Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Wednesday, September 30, 2009

AURAT??

AssalaMualaikum....

Syukur alhamdulillah dapat cuti tambahan seminggu..heheh
raya sakan..isk isk MySpace(sakan ka??)


MySpace
AURAT.....
satu hal yang pompuan kena banyak jaga...
laki pown serupa saja..
tapi aku mau highlight kan pada pompuan...
heheh....
pakaian nowadays memang aku x paham...MySpace
susah mau paham n still aku xmo amik tau about pesyen yang ntah pa2...
mana x nya, lagik terdedah lagik mahai...lagik ketat lagik mau pakai....
baik amik baju then gunting2 bagi terbukak n pakai..
baik jangan beli baju baru if nak pakai yang ketat2...
after that bila orang tanya jawab ar "neh kan pesyen...kolot lah u neh"

isk isk...sedang kan pompuan neh if dedah2 pown dapat pa?
jawab2 aku mau gak tau paedah2 nya...
MySpacetnjuk sana, dedah cni, dapat pa?
dapat syok n bangga orang usha?
sunok sebab orang puji up 2 date?

aloo akak2, adeq2....mkcik2, opah,n all muslim women out there...
as a woman kita tahu pa mahkota kita...

ingat lawa ka bila pakai baju ketat2 nampk seketul2 pa yang xpatut...
then kita kata "is ok..as long as kita baik" MySpace
ada ka patut...
isk isk..analogi nya kat cneh aku mau bagi..
if la kita merompak bank kan, xkan kita nak bagitahu suma orang kita rompak bank
of course lah kita xngaku..

yang aku mau kait kat cneh
if kita neh baik x kan kita mau pi canang (bagitahu) people out there "weh aku budak baik"
apa da...orang yang benar2 beriman dia x kan bagitahu orang yang dia neh beriman n baguz
malah lagik tinggi tahap iman seseorang, lagik dia rasa kechik disisi Tuhan...


MySpace
aku cukup x besh dengaq bila orang kata
"alaaa..yang pakai tudung n tutup2 tu pown ingat baik ka? baguz sangat ka? lagik teruk ada ar.."
"tengok 2, pakai ja sopan tapi perangai..isk2..nauzubillah"
then da plak cita2 melayu yang sesuka ati pi buat tentang orang yang pakai tutup2 aurat neh jahat...(memang nak kena fire ngan power rangers neh)

meh cneh aku mau balas sket orang yang suka cakap pandai neh...,
memang sepatutnya kita senyap ja...wat x tau ja..
tapi da sampai tahap melampau mnjatuhkan maruah orang islam, aku xley dok diam
kena tegakkan balik (chewah~)

neh neh..betul..dia pakai tutup2 n dia wat jahat..
tapi cuba pikir...
dia x tutup aurat pastu dia wat jahat..
da brapa kesalahan dia?
2 da kan?

compare to dia tutup aurat tapi dia wat jahat..
at least dia tutup aurat kan..
tentang dosa dia, 2 antara dia ngan Tuhan...
x yah la kita nak argue atau soalkan...
saap kita nak soalkan?

if kita xmo wat, jangan soalkan orang len...
just think about it...
jangan sebab SEKOR ULAQ PATUK MANUSIA, SEMUA ULAQ KITA NAK BUNUH.. (pa punya peribahasa da - lebey kepada nila setitik rosak susu sbelanga)

da yang menggunakan imej untuk menutup kejahatan..
means bila diluaq cam len plak attitude n dressing nya..
depan certain people pakai bukan men sopan tapi bila diluaq tudung pown xpakai...
dia buat sebab mnusia..
bukan sebab Tuhan...
itu dia kena tnggung..
kita tetap kena bimbing n sampaikan nasihat...
n still DOA....

sapa lah kita mau sangka2 buruk atau pikir bukan2 tentang orang...
tengok diri before kata kat orang.....

moga2 kita sentiasa DALAM RAHMAT n KASIH SAYANG TUHAN....MySpace

Monday, September 28, 2009

MURABBI

Assalamualaikum...

Aku teringat pesan seorang murabbi yang aku amat hormati dan sanjungi

"kita jangan biarkan suasana menguasai kita tapi kita yang harus menguasai suasana"


betul kata beliau....
huhu..tiba2 tringat...

tu saja....

Sunday, September 13, 2009

ILMU

assalamualaikum...

heee.....ilmu lah plak...
wooo rilex2...xdak nak brleter punya....cuma mau kongsi pa yang aku rasa
n pa yang ayah aku cakap kat aku....
sebagai perkongsian bersama....
menda bek xkan nak makan sorang...hakhak...

wokeh...
if la aku kata "kita stadi or blajar or menelaah or pa ja lah yang da kaitan ngan stadi neh, semata-mata nak amik exam" (termasuk lah aku..waaaaaa)
wow..statement..iskisk.....hikhik

okeh...meh cneh aku nak explain panjang sket...ahaaaa
tapi bEforE aku memulakanya better lah aku kuaq statement:
"XSUMA SAMA, XSUMA CAMNEH, XSUMA CaMTUUU"
so so nobody yang xpuas ati kemudian2 ari....

wokey..ehemmm....betul ka pa yang aku kata neh?
aku sangat setuju ngan statement tu sebab aku pown macam tu..hahah..
cuba kita tegok dirik kita balik...kita dapat pointer besh gila
kita bab2 teori cekang beb..xyah ar nak argue..mesti menang punya...
tapi bila datang pada buat keja?? kemahiran?
boley ke bro?? beb? minah??

itu if teori cekang..maksudnya tahu lah jugak kan..camna kalo hafal ja..
maksudnya pa menda xto...jangan tanya banyak...hafal ja....bcaa ja...nanti masuk exam kuaq punya suma..
paih exam lupa habeh...halamak rugi nya...
bila org tanya or soh wat....
"errrrrr....xto lah"
"x blajar lagik neh"
"la neh aku xnak pikir lah"
hakhak alasan xbleh blah...

haluu....meh la kita sama2 bangkit darik tido yang panjang...
jangan lah kita stadi sebab exam lagik...
ilmu tu yang pnting....
kalo pointer tinggi tapi keja xto wat nak watpa...
memang ar pointer tu mudah nak dapat keja..
tapi if lepaih dapat keja majikan soh kita wat tapi kita xto?? so?
alahai free2 ja paih tempoh percubaan orang xmo amik...
lagi besh if x dalam tempoh percubaan pown, kita hold satu position (jawatan) yg tnggi tapi xto wat keja
halamak....no one respect u lah...even they leh tipu kita punya
buat penyelewengan...kita leh tau ka if xdak ilmu???

hurmm...thats why bila kuaq darik tempat blajor xdak keja...
kita asa keja tu kena mai sendirik kat kita...(tunggu twran lar)
bukan nak mencarik sendirik..
atau2 kita carik keja ngan kerajaan ja...
memag ar terjamin tapi kalo kita blajar semata-mata nak keja ngan government, xkreatif lah namanya...
atau kalo kita dok dalam sesuatu kos tu mesti keja ngan kaitan kos tu ja...

contoh nya kalo amik jurusan komputer kita kena juai or bukak kedai komputer??
da orang blajar bidang komputer tapi juai cabai...
gila ka hapa aku neh? blajar tinggi2 last2 juai cabai...
bukan lar..maksud aku...orang tu guna teknologi yang dia blajar untuk create satu sistem siram pokok cabai dia ikut time....
hah 2 yang aku maksudkan....kita sndirik yang kena kreatif....

n fitrah sebaga manusia asa sedey if kita xdapat pointer besh2 or tnggi...
tapi if kita dah usaha tapi xdapat..nak wat camna??
mende 2 dah dugaan wat kita...
as aku slalu kata..."as long as kita dah usaha"
jangan ar xusaha tapi arapkan keptusan 4 flat golek2 menari break dance depan mata....

jadik na kita pilih?
1) pointer tinggi siot tapi keja satu haprak xto wat
2) pointer besa2 ja tapi keja tau wat
3) pointer tinggi siot n keja pown tau wat


mesti ar suma org nak yang ketiga kan....normal as human..xto lah kowt da mnusia xmo brjaya...
xsuma orang bertuah or got that rezeki cam person n0 3..everyone is different....
segalanya dari Allah...


jadik pikir2 lah....jangan belagak bila kita teror tapi sebaliknya muhasabah dirik...
yang pasti ilmu tu milik Allah.....

RAMADHAN

Assalamualaikum

Syukur ke hadrat Illahi kerana maseh izinkan aku utk bernafas arineh....

pejam celik, tarik nafas, lepas, tgok2 dah nk abeh posa....
msa berlalu Ya Allah...pantas sngguh...laju beb...
asa sayu jak kan...bila ramadhan bln yg benuh ngan kberkatan yg xterhingga neh brlalu cmtu ja kan....
di tmbhkan pulak if ramadhan kali neh kita xgunakan sepenuhnya.......
n kita plak da buat dosa msa ramadhan neh......
samada kita sndirik sedaq or tak....

erm...2 lah kan...mnusia....
xpenah nk mghargai nikmat yg Allah bg....
sdgkan bln neh lar doa mudah dimakbulkan.....
syg syg.....

arap2 puasa neh jgn lah bg kita letih n penat..mintak djauhkan...
means kita posa tp in the ends amln tu juz bg kita letih n penat semata-mata
or juz tahan lapaq n dhaga..yg len???
pa pown xdpt....
atau kita skadar posa sbb org len posa?
sbb mak bapak kita soh posa?
sbb kalo xwat nnti org pndg slack?
mcm2 ragam beb...

da yg panas baran msa posa...
da yg buat muka letih gila...
da yg dh xto nk senyum...
da yg mmbeli smpai penuh meja...last buang sbb xhabeh...
da yg still buat jht...
da yg abehkan waktu siang ngan tidoq...(xdak menda nk wat..agpown bkn leh mkn)
da yg jadikkan ramadhan sbg alasan xley nk wat aktiviti riadah, bersukan...
da yg mkn xigt smpai tarawih xley nk p....
mmg nk sebut suma penuh post neh...
eheee...
pndek kata mcm2 cita nya...

tp xsuma yg xbek...byk gak yg bek..

wlaupun spatutnya bkb hnya bln ramadhan ja bru nk bca quran
tp bila ramadhan

byk yg bca quran, tadarus sesama
byk jugak yg brsedekah (beli kueh derma kat masjid)
gtong royong wat bubur lambuk..
berbuka sesama...(time neh nk erat ukhuwah) - yg sah ja yek..bkn berdua ngan aweks or pakwe
kita bgn awai tuh...mau sahur
kita blajar cmna ssh nya org yg xmmpu or miskin....cmtu lah asanya mkn juz skali or 2 sj dlm sehari
kita bykkan amln...n n n byk lagik lah...

i2 lah ramadhan...nmpk ja cam lama..sebulan..tp bila lalui tgok2 nk abeh dh pown...
erm...
hargailah msa2 yg tinggal.....buat sehabis baik..
skurg2 nya kita berusaha..kan??
huhu.....selamat beramal.....