah la Tuhan bagik hidup, baru tak dapat yang kita nak sikit dah melenting..tu tak kira part dosa lagik...tak malu sungguh!

Okeh..buat 3 ni dulu, no 3 jangan tinggai..mula-mula memang berat..tapi jangan tinggai..insyAllah hati lapang
nak lebih lapang, banyakkan selawat ya sahabat ^^

Dulu masa aku kena pi dan balik keja dalam hujan naik moto pakai baju hujan, aku rasa sakit hati, rasa sedih ,tambah tambah bila ada keta ikut suka teradap saja bawak,
Tapi la bila aku kena redah hujan, kadang-kadang demam dan ada  keta penah hampir-hampir langgaq aku, tapi aku tetap rasa tenang, ikut petua abah, pusing kat keta tu dan senyum, angkat tangan buat best..hahaha...hati tak sakit jiwa rasa tenang!

So bila kita dah usaha untuk buat sesuatu tapi Tuhan tak izin tu maksudnya tu bukan rezeki kita..
Sebab Tuhan tengah rancang nak bagik kita benda yang jauh jauh lebik baik..oh baiknya Tuhan!
Jadi BERSYUKURLAH! ^^

P/S AMBIL MASAMU SAHABATKU SAYANG, BELAJAR BERSYUKUR, IMAN NI ADA NAIK DAN TURUN NYA, BILA MAI PERASAAN TAK SYUKUR TU CEPAT-CEPAT SOLAT HAJAT DAN MOHON MOGA TUHAN BUANG PENYAKIT HATI TUU..SELAMAT MENCUBA..

wasalam..

Monday, September 10, 2012

Tajuk dia nak letak farid sentap la kot..buleh dak?


Assalamualaikum

“Gurl suka  lelaki yang handsome saja”
“Gurl suka lelaki yang  kurus saja”
Status holololo (sebut dalam nada pujuk budak kecik)  atas ni  aku selalu nampak dekat laman-laman social macam hi5, facebook, friendster, my space dan tagged (ni ja aku penah main..hahah).
Balik-balik sentences tu keluaq.

Sedangkan kalau tengok situasi bawah ni :

Di satu kenduri
“La ni mcama trend kan, kalau pi kenduri, mesti yang pengantin pompuan kecik saja, yang lelaki chubby, gemuk-gemuk sikit kan”
“La bini sikit punya lawa, putihhh, segak..yang lelaki alahai, sikit pun tak segak!”
“Awek segak, pakwe muka macam pecah rumah”

Mungkin si lelaki meletakkan piawaian yang tinggi untuk calon perempuan pilihan nya.
Dah dia ngorat yang lawa, kurus, putih dan complete package so susahla dia nak dapat.
Orang lawa sapa tak mau kan?

Dan as a perempuan, based on my experience (eceece) perempuan ni dia jarang memilih, sebab tu bila kita tengok ja couple suami isteri kat luaq nuh, payah nak jumpa perempuan cantik bergandingan ngan laki handsome..kalau ada pun satu dua saja..boleh bilang..rare sangat..

Even kalau kita sendiri pilih barang nak yang elok,
Jadik kita semua sebenaqnya pemilih jugak
Berapa kerat sangat nak bela kucing yang ekoq pendek, muka penyet dan badan kurap kan..hahaha

Walaubagaimanapun tak semua lelaki gitu.
Mungkin ‘lawa’ tu adalah yang sedap mata dia memandang.
Ada jugak seorang rakan penah cakap kat aku
“bini aku gemuk tak pa, janji tak hitam”

Tapi ada sorang bro dekat shorubber cakap
“Lelaki ni dia bukan carik yang cantik sangat pun, cukup sedap mata memandang, paling penting dia nak yang faham dia, cantik tu number 2”

Dan seorang kakak di shorubber jugak penah cakap kat aku :
“Ingat satu saja.... Dia dah atur yang terbaik untuk kita. Cantik ke hodoh ke bukan pointnya....akak selalu jugak compare diri dengan orang lain. Tapi tunang akak cakap, cantik seseorang tu lahir dari hatinya yang baik....so jangan jadikan ia sebagai satu kelemahan....never blame the others jugak sebab mulut depa hak depa nak cakap apa...bukan smua betoi pun kan...hehe”

Seorang  sahabat shorubber, penah jugak cakap :
“Awak mungkin bagi sesetengah orang awak tak cantik dari luaran. Dari dalaman bagi saya awak cukup sempurna. Mungkin kalau awak yang berkahwin dulu, saya rasa pahala yang awak himpun sebagai isteri cukup sempurna tiada cela dan mungkin suami awak tak pernah masam muka kat awak.Sebab awak halus tahu dosa pahala dan batas wanita, sebagai isteri ..”

Ya pesanan di atas sedikit terkesan di hati.



Kriteria yang sering dikatakan cantik :
-Kulit putih
-Kurus
-Muka ala-ala korea?
Semua ni adalah gara-gara Korean drama yang menjadik kegilaan orang. Jadik kalau sebut cantik, handsome, semuanya pusing kepala ke korea lah..”aku nak serupa itu”

Ada jugak yang minat ala-ala mat saleh ataupun minah saleh punya muka.
Waktu zaman industan femes dulu-dulu, masa tu gamaknya semua nak carik yang muka industan la kot..sebab tu bangla buleh kawin orang malaysia kot…hahah..kot saja..aku pun tak tau..tak penah amik port bab-bab kawin masa kecik-kecik.

Kalau aku plak, aku ada satu penyakit er apa nak sebut ya nama penyakit ni
Hurm..buleh dak panggei dia “tak bersyukur” ? ka nak panggei dia “rendah diri tahap gaban”?
Hah~ mana-mana pun buleh kot?
Dok dok, nak sambung bagik senang sebut lah..tak syukur + rendah diri = tak syurendiri? Haaa cam sedap ja..hahaha
Susah nak buang penyakit ni..dah kronik dah..kalau kanser dan tahap ketiga dah ni..

Kes nya masa skolah menengah panggilan untuk aku = betty
Pastu sapa-sapa agak nak menyakitkan hati kaum adam kat kelas aku,
Simple, ejek saja sifulan-fulan itu dengan aku,
So apa lagik, melenting la kaum adam ni..(waaaaa..tacimm ar weii)
“Agak-agak la nak kata pun wei, ada ka kata aku dengan faridah, kata la aku ngan hak putih-putih sikit”
Masa kelas lukisan bebas kat luaq kelas :
“woii betty tepi sikit, aku nak lukih ni, hang tu menggangu pemandangan” sambil buat tangan suruh ketepi
-_-“
Haishhh..Femes jugak aku ya..

Sahabat aku masa tu slalu positive kan aku
Kata dia :
“La maksudnya farid ni lawa la sebab betty last-last jadik lawa”
Aku sengih tawaq..susah nak dengan nasihat..
Maklumlah otak dah payah nak program balik..
Sahabat aku tu pulak girl yang femes kat skolah sebab lawa,
So lagik la aku susah nak makan nasihat tu..gahaha (sapa soh makan, orang soh dengaq..zzzzzz)

Bila nampak ja orang cantik aku mesti nak tengok banyak kali
Sambil-sambil tu pulak sambil kagum hebat-hebat
“uishh lawa noh dia, dah la putih, umuq 27 nampak cam 20, belajaq baguih pulak, pandai masak,  tenang ja tengok”
Gitu lah lebih kurang ayat aku tiap-tiap kali..

Jadik penyakit tu still aku susah nak rawat
Nak nak pulak dalam family aku, aku sorang pulak yang hitam dan kurang lawa la kot..hahaha
“ La yang adik dia dua-dua putih noh, mai tang kakak dia..hitam ikut abah”
Lagik la sentap oii..adehh mak cik ni pun satu..cakap la kurang putih, tak la sentap sangat..hishhh..
(sila lihat gambar adik lelaki aku di bawah ini..hahaha )















Tapi la ni tak teruk dah la..sikit-sikit tu buleh la..nak kata tak dak, nampak sangat berbohong..hahah
“Sapa kata anak ibu tak segak, macam combi, lawa aihh..kakak tu saja tak perasan”
Hahah sedap hati sat pastu jadik balik penyakit tak syurendiri aku tu..hoh~
tapi tapi, combi?







ibu biaq betuiii?? hahahahaha
okeh okeh maksud ibu aku, combi dalam cerita kasim selamat tuuu..hishhh...





Kesimpulan nya ni semua salah media..(aik???)
Hahahah dok dok saja nak carik benda nak pi salah
Padahal yang salahnya aku sebab tak reti bersyukur oiiii..

Haishhh nak kena lempang laju-laju farid ni..
-_-“
(ni kalau sahabat-sahabat aku nun jauh di sana,akak-akak shorubber nampak entri ni, mau kena tarbiah aku..hahaha)
Okeh dah..berenti meroyan untuk kali ni..hoh~

Wasalam. 

Sunday, September 2, 2012

Berenti gaduh sat boleh dak?

Assalamualaikum,

Berpuluh? Beratus atau  dah berjuta yang teguq
Kritikan ? umpatan ? cemuhan ? kejian ? teguran ?dan fitnah?

Aku penah cakap dakwah ada banyak cara..
Aku penah cakap jugak ’zaman sekarang, cakap apa pun salah’

Bila sokong dikatakan si syaitan
Bila bangkang dikatakan terlebih alim
Bila teguq dikatakan tak layak
Bila cerita dikatakan ’melayu ni cepat melatah’,
’melayu tak banyak membaca’

Aku suka membaca
Tak kira internet ka, buku ka
Ikut mood jugak dan oh tolong faham
Aku belum habis baca semua,
Ilmu yang ada pada aku terlalu sedikit tapi itu bukan  la alasan untuk tak berkongsi,
Malah kita sebagai manusia sentiasa belajar sampai ke akhir hayat kita...

Apa semua ni?
Ya di sini seperti biasa aku akan  keluarkan pendapat atau mungkin kesimpulan dari setiap perilaku yang aku lihat dan
Opkos la  aku akan berkata ayat di bawah ini setiap kali aku menulis sesuatu pendapat supaya incik-inck dan puan puan sekalian tak ’naik hangin’
”agak-agak tak boleh terima, hangpa hanya perlu baca, tak payah susah-susah terima, bajet-bajet rasa blog ni adalah sampah, sila lari jauh-jauh dari blog ini sebab jangan sesekali lupa yang aku bukan malaikat tapi manusia ”

Tertarik dengan sebuah tulisan aku bukan malaikat

Awat kita semua kena bergaduh?
Menunding jari? Bertikam – tikam lidah hanya sebab satu benda yang tak kita setuju?

Bukankah wujudnya satu kaedah yang nama dia perbincangan berhemah?
dan please hormat la orang lain walaupun kita tak sependapat...

Rata-rata segelintir komen yang dilontarkan untuk sesuatu isu amatlah menyedihkan baik yang menyokong mahupun membangkang...

Kalau yang sokong, tak lepas darik cuba menunjukkan diri nya lebih baik dari yang lain
Contoh komen :
”tah...saya pun sokong dengan admin, bodoh ja..tak tahu hukum lansung”
”baru setahun jagung kenal islam dah nak meroyan”

Kalau yang bangkang plak :
”semuanya tak bleh, semua nya salah, cuba jangan jadik jumud, islam tu kan luas..sampai bila nak berkembang..semuanya nak cuba jadik ustaz dan ustazah..dahh start meroyan dah ustaz dan ustzah fb ni...”

er agak-agak patut kah aku terang tang mana silap komen-komen  ni?
Masing-masing ada akal untuk menilai

Dan pastu, wujud plak komen-komen camni :
”macam ni ka orang islam menegur orang?”

Agama jadik taruhan di mana-mana
Agama jugak disalahkan sebab kurangnya ilmu
Agama jugak tengah hangat didebatkan

Agama tak pernah salah!
Yang salah penganutnya...

Betul la kata kata sorang hamba Allah  ni ”kalau la Rasulullah tengok kita berfacebook”
”kalau la Rasulullah tengok sikap kita..”
Allah.... teringat benda-benda ni saja dah buat aku nangis!

Salah ka isu yang kecik kita teguq  banding ngan isu yang besar?
Salah ka untuk kita guna bahasa yang elok-elok dalam teguq?
Salah ka bila orang tu tersalah, kita nak bawak dia balik?, kita nak bimbing elok-elok?
Awat salah ka?

Bila isu small-small kita teguq dan sembang , keluaq ayat ni:
”lawak la hangpa ni, isu kecik pun jadik hal, punya banyak isu besaq yang lain”

Sungguh la..ada betoi apa yang dia ni kata, banyak lagik isu lain,

Dan tapi..tetap ada tapi jugak…kalau nak padam api biaq dari mula-mula dia dok nyala, kalau dah besaq, susah sikit cara dia..

Yang pasti bukan semua ada kehebatan untuk teruih pi teguq atau selesai masalah yang ’big-big’

Yang si pengkomen ni pun satu, kalau boleh tu, ala kadar sudah la dalam berkata-kata..
biaq tenang sikit bila membaca,
ini bila baca terus naik mood gaduh orang lain...adehhh..

Zaman la ni,

Bila teguq salah, tak teguq salah
Bila cerita artis luaq, dia kata artis malaysia banyak lagik, awat dok kalut artis luaq
Bila teguq artis malaysia, dia kata kita ni mengaibkan orang islam..siap tambah lagik punya la banyak artis lain tang malaysia ni awat artis ni jugak kita nak teguuq...
Pulak dahhh???

Pastu ada plak yang  bagik idea ’baik’
“kubuq masing-masing, diri sendiri belum tentu, nak nasihat orang, pi la bagik ilmu penuh di dada dulu baru nak nasihat orang”

Pulakkk...

Haishh la sayang oiii,
Nak tunggu ilmu penuh kat dada,, alamatnya kita jumpa kat akhirat besok-besok pun belum tentu penuh sayang...

Dah dah..aku pun nak stop meroyan sat..
Nak kena iron baju untuk keja esok...
Hahahah...lalalalalala..insyAllah ada time aku meroyan lagik..

Wasalam...