Masa

Isk iSk

My photo
Rumah papan atas bukit mengadap ciptaan NYA...subhanallah CANTIK!! dan tersangatlah cool..ALLAH tu hebat!

Tuesday, May 21, 2013

Yes hidup memang la camni

Assalamualaikum..

Hi u olsss.... mat kiah back in the houseeeee..hahahaha (erk...mat kiah mana pulak dah..)..Sudah-sudah la meroyan wahai farid-_-"

Mukadimah tak berilmiah lansung..hoh~
Okeh okeh as a promise to one of my friend a.k.a "orang tua" (ini nama panggilan beliau)
Aku telah mengeluarkan perkataan "ar nanti aku update pasai ni dalam blog..hahah"
maka disebabkan aku telah terkeluar ayat tu aku kena lah menulis jugak...haishh

So this post bukan sekadar untuk beliau, tapi untuk diri aku sendiri dan for those out there lah yang rasa buleh amik buat pengajaran sikit-sikit..mana lah tahu kan kan..


















Apa yang kita faham bila tengok word dekat gambaq ni?

Pernah dak kita duduk dalam situasi atau pengalaman atau  kita nampak kat orang lain atau kita yang buat kat orang..hahah :

-  Kita pulun gila stadi, kawan kita plak buat derk ja, rilex..siap main game lagik, pastu tup tup tengok bila result keluaq tak tara mana pun result kita tu tapi kawan kita yang main tadi plak yang dapat high score.

- Penat tungkus lumus buat assigment, kata ber'group' tapi lepas kita dah siap buat, yang lain main letak nama ja.

- Duduk satu rumah skali, masak kita yang masak, cuci kita yang cuci, beli kita yang beli, yang lain?

-  Kita sedia la kemudahan untuk diri sendiri contohnya broadband, kita bayaq bulan-bulan tengok-tengok kawan kita selamba guna tanpa rasa bersalah.

- Member-member sama baya dah buleh pakai kereta dah, kita ni dok terhegeh lagik naik moto.

- Bila jumpa cikgu ka, lecturer ka punya lah nak mengelak sebab 'malu' nak habaq keja kat mana, keja apa, jawatan apa.

- Member lain pakat sambung blajaq tinggi-tinggi, kita ni dok kat 'takuk' lama lagi

- Member kita sama baya masuk keja teruih jadik bos, kita ni dok pegang tittle "assistant" lagi

- Kita suka, sayang, tangkap cinta ngan mamat/minah ni,.pastu lepas usaha semua tengok-tengok dapat kat orang lain jugak. 

- Member kita banyak dah kawin, ada anak, kita ni asyik DOTA  ja (DUNIA ORANG TANPA AYANG..hahah memandai ja ubah ya) 

- Kita beratuq punya panjang dekat kaunter, tengok-tengok VVIP mana tah, terus masuk dalam ja.

- Punya la susah kita pi interview, dah la jauh,duit pun terbang banyak, tengok-tengok dah ada orang 'dalam' tolong kira untuk minah/mamat tu..huh~

- Tudia dia tu, tak yah susah pun semua mudah, belajaq best student, stadi dapat scholar no hutang at all, dapat keja mudah government /swasta, kawin pun mudah..senang nya jalan dia

Cukup list-list tu dulu, dah buat kita rasa angin satu badan kan? Tujuan aku menyenaraikan semua ni bukan nak bagik rasa sakit hati, ada yang aku penah kena dan ada yang aku tolong jadik kaunselor untuk orang-orang sekeliling aku yang kena..Tapi motif nya aku nak ajak kita sama-sama berfikir..Nak ajak 'kembali' ..nak ajak untukbelajaq 'menerima' apa yang dah ditetapkan untuk kita after kita dah berusaha.

"Cuihhh dia ni bab nasihat orang pandai la, tah tah bila kena kat dia lagik teruk apa"

Yes betul, bila nasihat orang memang pandai, bila kena kat diri sendiri fitrah kita sebagai manusia ada rasa sedih..TAPI apa yang kita buat dengan rasa SEDIH tu? apa yang kita buat untuk kurangkan rasa SEDIH tu?
atau mungkin rasa tak PUAS HATI, rasa DUNIA sangat tak adil..
Dan as manusia aku jugak seorang yang lemah, terkadang sewaktu iman lemah yang disebabkan kezaliman diri sendiri, rungutan jugak terkeluaq..

Tapi sekurang-kurangnya kita boleh sama-sama  pujuk hati, sama-sama usaha untuk 'baiki' diri, mana tahu dengan ingat-mengingati begini kita lebih di izin Nya untuk jadik super 'kuat' menempuh hidup yang kita set dalam diri   "tak adil"

Cuba kita ambil balik dari senarai-senarai yang ada tadi, lepas di summarize dan dicari punca  perkara yang selalu kita rungutkan = harta/ money..Dunia sekarang semuanya tentang duit...Betoi dak? sebab apa dari duit tadi wujudlah benda lain yang tak puas hati tu...kurang jelas? sat aku bagik contoh :

Tolong bagitau aku kita belajaq tinggi-tinggi sebab apa? nak pegang pangkat tinggi kan? sebab apa?
Sebab gaji banyak..Bila gaji banyak means pekerjaan tu mesti la yang hebat-hebat kan? bila keja dah hebat, duit berkepuk, kita buleh kawin, beli rumah, beli kereta, dan HIDUP.. (Untuk yang nak belajaq sebab ilmu, congratulation..)

Dahtu kalau kita tak belajaq tinggi  sekalipun kita carik keja untuk apa? bukan sebab DUIT ka?

Ya kita perlukan duit, so disebabkan duit kita tend to banding diri kita and orang lain..kita akan asyik rasa sedih bila kita tengok orang lain yang jalan hidupnya Allah izin jauh lebih baik..mudah..ditambah plak persepsi masyrakat sekeliling "kau banyak duit kau bagus" back to yang aku sebut tadi bila banyak duit mesti dia keja bagus kan? bila keja bagus orang pandang kita tinggi..

ITULAH  'kita'..Susah nak merasa cukup, susah nak syukur, susah kalau tak banding..SUSAH semuanya..
Betoi ka susah atau kita yang jadikan 'nya' susah?

Sekali-sekala duduk, muhasabah diri. Contoh :

Kita pulun gila stadi, kawan kita plak buat derk ja, rilex..siap main game lagik, pastu tup tup tengok bila result keluaq tak tara mana pun result kita tu tapi kawan kita yang main tadi plak yang dapat high score.

Dari satu segi kita rasa sakit hati, kenapa kita..?! wahh depa sedap ja main, tiduq, kita yang bersusah payah kat library, kita yang tungkus lumus siapkan semua, cari sumber..Arghhhh..
Tapi pernah kita pandang satu segi lagi? Eh segi apa pulak dah? segi tiga? empat? hoh~
Segi di mana ilmu tu sebenarnya kita dapat lebih, usaha kita yang 'teruk' untuk dapat ilmu tu, bila sampai di alam pekerjaan nanti dimana 'ilmu' yang jerit payah kita buat tu 'mungkin' dapat membantu..berapa ramai antara kita yang pandang dari sudut ni?

Satu lagi contoh:

Susahnya nak dapat benda yang kita mahu, orang lain mudah ja..Bertimpa-timpa kesusahan yang jadik kat aku, kenapa dia tu senang ja..

Betul kah orang lain mudah? dan betulkah kita susah?
Antara nikmat susah dan nikmat kesenangan, lebih baik lagi nikmat kesusahan
lebih baik lagi apa yang kita mahu tu susah untuk kita dapat, lebih baik lagi kita terus-terus ditimpa musibah..
(Ewah ewah budak ni..cakap  memang la senang..)

Tau sebab apa aku cakap mudah camni? Tolong jawab kat aku, zaman la ni, berapa ramai orang yang ALLAH beri nikmat senang, yang kaya raya ingat Tuhan? berapa ramai? memang la ada tapi persoalanya ramai ka? Bukan lebih banyak yang kufur ka, lupa diri..bila di uji musibah sikit terus terduduk..ha kan?
Pastu slalunya kita ni menangis time bila? ada ka orang kaya menagis sebab dia kaya? kita menagis bila kita sedih, jadi dengan sedih, sekurang nya kita dekat dengan TUHAN..ya kalau dengan ujian kesedihan mampu menjadikan iman kita bertambah, bukankah tu bermakna Tuhan 'nak' kat kita..kan? Jadi setiap kali ditimpa musibah ingat yang TUHAN tu rindu sangat nak dengaq sora kita, sebab ada antara kita yang bila di uji 'senang' lupa diri, lupa TUHAN..ya sebab tu jugak lah antara salah satu sebab TUHAN tak izin kita senang..

"Ah, hang takpa la Farid, semua ada, bukan susah pun.."

Mungkin aku rasa aku slalu di uji kesusahan, payah nak dapat sesuatu dalam hidup atau mungkin aku menjadi manusia yang tak merasa cukup dengan apa yang aku ada sedangkan banyak lagik manusia di luaq sana yang Allah uji jauh lebih berat..

Tapi believe me, apa yang kita nampak kat orang tu bukan seindah yang kita sangka..Kita takkan tau keperitan seseorang tanggung untuk capai ke tahap dia hari ini, tapi as for me setakat la yang aku tau, apa yang aku nak memang aku takkan dapat mudah-mudah..serius..Contoh :

-Masa aku skolah dulu, aku ni otak lembap, payah nak masuk pelajaran, so aku kena usaha lebih sikit la, balik skolah stadi sejam, pukui 3 pagi bangun stadi, sampai ada yang kata kat aku "buat pa sampai nak bangun pukui 3 pagi stadi?"

-Teringin nak pakai handphone? Mak bapak aku ajaq, kalau nak apa-apa kumpui duit beli sendirik, so lepas abeh skolah aku kumpui duit and beli handphone secondhand by myself..Kata abah "abah bukan tak mampu nak beli tapi abah nak hangpa tau duit tu bukan mudah nak dapat dan at least hangpa akan appreaciate benda yang hangpa beli susah payah"

- Allah yang beri rezeki aku masuk poli..Sebab lepas aku habis SPM, aku apply U semua tak dapat, aplly POLI pun sebenaqnya tak dapat..eik? ya aku buat rayuan..aku masuk POLI dari rayuan..bukan check-check terus dapat..

- Famili aku bukan terus-terus senang, my parent start dari bawah, berterit susah payah besaqkan kami adik beradik, pernah susah tapi tak pernah la sampai tak makan, so far alhamdulillah cukup..sebab tu la abah aku pandai masak, disebabkan 'kesusahan' hidup banyak benda belajaq masak sendiri, jarang -jarang dapat melancong, buleh bilang dengan jari..benda yang paling aku tak bleh lupa pasai parent aku, sebab kami adik beradik teringin nak pi langkawi, ibu siap buat pinjaman koperasi semata-mata nak bawak melancong...dan lagik ibu penah cerita abah  duduk dalam rumah masa raya sebab tak dak duit lepas beli baju raya kat kami semua..masa tu aku ngan adik-adik kecik lagik,.

- Ada satu ketika aku pernah di uji sampai aku rasa lebih baik 'mati' sebab terlalu tertekan, asyik ditimpa musibah demi musibah..tapi syukur Allah izin aku 'kembali'..syukur Allah beri aku 'peluang' untuk bertaubat..
Ya aku juga ada masa silam, bukan lahir-lahir terus baik macam yang orang slalu cakap (erk baik lah sangat kan)..

Cukup sekadar contoh-contoh ni, tak baik rasanya aku cerita kesusahan aku, bukan nak habaq yang kononnya aku susah tapi sebagai pengajaran dan perkongsian.

Tudiaaa skali meroyan secara serius, panjang beb..apa-apa pun aku suka untuk kata, apa saja yang aku kongsi kat sini boleh jadik betoi, boleh jadik tak betoi..jadi jangan assume aku tau semua, cari lah sumber-sumber lain, aku sekadar berkongsi rasa, cerita..

Sekian terima kasih ^^

Wasalam

P/S Agak-agak kalau semua orang kaya, bumi ni ada lagik ka dok ya?




3 comments:

:: Cik Viva :: said...

DOTA?? comel kot gelaran tu..heheh..Memang sakit hati bila kita dah berusaha tapi takde hasil & lagi sakit hati ada orang dapat sesuatu dgn mudah je..ape2pun sabar na...=)

Anonymous said...

u make me cry adik...

mmg benar setiap situasi yg berlaku dan kesusahan itu akan mengajar kita lebih menghargai kehidupan seterusnya....
kdg kita dpt merasai perasaan org yg tgh melaluinya kerana kita pernah brada ditempat tersebut...


Hanis Zashi said...

Cik Viva : heee DOTA tu sebenaqnya game strategi, perang, hahah saya ubah, sepatutnya DUNIA ORANG TANPA AWEK..heheh..sebab game tu lelaki ja selalu main..ya moga2 kita semua sabaq dalam menempuh hidup ^^

Kakak: huhu, yup tottally agree with u, bila kita dah rasa baru kita akan faham macam mana situasi orang tu :)