Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Wednesday, May 15, 2013

Tunang

Assalamualaikum,


sumbangan gambaq google..heh~ mustahil tangan aku seputih ni..haha

Tajuk kena la bertujuan nak bagik orang klik kan..hahah

Bila cerita bab tunang ka, kawin ka orang mesti ingat kita dah ada calon kan?
Opss bunyik macam nak promote single ja ni..haishhh mana ada..kena habaq jugak
nanti pakat salah faham sebab aku tulis tajuk-tajuk gini..hoho..(ada sapa-sapa nak kira aku dengan kawan yang tengah single dak?..hahahah okeh aku melawak ja..adeh)

Sekali sekala kalau seorang yang single seperti aku nak menulis perihal orang yang dah ke arah 'itu' tak salah kot kan kan..sekadar nak kongsi-kongsi, pastu cakap pandai..hahah
Dah tu plak aku tulis sebab makin ramai kawan-kawan aku yang sebaya dah tamatkan zaman 'muda'
(kawin = tua..hahahha jangan marah..sesunggunya aku saja gurau-gurau..alaaa u olls ni..erk..) ececece alasan ja nih..hahah

Baru baru ni masa duduk- duduk sembang dengan abah,
Abah ada cakap pasai tunang..sebagai pengetahuan katanya..
Mula-mula aku cakap jugak "ambuih dok tak dok cakap pasai tunang, calon pun tak dak"
Pastu aku tak sangka plak apa yang abah aku sampaikan tu sebijik macam yang aku pikiaq selama ni..
Sebab aku ingat untuk orang yang macam abah aku mesti la dia nak ikut adat kan.
Tup tup lain pulak..hahah elok jugak bapak aku cakap pasai benda-benda ni kan..
Mana la tau Allah izin ada orang berkenan..erkk..hahah

Kisahnya bermula di satu malam lepas masing-masing sudah makan (perbualan sebelum tu rasanya tak perlu kot aku masuk sini, aku skip terus ke bab 'tunang')

Abah : tunang ni patutnya diam-diam saja, tak yah dok habaq kat orang..cukup kalau famili-famili dan kawan-kawan dekat ja tau, kalau tak jadik pun tak dak nak malu apa ka...Kalau ikut abah, tunang tu tak yah susah-susah buat hantaran tu semua, cukup bawak cincin, 'tanda' kata dah tunang..pastu biaq adik-beradik ja yang ada masa sarung cincin..sudah, baju pakai ja baju yang tutup aurat..sewa ka, make up ka tak yah..

Aku : tu la, kakak dok pikiaq benda yang sama, macam buang duit jugak atas benda yang tak pasti, bagi kakak benda ke depan tu kita tak tau lagi la apa nak jadik, nanti nak kawin nak keluaq banyak jugak duit, tunang nak keluaq duit lagik..adeh semput..kita ni terikat dengan adat sangat kan bah...kalau kakak la Allah izin, nak sangat buat macam yang abah kata..cukup 'ala kadar'..

Abah: kita dah set macam tu, orang lain buat camtu, kita pun nak buat camtu, takut nak buat hok 'lain' sikit..takut orang kata,.tapi sebenaqnya nak susah kita jugak,.bila buat ala kadar, tak jadik pun takpa, tak dak la nak bagi balik hantaran ka apa ka, cukup bagik balik cincin kalau depa nak balik..duit pun takat keluaq tak teruk sangat habuan cincin,..kita ni nak sangat jaga 'imej', juai 'ego'..bukan la abah nak kata yang kita kena negatif dok pikiaq benda tak jadik tapi kita kan manusia, buleh rancang saja, nak tentu tu Allah jugak..

Habis dahhhhh..heheh

Cukup kot takat tu dulu, aku rasa apa yang aku nak kongsi pun dah aku muntah-muntah abeh kat blog ni, by the way, apa yang aku sharing-sharing dengan anda ni bukan lah bermaksud benda ni betul atau aku nak soh ikut cara ni , this is apa yang aku ngan bapak aku bincangkan, means boleh jadik ada yang akan ikut cara ni, boleh jadik sekadar tambah pengetahuan..

Hopefully tu as the one who discuss buleh lah praktik kan..haha..tak tahu lah kedepan macam mana..Allah Maha Mengetahui..moga-moga Allah izin bila sampai masa aku nanti, aku buleh buat just the way i want..

Apa-apa pun kita rancang lah tungging terbalik camna pun tapi last-last kena balik kepada Allah, lepas usaha, doa serahkan pada Allah..sebab Allah tu kan sebaik perancang..

Wasalam

p/s  Kalau pun kita tak dak sapa-sapa, jangan risau..ALLAH pasti temukan bila sampai masa..kena YAKIN saja..YAKIN tau ^^..


JAMU MATA :
haaa simple gini kan lawa..

simple dan cute..heee
erk..,biaq betuii? hahaha
hahahah makin pelik zaman la ni

nak habaq kata budak IT -_-"

macam ni pun buleh..hahah
peminat game tegar..hohoho

er..suka tanam pokok? XD

tak tau nak kata apa dah..hahaha..

2 comments:

Anonymous said...

Adat x penting.. Org skrg dh bole berfikir.. Yg patut kita ikut adalah sesuatu yg bersangkutan hukum lbh pnting kan... Kan kan...

wan asparina said...

i like... ;)